Eindbod werkgevers voor cao Tuinzaadbedrijven verworpen, acties op komst!

Het signaal van de vakbondsleden is helder. Het eindbod van 5% is ondermaats en compenseert ook niet het koopkrachtverlies door de inflatie van de afgelopen jaren. Tot 11 februari konden de leden stemmen en met een grote meerderheid is het eindbod afgewezen. Het is teleurstellend dat we na 5 onderhandelingsrondes geen nieuwe cao Tuinzaadbedrijven hebben. Dit is een klap in het gezicht van de medewerkers die ondanks de werkdruk en het personeelstekort hard hebben gewerkt.

Onbegrijpelijk dat koopkracht niet wordt gecompenseerd

Vorig jaar hebben de bedrijven mooie resultaten gerealiseerd en er is nog nooit zoveel dividend uitgekeerd. Het is een innovatieve sector met veel kennis en kunde, en daarom vinden wij het samen met de gezamenlijke cao-commissie van FNV en CNV Vakmensen onbegrijpelijk dat de werkgevers het koopkrachtverlies niet eens willen compenseren.

Actiestappen

Op woensdag 14 februari is de cao-commissie bijeengekomen om de ontstane situatie te bespreken. Iedereen is eensgezind en vindt dat de uitkomst van de stemming ook recht doet aan de gevoelens van de medewerkers in de sector. We hebben diverse opties besproken om aan werkgevers duidelijk te maken dat er een beter bod op tafel moet komen. Voor nu hebben we besloten om een ultieme poging te doen om middels een (aangetekende) brief (zie bijlage) aan Plantum de werkgevers te vragen om binnen 7 dagen weer aan de onderhandelingstafel te komen.

Waarom een negatief stemadvies?

Voornaamste reden voor het negatieve stemadvies is het zere magere loonbod van 5% dat niet alleen het schaalsalaris, maar ook alle andere salariscomponenten in de tuinzaden uitholt. Denk hierbij aan vakantietoeslagen, eindejaarsuitkeringen en pensioenopbouw dat allemaal gebaseerd is op je loon. Kortom, het loonbod is ondermaats, ligt zelfs onder het gemiddelde landelijke loonsverhoging van 7.3% in 2023 en is samen met de loonsverhogingen van de afgelopen jaren onvoldoende om de inflatie te compenseren.

De hoofdpunten uit het eindbod van werkgevers zijn als volgt:

  • Cao-looptijd van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024;
  • Loonsverhoging van 5% per 1 januari 2024;
  • Functiegroep A vervalt;
  • Minimum percentage in verhogingsregeling bij eigen beoordelingssysteem wordt vastgesteld op 2% (i.p.v. 1,75%);
  • Jubileumuitkering van een bruto maandsalaris bij 25 en 40 jaar dienstverband;
  • Reiskostenvergoeding wordt verhoogd naar €0,23 per kilometer voor kilometers tussen de 5 en 35 km enkele reis;
  • Internationale reisdagen gemaakt door medewerker van functieniveau H of hoger worden gecompenseerd door maximaal een werkdag;
  • Werkgevers onderzoeken of deelname aan project internationale solidariteit mogelijk is.

Vervolgstappen

De meerderheid van onze leden heeft het eindbod verworpen. We zullen de werkgevers vragen betere afspraken te maken. Doen ze dat niet, dan gaan we ze een ultimatum stellen. Dat doen we alleen wanneer daar draagvlak voor is. Als de werkgevers in de Tuinzaadsector zich niets aantrekken van het ultimatum, zullen we leden oproepen om het werk voor korte of langere tijd neer te leggen. Deze acties zijn erop gericht een nieuwe cao af te dwingen.

Blijf op de hoogte en laat je stem horen

CNV Vakmensen stuurt regelmatig nieuwsbrieven naar haar leden over de stand van zaken rond de cao. Als je nog directer op de hoogte wilt worden gehouden, kun je ook lid worden van onze WhatsApp groep. Ook je collega’s die geen lid zijn, kunnen daar lid van worden. Als je je wilt aansluiten bij de WhatsApp groep, kun je op je telefoon deze link gebruiken. Stuur verder deze nieuwsbrief door naar je collega’s. Meer informatie kun je ook vinden op www.cnvvakmensen.nl/tuinzaden .

Ben je nog geen lid? Word dan nu lid van CNV Vakmensen. Samen staan we sterk!

Vragen of opmerkingen?

Mocht je vragen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar.

Jeroen Warnaar
Bestuurder CNV Vakmensen
M: +31 6-20354990
j.warnaar@cnvvakmensen.nl

Downloads

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error