Cao Tuinzaden nog niet in zicht

Een nieuwe cao voor de Tuinzaadbedrijven lijkt voorlopig nog ver weg. Werkgevers willen geen afspraken maken over een seniorenregeling en bieden een te lage loonsverhoging. CNV Vakmensen gaat terug naar haar achterban en in overleg met de kaderleden over de ontstane situatie.

Op 7 november en 4 december hebben we opnieuw overlegd over een nieuwe cao Tuinzaden. Zoals altijd bij cao-onderhandelingen hebben wij verschillende onderwerpen besproken met de werkgeversdelegatie. Over een klein deel van de onderwerpen lijken we overeenstemming te kunnen bereiken. Op veel punten echter niet. De twee belangrijkste onderwerpen waarop we niet tot elkaar komen zijn de invoering van een 80-90-100-regeling binnen de sector en de structurele loonsverhoging.

Seniorenregeling
De werkgevers geven op dit moment geen ruimte voor de invoering van een 80-90-100-regeling. Wij vinden dat teleurstellend, zeker omdat die in veel cao’s in Nederland al wel is opgenomen en jullie hebben aangegeven dat dit belangrijk voor jullie is. De werkgeversdelegatie is van mening dat er voldoende andere afspraken en mogelijkheden zijn binnen de tuinzaadbedrijven op het gebied van duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Loon
Het loonaanbod van werkgevers ligt op dit moment een stuk af van wat wij acceptabel vinden. Daar speelt een mogelijke premieverhoging van de pensioenpremie bij BPL Pensioen nog doorheen. Als BPL Pensioen zijn premies per 1 januari 2020 verhoogt, betekent dit ook een kostenverhoging voor werkgevers. Dit heeft invloed op de loonruimte die de werkgevers op tafel hebben gelegd, zo werd tijdens de onderhandelingen op 7 november en 4 december duidelijk.

Ruggenspraak
CNV Vakmensen en haar collega-bonden hebben op 4 december 2019 aangegeven eerst ruggenspraak te willen houden met hun achterbannen. Laat dus weten wat je van het voorgaande vindt! Wij gaan in overleg met onze kaderledengroepen om te bespreken hoe wij met deze situatie om willen gaan. Wil je ook meepraten over onze inzet en opstelling tijdens de cao-onderhandelingen? Meld je dan aan als kaderlid bij ondergetekende!

Afhankelijk van de uitkomst van onze afstemming met de kaderleden, bepalen we of verder onderhandelen over een nieuwe cao Tuinzaadbedrijven op korte termijn zinnig is. We hebben wel alvast een voorlopige volgende onderhandelingsdag in onze agenda’s gezet: 4 februari 2020. Zodra we meer informatie hebben over het vervolg van het onderhandelingstraject, informeren we je daarover.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel:06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl .