Cao-overleg Aviko dreigt vast te lopen

WE ZULLEN SAMEN AAN DE BAK MOETEN. Vooral over onze belangrijke voorstellen voor loonsverhoging, lagere werkdruk en korter werken voor ouderen blijven na de 3e cao-ronde vorige week de verschillen groot.

Op 13 maart doen we nog een laatste poging, maar we vrezen dat meer steun van jou en je collega’s nodig is voor een nieuwe en goede cao.

Inkomen
Wij vragen 5% structurele loonsverhoging. Aviko zegt een budget te hebben voor slechts 2,7%. Wij hebben de onderhandelaars van Aviko aangeraden intern een groter budget op te halen. Als handreiking hebben we onze voorstellen voor een moderne reiskostenvergoeding en voor iets extra voor de laagstbetaalden ingetrokken.

Werkdruk
Na het onderzoek naar werkdruk in 2017 wil Aviko opnieuw alles doorschuiven naar intern overleg. Dat vinden wij onacceptabel. Wij willen als begin enkele concrete oplossingen nu afspreken:

  • De vervelende terugkomdag voor werkzaamheden schrappen
  • In Cuijk: uitbreiding van de vaste bezetting in dienst met één operator per ploeg
  • In Lomm: uitbreiding van de vaste bezetting in dienst op de inpak- en bakafdeling voor tenminste een jaar met één medewerker per ploeg

Korter werken voor ouderen om fit je pensioen te halen

Om je pensioen fit te halen is het voor veel ouderen bij Aviko belangrijk om korter te kunnen werken en het pensioen eerder geheel of gedeeltelijk op te kunnen nemen. Aviko heeft geen enkele harde toezegging gedaan om dat mogelijk te maken. Zelfs een studie over een regeling voor 80% werken, met 90% loon en 100% pensioenopbouw wijst Aviko af.

Hoewel we er nog niet zijn wordt vooruitgang geboekt voor onder meer:

  • beter vaststellen van snipperdagen
  • een persoonlijk budget voor een loopbaancheck en –scholing
  • meer duidelijkheid in de cao over vaste banen en over doorstroommogelijkheden voor uitzendkrachten
  • pensioenregeling wordt ongewijzigd voortgezet qua opbouw en premie betaling
  • financieel advies indien werknemer minder wil gaan werken
  • introductie Maand van de vakbond binnen Aviko

Wat kun jij doen? /lid worden van CNV
We hopen op 13 maart met Aviko een akkoord voor een nieuwe en goede cao te bereiken. Als dat niet lukt hebben we meer steun van jou en je collega’s hard nodig. Volg ons cao-nieuws en doe mee. Samen zijn we sterker.

Nu is de tijd om jezelf en collega’s te steunen door een lidmaatschap van CNV, kijk op www.cnvvakmensen.nl/lidworden

Of maak je collega lid en profiteer van onze actie CNV 125 jaar en ontvang 2 cadeaubonnen van 25 euro omdat we 125 jaar bestaan en nog steeds hard nodig zijn via www.cnvvakmensen.nl125

Hartelijk dank en tot de volgende nieuwsbrief.

Peter de Ridder
Bestuurder CNV Vakmensen, voeding
M: 06 51 60 1997
E: p.deridder@cnvvakmensen.nl