Werknemers Tuinzaadbedrijven vinden loonbod 4,5% te laag maar nog geen cao

Werknemers in de Tuinzaadbedrijven hebben met veel en in grote meerderheid werkgevers laten weten dat het loonbod van 4,5% voor de cao te laag was. Tijdens het cao-overleg bleek echter dat het gat tussen wat de werkgevers te bieden hebben en wat wij willen hebben aan loonsverhoging te groot is om nu tot een resultaat te komen. De werkgevers vroegen opnieuw meer tijd om het nog eens in hun achterban te bespreken: 23 januari praten we verder.

Op woensdag 20 december 2023 hebben we weer met de werkgevers in de Tuinzaadbedrijven gesproken om tot een nieuwe cao te komen. We zijn het overleg gestart met het aanbieden van de uitslag van de peiling over het loonbod van de werkgevers, die massaal ondertekend is. De peiling is door 1900 medewerkers ingevuld en 90% van deze groep geeft aan dat loonbod van 4,5% te laag is. De werkgevers hebben de petitie in ontvangst genomen en ook onze toelichting tot zich genomen.

Gat is nog te groot

Tijdens het overleg bleek echter dat het gat tussen wat de werkgevers te bieden hebben en wat wij willen hebben aan loonsverhoging nog te groot is om tot een resultaat te komen. De werkgevers vroegen opnieuw meer tijd om het nog eens in hun achterban te bespreken.

Peiling maakt indruk op werkgevers

Dat de peiling zo massaal ondertekend was heeft volgens ons daar zeker in rol in gespeeld. Woensdagavond 20 december hebben wij uitgebreid het verloop van deze cao-ronde besproken met de gezamenlijke cao-commissies van FNV en CNV. Zij hebben hun steun uitgesproken voor onze keuze om een extra cao-ronde in te plannen. Daarnaast zijn wij opnieuw bevestigd in onze uitgangspunten en zullen we samen strijden voor een goede loonsverhoging. 

Toelichting loonontwikkeling

De afgelopen cao-rondes spraken we meerdere keren met elkaar over loonontwikkelingen in de sector. Het verschil tussen onze loonvraag en het werkgeversvoorstel (3,7%) na het overleg op 14 november was aanzienlijk. Dit verschil werd voornamelijk veroorzaakt doordat werkgevers ervoor kozen om ofwel de inflatie uit het verleden te compenseren, ofwel de inflatie voor 2024, maar niet beide. Dit standpunt leek ons opmerkelijk, maar desondanks hebben we besloten om op 20 november verder te onderhandelen.

Vervolgens legden de werkgevers tijdens de derde ronde de kaarten op tafel en gaven aan dat ze een mandaat hebben om maximaal 4,5% loonsverhoging aan te bieden. Hierop hebben we aangegeven dat onze ondergrens voor een nieuwe cao op het gebied van loon op 6,5% ligt. Tijdens de 4e onderhandelingsronde hebben we werkgevers laten weten dat het loonbod van 4.5% veel te laag is en dat is ook bevestigd door groot aantal medewerkers dat de peiling heeft ingevuld.

Het blijft onderhandelen in de kleine ruimte, maar het is ook gewoon een verdelingsvraagstuk. Willen werkgevers alleen vooral in R&D investeren of gaan we ook het menselijke kapitaal waarderen en compenseren voor de gestegen inflatie?

Waar kunnen we wel afspraken over maken?

  • Reiskosten: ze zijn bereid de reiskostenvergoeding te verhogen naar €0,23 per kilometer en het maximum aan kilometers te verhogen naar 35 km;
  • Dienstjubilea volgens fiscale spelregels, voorstel volgt;
  • Werkgevers zijn bereid om het minimumloon in de cao te verhogen, waarbij loonschaal A wordt samengevoegd met Schaal B. Het minimumloon komt dan op € 14,46;
  • In de open schalen-systematiek de beoordelingsafhankelijke verhoging van 1,75% naar 2%;
  • Beloning van BBL-studenten; inclusief scholingsdag (nieuw)
  • Recht op Loopbaanadvies 1 keer per 5 jaar;
  • Verlengen van de afspraak over de participatiewet;
  • Vergoeding bij kortdurend zorgverlof verhogen van 70% naar 100% (nieuw)

Waar willen werkgevers nog geen afspraken over maken?

  • Verbetering van de 80/80/100 regeling voor de lagere schalen met veel fysieke belasting;
  • Individueel scholingsbudget;
  • Aanvulling van mantelzorg, geboorteverlof
  • Verbetering van de positie van uitzendkrachten;
  • Aanvullende regelingen duurzame inzetbaarheid verbeteren.

Hoe nu verder?

We hebben wederom een kleine vooruitgang geboekt, maar de werkgevers hebben meer tijd nodig om met hun achterban te overleggen. Helaas is het ons niet gelukt om voor 1 januari 2024 een nieuwe cao af te sluiten. Het volgende overleg staat gepland voor dinsdag 23 januari waar we een ultieme poging gaan doen om tot een resultaat te komen.

Wordt lid van de WhatsApp groep en volg de onderhandelingen op de voet

CNV Vakmensen stuurt regelmatig nieuwsbrieven naar haar leden over de stand van zaken in de onderhandelingen. Als je nog directer op de hoogte wilt worden gehouden, kun je ook lid worden van onze WhatsApp groep. Ook je collega’s die geen lid zijn, kunnen daar lid van worden. Als je je wilt aansluiten bij de WhatsApp groep, kun je op je telefoon deze link gebruiken.

Verder kan iedereen, lid of geen lid, ook meepraten op de cao-pagina Tuinzaadbedrijven, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Je hebt alleen een account nodig. Dit is ook voor je collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten. Meer informatie over de cao Tuinzaadbedrijven kun je vinden op de cao-pagina www.cnvvakmensen.nl/tuinzaden .

CNV Vakmensen doet dit samen met jou!

CNV Vakmensen onderhandelt voor je over deze cao, maar we hebben ook de hulp van jou en jouw collega’s nodig door met ons mee te denken en te laten weten wat je ervan van vindt. En mocht je collega nog geen lid zijn, dan kan hij/zij dit worden op www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan . De eerste 6 maanden lidmaatschap van CNV Vakmensen kost dit in totaal €20,23. Dus laten we ons organiseren en actief betrokken zijn bij de cao-onderhandelingen.

Voor nu wens ik je graag goede feestdagen en een mooi 2024 met hopelijk een cao-akkoord voor de Tuinzaadbedrijven! Mocht je vragen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ).