Onderhandelingsresultaat van de cao voor de Bloembollengroothandel

Op 7 juni 2023 zijn de cao-onderhandelingen hervat. De onderhandelingen waren opnieuw stevig. Er is een resultaat van onderhandeling bereikt. Dit houdt een looptijd van de nieuwe cao van 12 maanden in en een verhoging van 100 euro bruto + een percentage van 3,8% per 1 juli 2023. Je kan stemmen over dit resultaat tot uiterlijk 26 juni 2023 om 12:00 uur.

Onderhandelingsproces

CNV/FNV hebben tijdens de 3de cao-onderhandeling geprobeerd om tot een maximaal resultaat te komen. Eerder gaven we bij jullie aan dat de onderhandeling met de werkgeversdelegatie moeizaam verliep. We zitten erg ver uit elkaar en uit werkgeverszijde is er weinig bereidheid om naar ons op te schuiven. Het argument hiervoor is dat door de wereldwijde spanningen er een onzekere exportmarkt is. Er is hierdoor weinig ruimte vanuit werkgeverszijde om in te stemmen met onze voorstellen. De werkgeversdelegatie geeft daarnaast aan dat er veel individuele afspraken met medewerkers worden gemaakt.

Dit wordt maatwerkoplossingen genoemd, waardoor er vanuit werkgeversperspectief niet alles vastgelegd hoeft te worden in de cao. Hiermee zijn we het als CNV absoluut niet eens. Er ontstaat zo ongelijkheid en zorgt voor teveel afhankelijkheid bij werknemers van hun werkgever. Een cao is juist bedoeld voor gelijkheid en duidelijkheid! We hebben als CNV aan de onderhandelingstafel verschillende keren uitgelegd, waarop we ons loonvoorstel en overige voorstellen baseren. Samengevat is ons voorstel voor een deel inhaalindexatie, met daarbij een compensatie voor de huidige torenhoge inflatie. Jullie gaven dit vaak bij ons aan.

Opzeggen cao

We hebben de cao opgezegd om duidelijk te maken dat het menens is. Dit is een zwaar middel en zetten we alleen in uitzonderlijk gevallen in. Dit leidt ertoe dat er geen cao is als we voor het einde van deze maand juni niet tot overeenstemming komen over een nieuwe cao. Voor nieuwe werknemers moeten de werkgevers daardoor steeds nieuwe afspraken maken; er is dan geen cao meer om op terug te vallen. De regeling van de piekarbeiders verdwijnt ook. Hierdoor stoppen diverse premievrijstellingen (en moeten werkgevers meer betalen).

Tijdens deze 3de onderhandeling is er een nieuw verbeterd (loon)voorstel besproken. Als vakbonden hebben we aangeven het te waarderen dat Anthos een nieuw (loon)voorstel op tafel legt, maar dat we er wat ons betreft nog niet zijn. Met name het loonvoorstel is te weinig voor de medewerkers die in de hogere schalen zitten of de medewerkers die boven de cao-schalen betaald krijgen. Het percentage dat zij er met dit voorstel op vooruit gaan, ligt onder de 7%. Na een aantal schorsingen tijdens de onderhandeling liet Anthos weten niet bereid te zijn om verder te onderhandelen over het loonvoorstel en dat dit het laatste bod is.

Dit bod ziet er als volgt uit:

  • een looptijd van 12 maanden. Dit is een verbetering op de eerdere 24 maanden die werkgevers boden. 
  • een verhoging van 100 euro bruto per 1 juli 2023;
  • een structurele verhoging van 3,8%, ook vanaf 1 juli 2023;
  • een thuiswerkvergoeding van € 2,15 per dag;
  • een betere reiskostenvergoeding. Van de 3de t/m 10de km komt er een vergoeding van € 1,25 per dag. Van 10 t/m 25 km is het € 0,21 per kilometer. Bij meer dan 25 km geldt een vergoeding van 25 km;
  • het bijzonder verlof bij overlijden wordt uitgebreid;
  • ruimere opzegtermijnen als de werkgever je dienstverband opzegt;
  • de seniorenregeling blijft behouden;
  • de vakbondscontributie blijft fiscaal vriendelijk verrekend worden;
  • Over verlofdagen en RVU zullen we buiten de cao om aparte concrete afspraken maken.

Verduidelijking bod

Dit 3de bod is beter dan de eerdere voorstellen van Anthos. Niet alleen een bedrag in geld wordt aangeboden maar ook een percentage. Voor de medewerkers in de hogere schalen levert een percentage een beter resultaat op dan alleen een bedrag in geld. De verhogingen gaan allebei vanaf 1 juli in, in plaats van een verhoging in twee keer. De kortere looptijd van de cao is een verbetering te noemen. Hierdoor kunnen we volgend jaar opnieuw onderhandelen over een cao met betere voorwaarden. De reiskostenregeling is ook een vooruitgang. Ditzelfde geldt voor het behoud van de seniorenregeling (de mogelijkheid om 5 jaar voor de AOW-datum minder te werken).

Uit jullie eerste reacties begrijpen we dat jullie teleurgesteld zijn in dit resultaat. Jullie hadden op meer gehoopt. Dit kunnen we heel goed begrijpen. Dit is ook de reden dat we als CNV hoog hebben ingezet. We zien echter dat we bij de onderhandelingstafel tegen de grens oplopen. Verder onderhandelen was niet mogelijk; er komt niets meer bij volgens de werkgeversdelegatie. We leggen de uitkomst van de onderhandelingen daarom aan jullie voor via een stemming. Indien de meerderheid tegen stemt, hebben we jullie inzet nodig en vragen we jullie om in actie te komen!

Stemmen

Jullie kunnen stemmen over dit voorstel. Leden ontvangen een apart bericht met de stemming.
Stem vóór maandag 26 juni 12:00 uur. Let op: je kan maar één keer je stem uitbrengen.

Reageren, contact en vragen stellen

Op jouw cao-pagina kun je reageren, vragen stellen en al het nieuws over de cao na te lezen. Ook kan je per e-mail naar mij reageren. Ik lees graag jouw reactie! Als je nog directer op de hoogte wilt worden gehouden, kun je aansluiten bij de WhatsApp groep. Op je telefoon kan je de link gebruiken of de QR-code scannen met de camera van je telefoon. Deze gegevens tref je in de bijlage aan.

Maak je collega lid van de vakbond

Zet dit bericht door. We hebben elkaar straks hard nodig. Samen staan we sterk! Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven.

Zonder leden geen cao. Nieuwe leden betalen slechts 20,23 euro voor de eerste 6 maanden. Ze kunnen lid worden via www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/. Word lid!

Namens de cao-delegatie van CNV Vakmensen,
Kees Aangeenbrug, kaderlid
Jaap Bosma en Laura Vermeulen
Vakbondsbestuurders CNV Vakmensen
E: j.bosma@cnvvakmensen.nl / l.vermeulen@cnvvakmensen.nl

Downloads