Vakbonden eisen gesprek met Syngenta

De situatie rond pensioen en arbeidsvoorwaarden bij Syngenta lijkt steeds verder uit de hand te lopen. Er ligt nu een uitspraak van de Vaste Commissie van de cao dat Syngenta met de vakbonden in overleg moet over de nieuwe pensioenregeling. Steun de vakbonden hierbij!

In oktober hebben we jullie via nieuwsbrieven en een ledenvergadering geïnformeerd over de situatie bij Syngenta:

  1. Syngenta wil een nieuwe pensioenregeling, maar sluit de vakbonden bij het overleg daarover buiten;
  2. Syngenta zegt haar lidmaatschap van Plantum op in het kader van de discussie met de vakbonden over de pensioenregeling, maar daarmee komen er vraagtekens te staan bij de rest van de arbeidsvoorwaarden, omdat zij niet meer via dat lidmaatschap gebonden is aan de cao.

Het ging dus helaas van kwaad tot erger en we constateerden ook steeds meer onrust hierover onder jou en je collega’s. Nu ligt er ook nog een uitspraak van de Vaste Commissie van de cao Tuinzaden dat Syngenta over de nieuwe pensioenregeling afspraken moet maken met de vakbonden (voor uitspraak zie bijlage). Daarom blijft onze eis om hierover met Syngenta in gesprek te gaan.

Spontaan zijn er na de ledenvergadering een aantal initiatieven ontstaan om het standpunt van de vakbonden te ondersteunen. We hebben gemeend dit meer te moeten bundelen en komen daarom nu met een petitie die we aan jou en je collega’s voorleggen. We vragen jullie de petitie te ondertekenen en daarmee de vakbonden te steunen bij hun eis dat met ze gesproken moet worden over de nieuwe pensioenregeling en over het van toepassing zijn van de cao na 1 januari 2020.

Teken daarom de petitie!

Stuur de petitie ook door naar je collega’s en vraag ze die te ondertekenen.

Goede pensioenregeling en handhaven cao!
De vakbonden willen een goede pensioenregeling en goede arbeidsvoorwaarden voor jou en je collega’s bij Syngenta. Het pensioenfonds voor de Landbouw (BPL) moet daarbij een serieuze optie zijn, aangezien de tuinzaadbranche en daarmee Syngenta onder de verplichtstelling van deze pensioenregeling valt. Dit betekent echter niet dat BPL voor de bonden de enige optie is. Wij vinden het geen probleem als andere mogelijkheden daarnaast worden gezet en alle mogelijkheden eerlijk en transparant worden vergeleken. Dat is in onze ogen nog niet gebeurd of in ieder geval heeft Syngenta dat nog niet inhoudelijk met ons besproken of ons laten zien. Daar zit dus het probleem. Want ook ons doel is dat er een goede pensioenregeling en goede arbeidsvoorwaarden (cao Tuinzaden) moeten blijven voor de medewerkers van Syngenta.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kun je contact opnemen met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl .

Downloads