Horticoop/Welkoop

Deze nieuwbrief is bedoeld voor medewerkers van Horitcoop die in een Welkoop-winkel werken. De directie van Welkoop heeft onlangs overleg gehad met CNV Vakmensen en FNV handel. De bedoeling van Welkoop was om tot een harmonisatie van arbeidsvoorwaarden te komen na overgang van de winkels.

Overgang naar Welkoop

Bij harmonisatie is sprake van een arbeidsvoorwaardenpakket die recht doet aan de arbeidsvoorwaarden die jullie op grond van de cao Horticoop hebben. Deze rechten mogen namelijk niet worden ingeperkt gedurende het eerste jaar na de overname. Uitdrukkelijk door een wet voorgeschreven ter bescherming van werknemers. Dit is de wet overdracht van onderneming; kortgezegd de WOVON.

Bij harmonisatie echter vervalt dit recht omdat iets nieuws wordt overeengekomen door de sociale partners: de werkgever en de betrokken vakbonden. Daarom is het uitermate belangrijk dat in de harmonisatie een ongeveer gelijk arbeidsvoorwaardenpakket wordt afgesproken.

Welkoop cao

Nu heeft Welkoop een eigen cao, die op een aantal punten betere arbeidsvoorwaarden heeft dan de cao Horticoop. Echter ook een aantal punten die minder zijn. De directie van Welkoop doet jullie nu een voorstel dat besproken is met de vakbonden. Over het gehele arbeidsvoorwaardenpakket gezien vinden CNV Vakmensen en FNV Handel dit een goed voorstel. Echter, uit jurisprudentie (rechtszaken die zijn gehouden over dit onderwerp en waarover de rechter zich heeft uitgesproken) blijkt dat wij niet zo maar een harmonisatie kunnen afspreken. Dat zou namelijk betekenen dat wij de rechten van jullie kunnen beperken. Dat willen wij nooit.

Daarom geven vakbonden jullie aan dat je altijd het recht hebt om de oude arbeidsvoorwaarden vooralsnog te behouden. Let wel: de cao Horticoop is opgezegd door de werkgever pr 1 januari 2023. Dan blijft de nawerking wel nog gelden voor 1 jaar. Daarna vallen jullie automatisch onder de cao Welkoop.

Tekenen arbeidsovereenkomst

Jullie zijn dan ook niet verplicht een nieuwe arbeidsovereenkomst aan te gaan met Welkoop Winkels BV. Mochten jullie niet willen tekenen voor een nieuwe arbeidsovereenkomst dan kunnen jullie contact opnemen met CNV Vakmensen. Niettemin kan ik  aangeven dat het pakket dat wordt voorgesteld door Welkoop goed is doorgenomen met de vakbonden en dat vakbonden daar mee kunnen leven.

Welkoop is in de retail een bij vakbonden goed bekend staand bedrijf. De overname door Welkoop Winkels biedt naar de mening van vakbonden een betere doorstart dan blijven bij Horticoop of vallen onder een franchiseformule.

Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Job Marskamp
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 2390 9865
E: j.marskamp@cnvvakmensen.nl