Onderhandelingen cao Tuinzaden in impasse

Werkgevers en werknemers in de tuizadenbranche hebben wederom geen overeenstemming kunnen bereiken over een nieuwe cao. Over loon en seniorenregeling werden we het niet eens. Daarmee is het overleg in een impasse geraakt. We gaan in overleg met onze (kader)leden.

Loonbod werkgevers is veel te laag
Dinsdag 11 februari hebben Plantum en CNV Vakmensen wederom onderhandeld over een nieuwe cao tuinzaadbedrijven. Het is inmiddels de 5de cao ronde zonder resultaat en dat is frustrerend. Ondanks de kleine bewegingen die werkgevers deze week hebben gemaakt, zijn we er toch niet uitgekomen. Het cao traject is nu met name vastgelopen op het loonbod van de werkgevers. Dit loonbod is veel te laag gezien de economische situatie in Nederland en in de Tuinzaadbranche. Werkgevers bieden 2.25% per 1 januari 2020 en een eenmalige vergoeding van € 500 per 1 juni 2020 voor de vaste medewerkers voor een cao looptijd van 1 jaar ( 1 januari 2020 t/m 31 december 2020). Daarnaast blijven werkgevers zich halsstarrig verzetten tegen onze wens voor het opnemen van een seniorenregeling, waardoor werknemers in het kader van duurzame inzetbaarheid en het gezond behalen van de pensioenleeftijd minder kan gaan werken, waarbij loon en pensioenopbouw voor een deel worden gecompenseerd. Het vreemde is nu dat deze regeling in alle andere agrarische sectoren in de cao’s is opgenomen en ook daarbuiten gemeengoed is geworden.

Hoe nu verder?
Wij hebben samen met de andere vakbonden het cao overleg opgeschort. We gaan nu eerst onze leden informeren en met de cao commissie in gesprek over de ontstane situatie en met elkaar te praten over hoe nu verder. De sector tuinzaden heeft de afgelopen jaar sterke omzetgroei doorgemaakt en wij vinden dat het nu ook tijd is dat medewerkers daarvan moeten profiteren. Daarnaast moeten we ook onze verantwoordelijkheid nemen dat werknemers in de branche gezond hun pensioen kunnen halen.

We hebben nu met de werkgeversdelegatie van Plantum afgesproken dat wij voor 1 april een nieuwe afspraak zullen maken om met elkaar te verkennen of er toch ruimte is om verder te praten over een nieuwe cao Tuinzaadberdrijven.

Maak je collega lid!
Kortom, het is nu tijd dat jullie je collega’s overtuigen dat ze lid moeten worden van een vakbond (www.cnvvakmensen.nl/lidworden). En dat jullie samen met je collega’s ook je eigen werkgever moet gaan overtuigen over de nut en noodzaak om te komen tot een nieuwe cao. Samen staan we sterk en geef ons de steun om samen met jullie te strijden voor een goede respectvolle loonsverhoging en een herkenbare cao voor iedereen. Stuur deze nieuwsbrief door naar je collega's.

Wil je kaderlid worden, meedenken of heb je suggesties mail ons dan op het onderstaande mailadres.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl .