Toch inhoudelijk gesprek over cao Tuinzaden

Werkgevers- en werknemersorganisatie in de Tuinzadenbranche zijn begin december toch inhoudelijk met elkaar in gesprek gegaan over een nieuwe cao voor 2021. Het leek erop dat werkgevers de cao met alleen een beperkte loonsverhoging een jaar wilden verlengen, maar ze blijken nu toch bereid te reageren op onze voorstellen. Wel gaan ze dit doen vanuit de gedachte van de “raam-cao”. We gaan bekijken wat dat gaat betekenen.

Op woensdag 9 december zijn de cao onderhandelingen over een nieuwe cao Tuinzaadbedrijven hervat. Ten opzichte van de eerste overlegronde, die digitaal plaats vond, zijn we deze ronde fysiek bij elkaar geweest bij Rijk Zwaan in De Lier. Deze overlegronde vond plaats in goede sfeer heeft en is op constructieve wijze kennis genomen van elkaars voorstellen en uitganspunten. Wel lijkt het wederom een grote uitdaging tot overeenstemming te komen. We verschillen op aantal punten fundamenteel van mening, waaronder het punt loonontwikkeling en onze eis om in deze cao een seniorenregeling vorm te geven.

Toelichting “raam-cao”
Werkgevers hebben in de eerste rond aangegeven de cao weer meer vanuit de “raam-cao” gedachte te willen bekijken. Ze willen, waar dat kan, afspraken op een zo laag mogelijk niveau laten maken, dus in de bedrijven. Wij hebben een toelichting van de werkgevers gekregen over de wijze waarop zij de cao willen hervormen. Zij zijn van mening dat de afgelopen jaar de kern van de cao is veranderd en dat zij terug willen naar een set basis afspraken, waarbij de bedrijven zelf met de OR of de vakbonden nadere afspraken willen maken. Oftewel een minimale of basis-cao, waarin er raam- of kaderafspraken worden gemaakt. De werkgevers hebben vier voorbeelden benoemd om duidelijk te maken waar ze aan denken. Het gaat om de artikelen over uitzendarbeid, werktijdregeling, beoordelingssystematiek en winstuitkering. Zij vinden deze artikelen voor een deel overbodig en vinden dat deze best door de bedrijven met de OR op bedrijfsniveau kunnen worden ingevuld. We hebben samen naar deze artikelen gekeken en wij hebben kennis genomen van hun toelichting. Helaas hebben wij op verschillende punten toch een andere zienswijze. Als je goed de tekst leest dan wemelt de huidige cao tekst al van de basisafspraken, waarbij de desbetreffende bedrijven en OR-en al de ruimte hebben om op bedrijfsniveau afwijkende afspraken te maken. Kortom, wij zien vooralsnog geen aanleiding om deze artikelen te verwijderen.

Naleving en interpretatie cao
Aan de andere kant maken wij ons juist zorgen over de naleving en interpretatie van de huidige cao-afspraken. Hierbij denken we aan de wijze waarop de beoordelingsverhoging van artikel 20 lid 2 wordt toegepast. Daarnaast is het niet altijd duidelijk voor OR-en hoe zijn om moeten gaan met de protocol afspraken over duurzame inzetbaarheid, waarbij bedrijven minimaal 1,25% van de loonsom moeten besteden aan beleid voor duurzame inzetbaarheid. Wat telt daarvoor mee, wat niet, gaat het alleen over de cao-populatie of over alle werknemers in het bedrijf? Gelukkig zijn de werkgevers op deze punten het met ons eens dat wij juist deze afspraken in de cao moeten verduidelijken. Daarnaast geven de OR-en bij ons aan dat zij juist behoefte hebben aan duidelijke afspraken in de cao, omdat het soms ook lastig is om dit op bedrijfsniveau nader in te vullen.

Kortom, we hebben een goed gesprek gehad over de uitgangspunten en CNV Vakmensen heeft haar cao-voorstellen kunnen toelichten. Daarbij hebben wederom een voorstel gedaan om te komen tot een aangepaste seniorenregeling, waarbij we kijken naar de afspraken die voort komen uit het pensioenakkoord. De bal ligt nu bij de werkgevers om te reageren op onze voorstellen. Ze hebben aangegeven dit te zullen doen vanuit hun gedacht over de “raam-cao”. We wachten dat af en zullen daarop inhoudelijk reageren.

Hoe verder?
We hebben de volgende data afspraken gemaakt om weer verder te onderhandelen over een nieuwe cao Tuinzaadbedrijven: maandag 18 januari, woensdag 3 februari en maandag 1 maart. Kijkend naar het voorgaande traject zal het weer een uitdaging om op korte termijn tot een nieuwe cao te komen. Natuurlijk houden we je daarvan op de hoogte.

Tot slot wensen we je goede feestdagen en gezond 2021 en dat we zo snel mogelijk de corona pandemie achter ons kunnen laten en onze normale leven weer kunnen oppakken.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl