Cao onderhandelingen Bunge 2e ronde

Afgelopen donderdag 14 maart hebben wij onze wij wederom onderhandelingen gevoerd over jullie cao. Tijdens deze tweede ronde waren kaderleden, Robert Jan van der Horst, Harry Borst en Peter Verbaas voor FNV voedingsindustrie aanwezig en voor CNV waren de kaderleden Wilco de Best en Hans Harskamp er. Ook deze ronde is in een goede en constructieve sfeer verlopen.

Verloop gesprek

Jullie werkgever heeft een eerste reactie gegeven op onze voorstellen en aangegeven welke wijzigingen ze zelf willen in de cao. Daarna hebben wij gezamenlijk het net opgehaald en overzicht gekregen over de punten waarop we overeenstemming kunnen bereiken en welke punten nog open staan. 

Kort samengevat de stand van zaken:

Openstaand

• Looptijd Bunge heeft een voorkeur voor een looptijd van 18 maanden.

• Het eerste loonbod is per 1 maart 3% 2024 en per 1 januari 2% 2025.

Gezamenlijke punten

• De reiskosten zijn inmiddels verhoogt naar € 0,23 per kilometer.

• RVU maandelijkse uitkering wordt onderzocht, terugkoppeling volgt volgende ronde.

• Overgang Bunge / Neste medewerkers deze zullen inzage krijgen in hun toekomstige arbeidsvoorwaarden. Daarvoor moet toestemming worden gegeven i.v.m. privacy.

• Vakbonden zullen een voorstel doen voor een betere datum van de meer-uren.

• De cao tekst m.b.t ziekte en arbeidsongeschiktheid zal worden herschreven.

Eerste reactie vakbonden en kaderleden

Wij vinden het huidige loonbod te laag en geen recht doen aan de inspanningen die jullie hebben en gaan leveren voor Bunge. Wij snappen dat Bunge de loonsverhoging van vorige jaar als hoog ervaart. Echter de prijzen stijgen door en jullie vinden dat het nu tijd is om dit te compenseren en wensen koopkracht verbetering. 

Hoe verder

Op donderdag 28 maart hervatten wij de onderhandelingen. Wij verwachten en streven er naar dan met een onderhandelingsresultaat te eindigen. 

Vragen of opmerkingen ?


Hiervoor kun je mailen met a.mulder@cnv.nl of naar de cao pagina cnvvakmensen.nl/cao bunge

Andre Mulder

Bestuurder CNV