Werkgevers willen cao Tuinzaden uitkleden; log in op een werknemersvergadering

Werkgevers in de Tuinzaadbedrijven willen de cao uitkleden en meer afspraken rond arbeidsvoorwaarden laten maken op bedrijfsniveau. Daarnaast wijzen ze een groot deel van onze voorstellen voor een nieuwe cao af. We nodigen jullie en jullie collega’s uit voor een gezamenlijke digitale werknemersvergadering om hierover met elkaar te spreken.

Op woensdag 3 februari heeft het vierde overleg plaatsgevonden over de cao Tuinzaden. Terwijl de omzetten en winsten in de Tuinzaadbranche nog steeds erg goed zijn, willen werkgevers vooral praten over het uitkleden van de centrale cao, zodat meer ruimte ontstaat om op bedrijfsniveau afspraken te maken. Dit willen ze om meer maatwerk op bedrijfsniveau te kunnen leveren en op verschillende punten hun eigen bedrijfsbeleid te kunnen voeren. Tijdens het overleg op 3 februari bleek duidelijk dat werkgevers vrijwel alle voorstellen van de vakorganisaties voor de nieuwe cao afwijzen. Als werkgevers daar al iets mee willen, willen ze die afspraken op bedrijfsniveau maken. Daarnaast hebben ze aangegeven dat ze een groot aantal onderwerpen uit de cao willen halen, zodat daar op bedrijfsniveau (met vakbonden of OR) aparte afspraken over gemaakt kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn afspraken over werktijden, zon- en feestdagen, verlof, arbeidsongeschiktheid en vergoedingen. Hier voelen wij weinig voor. Dit gecombineerd met een voorlopig loonbod van 1,5% en tot op heden onvoldoende bereidheid om te spreken over een cao-regeling die het gezond halen van de pensioenleeftijd mogelijk maakt, zorgt ervoor dat wij negatief gestemd zijn dat wij kunnen gaan komen tot een nieuwe cao.

Hoe verder?
Werkgevers willen toch hun voorstel over het gezond halen van de pensioengerechtigde leeftijd verder uitwerken en met ons bespreken. Ze hebben het over een protocolafspraak met uitwerking op bedrijfsniveau. Vakorganisaties hebben aangegeven dat dit wat hun betreft een van de belangrijke onderwerpen bij deze onderhandelingen is, dus benieuwd te zijn naar die uitwerking, maar er een zwaar hoofd in te hebben dat dit tot een oplossing gaat leiden. Daarom hebben wij daarbij aangekondigd kaderleden, OR’en en werknemers te willen gaan informeren en raadplegen in de komende periode. Op 1 maart staat dan het volgende overleg gepland en bekijken we of we conclusies kunnen trekken over het al dan niet tot stand brengen van een nieuwe cao Tuinzaden.

Digitale werknemersvergaderingen
FNV, De Unie en CNV Vakmensen nodigen alle werknemers in de Tuinzadenbranche gezamenlijk uit voor werknemersvergaderingen over de stand van zaken rond de cao. Wij vragen leden deze nieuwsbrief ook door te sturen aan collega’s, want alle werknemers in de Tuinzaadsector zijn welkom. De digitale werknemersvergaderingen worden gehouden op:

  • Woensdag 17 februari van 19.00 tot 21.00 uur;
  • Dinsdag 23 februari van 19.00 tot 21.00 uur;
  • Donderdag 25 februari van 19.00 tot 21.00 uur.

Met de volgende link kun je je aanmelden voor een van deze vergaderingen:  https://nl.surveymonkey.com/r/QNBZ9ZG

Nadat je je hebt aangemeld, krijg je de uitnodiging met de inloggegevens voor de betreffende werknemersvergadering. We hopen jou en je collega’s te ontmoeten, want de inhoud van de huidige cao staat op het spel.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl .