Tuinzaadbedrijven willen nu niet praten over voorstellen

Werkgevers in de Tuinzaadbedrijven willen nu niet praten over onze voorstellen voor de cao 2021, maar een jaar de tijd nemen om over het karakter van de raam-cao te spreken en voor dat jaar 1,5% loonsverhoging. CNV Vakmensen vindt het niet acceptabel dat werkgevers niet over haar voorstellen willen spreken, is best bereid om te spreken over invulling van de raam-cao, maar wel tijdens de huidige onderhandelingen of als er een goed akkoord ligt.

Op 18 november 2020 begonnen de cao onderhandelingen over een nieuwe cao Tuinzaadbedrijven. Het werd gelijk een inhoudelijke vergadering, waarbij de werkgevers direct een voorstel hebben gedaan om ongewijzigd de cao te verlengen met uitzondering van de loon paragraaf. Ze deden een loonbod gedaan van 1,5% per 1 januari 2021 voor een cao looptijd van 1 jaar. Daarbij willen werkgevers tijdens de looptijd praten over het karakter van de cao. Wij waren verrast over dit standpunt en verbaasd over het minimale loonbod.

Loonbod werkgevers
De werkgevers willen een gematigde loonstijging met als belangrijkste argumenten: zaadbedrijven verkeren in onzekerheid over de impact en gevolgen van de corona crisis en zij vrezen omzetdruk door geopolitieke verhoudingen in de wereld zoals de handelsoorlog tussen China en Amerika. Dat staat in onze ogen haaks op de jaarcijfers van de afgelopen jaren en op de prognoses Seed Valley. Ook dit jaar hebben wij kennis genomen van de verschillende jaarcijfers over 2019-2020. Op basis van deze gegevens kunnen we vaststellen, dat de groei doorzet ondanks de corona crisis. Ook ontvangen wij berichten dat de impact van de corona crisis op de omzet- en winstontwikkeling beperkt is. Kortom, de sector blijft groeien. Wij vinden dan ook een voor Nederland bovengemiddelde loonsverhoging op z’n plaats en hebben om die reden voorgesteld dat de salarisschalen en de feitelijke salarissen per 1 januari 2021 verhoogd moeten worden met 5% per jaar.

Karakter van de cao
Gedurende de looptijd van de cao willen de werkgevers met ons in gesprek over het karakter van de cao. Volgens de werkgevers is dit voortgekomen uit een strategische herbezinning van de sociale commissie. Men vindt dat de cao te inhoudelijk en gedetailleerd is geworden en dat de ruimte van individuele bedrijven om hun eigen arbeidsvoorwaarden vorm te geven beperkt is. De werkgevers willen terug naar een raam cao met basis afspraken, waarbij er kaders zijn opgenomen waarin bedrijven met de OR’en zelf afspraken kunnen maken. Daarbij zou je volgens werkgevers onder andere moeten denken aan afspraken over duurzame inzetbaarheid, vergoedingen en verlofregelingen.

Het standpunt van de werkgevers herkennen wij niet en wij zijn niet bereid om zomaar de cao te ontmantelen. Wij vinden het juist nu de tijd om meer afspraken vast te leggen in de cao, waaronder een staffel voor periodieke verhogingen bij beoordelingen, afspraken over duurzame inzetbaarheid en de uitwerking van het pensioenakkoord.  Daarnaast geven de OR’en ons aan dat zij juist behoefte hebben aan duidelijke afspraken in de cao, omdat het soms ook lastig is om deze op bedrijfsniveau nader in te vullen. Kortom, de meningen zijn hierover verdeeld en wij zullen dit met onze leden het OR platform in de sector bespreken

Geen gelegenheid voorstellen toe te lichten
Verder kregen we tijdens het overleg geen gelegenheid onze voorstellen toe lichten, omdat de werkgevers van mening zijn, dat het inhoudelijke bespreken van onze cao voorstellen geen zin heeft. Er is bij werkgevers geen draagvlak is om over de voorstellen overeenstemming te bereiken, waaronder een 80/90/100 regeling. Wij hebben hierover uitvoerig gediscussieerd en werden het hier niet over eens. Uiteindelijk hebben we toegezegd nog eens na te denken over het voorstel van werkgevers, maar hebben we hen ook voorgesteld na te denken over ons voorstel om gewoon onze voorstellen te bespreken, eventueel aan de hand van hun wens tot invulling van de raam-cao. Hierover praten we op 9 december 2020 tijdens de 2e ronde verder.

Overleg met achterban
In de komende weken gaan we nadenken over de ontstane situatie en in overleg met onze cao commissie, de OR’en en de leden. Na 9 december horen jullie weer van ons. Meer informatie kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl/caos/land-en-tuinbouw/cao-tuinzaadbedrijven . Voor de volledigheid sturen we onze definitieve voorstellenbrief mee en de voorstellenbrief van werkgevers. Graag zien wij eventuele reacties of opmerkingen ten aanzien van de cao voorstellen tegemoet. Ook blijven wij zoek naar versterking van onze cao-commissie, want het is zeker in deze fase belangrijk goed te weten hoe over de ontstane situatie wordt gedacht.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ).

Downloads