Cao-onderhandelingen Tuinzaad moeizaam van start

Werkgevers in de Tuinzaadbedrijven zien nationaal door veranderende regelgeving en internationaal door de handelssituatie veel negatieve ontwikkelingen op zich afkomen waardoor zij maar ruimte zien voor een beperkte loonsverhoging. CNV Vakmensen kan dit rijmen met de blijvend stijgende omzetgroei.

Op dinsdag 1 oktober heeft het eerste overleg over een nieuwe cao Tuinzaadbedrijven plaatsgevonden. Tijdens dit overleg hebben partijen hun voorstellenbrieven toegelicht. Hierbij is gebleken dat Plantum en vakbonden een verschillend beeld hebben van hoe het gaat in de Tuinzaadbranche. Plantum geeft aan dat de economische groei lijkt te gaan afnemen, de inflatie lijkt te gaan dalen, de lasten voor werkgever toenemen, de omzetgroei in de Tuinzaadsector afneemt en het onzeker is wat de Wet Arbeidsmarkt in Balans en de pensioenproblematiek voor werkgevers gaan betekenen. CNV Vakmensen heeft een ander beeld, namelijk van een goede economische groei in Nederland waar werknemer nu ook van mee moeten gaan profiteren, een gemiddelde omzetgroei in de Tuinzaadbedrijven van 7% over de afgelopen 10 jaar en een verwachtte gemiddelde omzetgroei van 5% voor de komende jaren en een hoge inflatie dit jaar die nauwelijks is gecompenseerd door de loonsverhoging. Deze verschillende beelden zorgen ervoor dat de uitgangspunten om te komen tot een nieuwe cao ver uit elkaar liggen en dat het lastig wordt deze te overbruggen.

Werkgeversvoorstellen Plantum
Concreet kijkend naar de cao-voorstellen van werkgevers dan willen zij een beperkte loonsverhoging bieden, die volgens de werkgevers ver van de looneis van de vakbonden af ligt. Concreet wilden werkgevers vooralsnog geen loonbod doen. Daarnaast hebben de werkgevers aangegeven vooralsnog niet bereid te zijn om een 80/90/100-regeling in de cao op te nemen. Tenslotte willen ze naast nog wat kleine zaken, een aantal negatieve afwijkingen afspreken ten opzicht van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Deze wet is er gekomen om flexarbeid om te zetten in vaste arbeid, maar leidt daardoor mogelijk tot kostenverhogingen bij werkgevers. De volledige voorstellenbrief treffen jullie bijgaand aan.

Alles overziend, zijn wij niet positief gestemd over de aftrap van deze cao-onderhandelingen. Werkgevers hebben toegezegd tijdens de volgende rond te komen met een concreet loonbod en dan weten we concreter waar we aan toe zijn.

Hoe verder?
De volgende cao-onderhandelingen vinden plaats op donderdag 7 november 2019 en woensdag 4 december 2019. Gezien het bovenstaande zullen het uitdagende cao-onderhandelingen worden, waarbij we moeten vaststellen dat verschillen van inzet zeer groot zijn. Wij vragen jullie deze nieuwsbrief en de inzet van de werkgevers breed onder je collega’s te verspreiden. Dit is belangrijk, omdat we er een nieuwe cao Tuinzaadbedrijven niet vanzelf gaat komen.

Actief meedenken?
CNV Vakmensen is een vereniging waarvan de leden samen proberen op te komen voor hun belangen. Ze huurt een onderhandelaar in om de gesprekken met werkgevers professioneel te kunnen voeren, maar heeft actieve leden nodige om de onderhandelaar te helpen en ondersteunen vanuit hun praktijkkennis van de branche. Sinds deze zomer hebben we weer een wat uitgebreidere cao-commissie, waarmee de onderhandelaar spreekt over de cao-onderhandelingen. Dat is prettig maar ook noodzakelijk. Als jij ook zou willen meedenken en meepraten met CNV Vakmensen over die nieuwe cao, dan vraag ik je dat te melden, zodat ik je kan uitnodigen van de volgende vergadering van actieve leden.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl .

Downloads