Onderhandelingsresultaat cao Tuinzaden

CNV Vakmensen heeft met de andere betrokken vakbonden en Plantum een onderhandelingsresultaat bereikt over een “overbruggings-cao” voor de Tuinzaadbedrijven in verband met de gevolgen van corona. Dit onderhandelingsresultaat wordt ter stemming aan de leden voorgelegd.
Vlak voor het paasweekend op donderdag 9 april heeft CNV Vakmensen een onderhandelingsresultaat bereikt over de cao Tuinzaadbedrijven. Dit is een beperkt onderhandelingsresultaat over een “overbruggings-cao” voor het corona-jaar 2020. Het gaat om verlenging van de cao met een jaar en een loonsverhoging van 2,25%. In verband met de problemen in de sierteelt, hoeven de sierteeltbedrijven die loonsverhoging pas per 1 december 2020 te geven, terwijl de groenteteeltbedrijven de loonsverhoging per 1 mei 2020 moet doorvoeren. Als het in de sierteelt financieel-economisch uit komt, wordt het verschil uiterlijk begin volgend jaar met een eenmalige uitkering gecompenseerd.

Onverwacht
Het onderhandelingsresultaat is onverwachts toch nog tot stand gekomen. Sinds oktober 2019 onderhandelden we over deze cao, die per 1 januari 2020 moest in gaan. Maar we kwamen er niet uit. De twee belangrijkste struikelblokken waren loon en seniorenregeling (80/90/100-regeling). Op 11 februari 2020 hebben we de laatste keer onderhandeld en kregen we een integraal bod van werkgevers waar, volgens hun zeggen, weinig ruimte meer in zat. Dit was echter te weinig. We hebben daarover in de weken erna gesproken met leden en kaderleden en kwamen tot de conclusie dat acties nodig zouden zijn. Toen kwam corona het land binnen met alle gevolgen van dien. Niet een tijd om actie te voeren en voor sommigen een tijd om blij te zijn met werk en daar omheen niet te veel meer te vragen. Verder lijkt het erop dat de onderhandelingen pas op z’n vroegst weer na de zomer kunnen worden opgepakt en het is maar de vraag wat we dan nog (met terugwerkende kracht) kunnen afspreken. Daarop is CNV Vakmensen opnieuw met Plantum in overleg gegaan om te kijken of alsnog tot een cao kon worden gekomen.

Gevolgen corona Tuinzaadbedrijven
De gevolgen van corona voor de tuinzaadbedrijven zijn heel wisselend. De sierteelt (20% tot 25% van de sector) draait dramatisch en de doorgedraaide bloemen staan ons op het netvlies. In de groenteteelt (70% tot 75% van de sector) lijken de gevolgen tot op heden mee te vallen, maar dat is niet helemaal te overzien. Verder wordt economisch rekening gehouden me een recessie. Anderzijds zien we dat sommige zaadbedrijven profiteren van de toenemende vraag naar zaad, wel hogere kosten maken en werknemers op allerlei manieren, soms in ploegen, soms vanuit huis, hard aan het werk zijn om het bedrijf door te laten draaien. In dit wisselende beeld is de vraag wat er wel kan met betrekking tot de cao. Het antwoord staat in het onderhandelingsresultaat.

Niet juichend
We zijn niet juichend over dit onderhandelingsresultaat. Ook de cao-commissie waarmee we de stand van zaken in de onderhandelingen steeds doorspreken was verdeeld. Enerzijds zien we dat het met sommige bedrijven nog steeds goed gaat. Daarnaast kunnen we als enige afspraak een beperkte loonafspraak maken en deze gaat geknipt voor de Sierteelt en de Groenteteelt, ook nog eens een keer pas per 1 mei/1 december, in. Anderzijds is het op dit moment het maximaal haalbare en kunnen we dit nu concreet afspreken. Als we dat niet doen, zullen we tot het najaar moeten wachten. Dan moeten we zien hoe het dan gaat. Dan komen we waarschijnlijk in dezelfde fase van de onderhandelingen terecht als nu tussen 11 februari en de intrede van corona en zullen we actie moeten gaan voeren. Nog nu of aan het eind van de coronamaatregelen zal dit niet gemakkelijk zijn. We zeggen niet dat het onmogelijk is, maar niet gemakkelijk. Daarom hebben we nu de keuze om nu hiermee in te stemmen en weet je wat je hebt. Of we wachten het najaar af, zetten dan samen met acties de schouders er onder en kijken we of we tot een beter resultaat kunnen komen. Dit zal met terugwerkende kracht in ieder geval heel moeilijk zijn. Maar het woord is aan de leden.

De leden beslissen
CNV Vakmensen is een verenging. Een vereniging waarin leden het voor het zeggen hebben. Wij sluiten geen cao voordat we het aan de leden hebben voorgelegd en een meerderheid van die leden akkoord is met het onderhandelingsresultaat. Jullie beslissen dus. Bijgaand treffen jullie het onderhandelingsresultaat. Dat is het resultaat waarover je stemt. Je kunt tot maandag 27 april je stem uitbrengen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk leden stemmen, zodat we een goed beeld hebben van hoe jullie over dit onderhandelingsresultaat denken.

Breng dus je stem voor 27 april 2020 hier uit!

Ontvangen jullie deze nieuwsbrief per post, dan kunnen jullie ook digitaal via onze website stemmen. Ga hiervoor naar www.cnvvakmensen.nl/caos/land-en-tuinbouw/cao-tuinzaadbedrijven. Deze nieuwsbrief vinden jullie onderaan de pagina. Stemmen doen julliedan door op de link te klikken. Mocht het niet mogelijk zijn via de link te stemmen, stuur dan een mail naar onderstaand e-mailadres.

Hoe verder na de stemming?
Na 27 april horen jullie de uitslag. Stemmen de leden in, dan komt er een cao tot stand die geldt tot en met 31 december 2020. We zullen ons dan weer moeten gaan voorbereiden op onderhandelingen over een nieuwe cao vanaf 1 januari 2021. Stemmen de leden niet in dan komt er geen cao tot stand en gaan we na de zomer opnieuw in overleg over een cao met terugwerkende kracht tot 1 januari 2020.
Ik verwacht dat dit dan niet gemakkelijk zal zijn en dat er dan waarschijnlijk acties nodig zijn. In dat geval rekenen we dan ook op jullie.

Mochten jullie naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunnen jullie contact opnemen met CNV-bestuurder Jeroen Warnaar ( tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kunnen jullie vinden op www.cnvvakmensen.nl


Jeroen Warnaar
bestuurder CNV Vakmensen 

Downloads