Werkgevers Tuinzaden: “alleen primaire arbeidsvoorwaarden in cao”

Werkgevers in de Tuinzadenbranche willen in een nieuwe cao alleen nog afspraken maken over primaire arbeidsvoorwaarden. Alle andere arbeidsvoorwaarden zouden op bedrijfsniveau moeten worden afgesproken met OR of vakbonden. CNV Vakmensen is niet gelukkig dat werkgevers de cao willen uitkleden.

Tijdens het cao-overleg op 18 januari zijn werkgevers in de Tuinzadenbranche concreet geworden over wat ze nu precies bedoelen met de “raam-cao” en wat ze wel en wat ze niet willen afspreken in de nieuwe cao. Ze willen in de cao alleen nog afspraken maken over primaire arbeidsvoorwaarden, zoals arbeidsduur, jaaruren, vakantie, functiegroepen, salarisschalen, loon over feestdagen en toeslagen. Afspraken over werktijden, zon- en feestdagen, verlof, arbeidsongeschiktheid en vergoedingen zouden uit de cao moeten verdwijnen en op bedrijfsniveau moeten worden afgesproken. Feitelijk betekent dit dat werkgevers niet alleen “nee” zeggen tegen de meeste voorstellen uit onze voorstellenbrief, maar tevens de cao willen uitkleden en veel meer zaken op bedrijfsniveau willen afspreken.

Duidelijk, maar cao niet dichter bij
Het is nu in ieder geval duidelijk wat werkgevers willen. Met de inhoud van wat werkgevers willen zijn we echter niet blij. Wij zien geen reden om de voorstellen uit onze voorstellenbrief in te trekken, omdat deze gebaseerd zijn op onze ervaringen in het afgelopen jaar en de wensen van onze leden. Daarnaast willen we best eens kritisch kijken naar de huidige cao, maar zo op het eerste gezicht willen werkgevers belangrijke onderdelen uit de cao halen. Daar kunnen we niet mee akkoord gaan. Werkgevers probeerden ons nog tegemoet te komen door 3 voorstellen te doen die ons meer vertrouwen zouden moeten geven in decentrale afspraken:

  1. Ze zijn bereid in de cao concretere afspraken te maken over de besteding van de 1,25% budget voor duurzame inzetbaarheid. Zo zouden ze willen afspreken dat dit budget besteed moeten worden aan verzuim preventie, opleidingen en speciale projecten gericht op duurzame inzetbaarheid;
  2. Ze zijn bereid een stappenplan te ontwikkelen voor medewerkers die niet meer instaat zijn hun werk te verrichten, door eerst te kijken of de functie kan worden aangepast en vervolgens of er een andere functie te vinden is en daarna pas te kijken of er (op individuele basis) een regeling vervroegd uittreden mogelijk is;
  3. Ze willen met ons de positie en rol van de OR’en versterken.

We hebben aangegeven dat we in grote lijnen akkoord kunnen gaan met deze voorstellen, maar dat ons dat niet dichter toe helpt naar afspraken om de cao uit te kleden.

Hoe verder?
We hebben afgesproken kritisch naar het standpunt van werkgevers te kijken en te bekijken of dit nog mogelijkheden biedt om tot een cao te komen. Daarbij hebben we werkgevers gevraagd of ze bereid zijn afspraken in de cao te maken over terugvalscenario’s als OR’en of vakbonden het niet eens worden met bedrijven over de invulling van bepaalde arbeidsvoorwaarden. Het is na deze onderhandelingsronde wel duidelijker geworden, maar niet gemakkelijker om te een cao te komen. Op woensdag 3 februari praten we verder.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl .