Aftrap cao-overleg cao 2019 Aviko/Potato

24 januari is de aftrap geweest van het cao-overleg voor jullie nieuwe cao.
Het is te doen gebruikelijk dat alle betrokken partijen(Aviko-Potato, FNV en CNV)hun cao voorstellen toelichten.

Aviko/Potato
De CFO, van Delst, deed de aftrap met een terug- en vooruitblik van Aviko/Potato, hetgeen neer kwam dat de organisatieaanpassing en overige genomen maatregelen in de periode 2017-2019, tot gevolg heeft gehad dat Aviko/Potato op dit moment winst maakt en ook steeds belangrijker wordt voor moederbedrijf Cosun. Het merk “Aviko” ijzersterk is in binnen- en buitenland. Maar toch ook een zogenaamde winstwaarschuwing aan de bonden, dat Aviko/Potato ten opzichte van de concurrentie te hoge kosten heeft, waaronder natuurlijk de “loonkosten”. Credo wordt investeren en innoveren de komende jaren om marktaandeel –wereldwijd- te behouden en uit te bouwen.

Op vragen van bonden werd duidelijk dat 20% van de productiekosten de loonkosten zijn en dat is in BV Nederland niet erg hoog.

Hiernaast deed HR ook nog een zwaar beroep op het ontwikkelvermogen van de medewerkers om Aviko/Potato steeds maar weer snel aan te passen aan de snel veranderde omgeving (klanten, arbeidsmarkt, digitalisering van systemen en werkprocessen).

Tot slot werd natuurlijk ook nog de “mislukte” aardappeloost van 2018 aangehaald.

Vanzelfsprekend zit er een hoop waarheid in het verhaal van Aviko/Potato, maar het wordt langzamerhand wel eentonig dat dit verhaal altijd aan het begin van een cao-overleg wordt aangehaald.

Dat Aviko/Potato goed draait komt toch ook door de loyaliteit van de werknemers en dat de afgelopen jaren een erg magere loonsverhoging is betaald.

Inzet CNV voor nieuwe cao Aviko/Potato

Loon
CNV is van mening dat de lonen flink verhoogd kunnen worden met enerzijds een compensatie voor stijging van de prijzen (voor 2019 ongeveer 2.1%-2.3%) en daar bovenop een vast bedrag van 50 euro per loonperiode, combinatie van centen en procenten.

Pensioen
Zekerheid van pensioenen voor alle generaties en benutting van het pensioendepot. Op 8 februari 2019 worden cao-partijen hierover bijgepraat en zullen we nieuwe afspraken maken.

Seniorenregeling
Het invoeren van een seniorenregeling, 5 jaar voor de AOW leeftijd, waarbij de werknemer 80% kan werken, met 90% inkomen en 100% pensioenopbouw, Fit je pensioen halen en daadwerkelijk herstel mogelijk maken.

Werkdruk en ontwikkeling voor de werknemers
CNV wil afspraken maken ter vermindering van de werkdruk door afspraken over voldoende medewerkers, benutting van snipperdagen (verlofverstrekking) en betere afspraken over de zogenaamde terugkomdagen 5 ploegendienst. Hiernaast de afspraken gemaakt in de cao 2017-2019 inzake loonbaanchecks en scholing, evalueren en zonodig voortzetten. Hiernaast wil CNV onderzoeken of het instellen van individuele opleidingsbudgetten voor werknemers een goede optie is waardoor werknemers zelf meer regie krijgen over hun ontwikkeling.

Financieel advies
Het zou goed zijn indien werknemers bij een bepaalde leeftijd (bijvoorbeeld 58 jaar) het recht krijgen op een onafhankelijk financieel advies om een beeld te krijgen wat het betekent indien een werknemer minder gaat werken.

De volgende overlegdata zijn; 8 februari, 20 februari en indien nodig, 13 maart.

Meer leden meer invloed

Eenvoudiger kan ik het niet zeggen, maar is absoluut waar. Daar waar we meer leden hebben hebben we eenvoudig weg meer invloed en de collega profiteert mee. Dus daarom slinger je collega op de bon via www.cnvvakmensen.nl/lidworden of maak je collega lid en ontvang 2 cadeau bonnen van 25 euro omdat we dit jaar 125 jaar bestaan als CNV (www.cnvvakmensen.nl/125)

Tot de volgende nieuwsbrief!

Peter de Ridder
Bestuurder CNV vakmensen
M: 06 51 60 19 97
E: p.deridder@cnvvakmensen.nl