Onderhandelingsresultaat cao GGI

Op dinsdag 12 december hebben we een onderhandelingsresultaat gesloten met Cumela over een nieuwe cao GGI. Gisteravond heeft de cao-commissie zich uitgesproken en nu is het woord aan jou en kun je je stem uitbrengen.

Cao onderhandelingen

In de afgelopen tijd hebben we drie dagen inhoudelijk onderhandeld over een nieuwe cao. Het waren best pittige gesprekken en soms verstonden we elkaar niet zo heel goed en praatten we langs elkaar heen. Voor de werkgevers was het belangrijk om een tweejarige cao af te spreken. Jij, als lid van CNV vakmensen, hebt mij een duidelijke opdracht meegegeven en dat is het een éénjarige cao moest zijn, waarbij loon het belangrijkste onderwerp was.  Uiteindelijk hebben we elkaar kunnen vinden en hebben we een resultaat bereikt voor een cao van een jaar met een mooi pakket afspraken, met een behoorlijke loonstijging.

Aanzienlijke loonstijging

Tijdens de voorbereiding voor deze cao-onderhandelingen werd al snel duidelijk dat loon een belangrijk uitgangspunt moest zijn. Daarbij heb ik in de voorstellenbrief namens het CNV gepleit voor een systeem waarbij de werknemers in de eerste schalen van het loongebouw er meer op vooruit gaan dan de werknemers in de hogere schalen. Om dit vorm te geven hebben we als loonwens geuit dat een deel van de verhoging in centen en een deel van de loonsverhoging in procenten plaats zou vinden. Ik ben tevreden dat de andere bonden hier in mee konden en ook dat werkgevers hier gevoelig voor waren. Bijzonder dat we konden afspreken dat de loonschalen met €75,- (bij een 40-urige werkweek en betaling per maand) verhoogd worden. Daarbovenop worden de lonen en de loonschalen met nog eens 6% verhoogd. Voor de werknemers in de eerste schalen van het loongebouw kan dit maar zo een verhoging van 9% van je loon betekenen per 1 januari 2024.

Andere inhoudelijke afspraken

Naast afspraken over loon hebben we nog een heel pakket aan andere afspraken gemaakt. Hieronder een kleine greep uit het bereikte resultaat:

  • de verschillende vergoedingen die in de cao staan worden allemaal met 6% verhoogd;
  • de vergoedingen voor reiskosten gaan omhoog en de dagvergoedingen  worden geïndexeerd;
  • werkgevers en vakbonden hebben afgesproken dat we de komende tijd een onderzoek gaan doen naar een viertal onderwerpen. Deze onderwerpen zijn verlofsparen, mantelzorg, cafetariamodel (inclusief vakbondscontributrie) en vitaliteit in de sector. Voor dit onderzoek trekken we twee jaar uit;
  • per 1 januari 2025 wordt er een jaarurenmodel voor oproepkrachten geïntroduceerd. In 2024 gaan werkgevers en werknemers aan de slag met het ontwikkelen van randvoorwaarden van dit model.

Daarnaast zijn nog afspraken gemaakt over ondermeer de ketenregeling, de onkosten voor stagiaires, over werken moet lonen en over het moderniseren van artikel 59. Deze en alle andere afspraken kun je nog eens rustig nalezen in het onderhandelingsakkoord, dat ik als bijlage bij deze nieuwsbrief heb gevoegd.

Cao-commissie positief

De cao-commissie heeft het hele proces rondom de cao-onderhandeling op de voet gevolgd. Gisteren, maandag 18 december, hebben ze uitgebreid overleg gevoerd over het bereikte onderhandelingsresultaat en zijn tot het oordeel gekomen dat ze heel tevreden zijn met het resultaat dat we hebben bereikt. Daarom leggen we het resultaat ook met een positief advies aan je voor.

Nu is het woord aan jou

Nu ben jij aan zet en kun jij je stem uitbrengen. Je kunt stemmen tot en met 26 december aanstaande. Als de meerderheid van de leden van CNV vakmensen akkoord is het onderhandelingsresultaat is er sprake van een nieuwe cao GGI.

Leden ontvangen hierna een aparte nieuwsbrief met daarin een code om te kunnen stemmen.

Online cao

Op de cao-pagina kun je het hele traject op de voet volgen en ook actief meepraten, reageren op nieuwsbrieven en/of op anderen en je vraag stellen. Het laatste nieuws over de onderhandelingen ontvang jij natuurlijk ook per mail maar kun je hier altijd vinden. Ga naar de cao-pagina Cao Groen, Grond en Infrastructuur | CNV Vakmensen

Leden werven

Als vakbond kunnen we geen boodschappen voor je doen, je auto voltanken of je energierekening betalen. We kunnen wél een goede cao voor je afsluiten. De belangrijkste taak van vakbonden is namens jou afspraken te maken over werk en inkomen. Maar die goede cao komt er niet zomaar. Zonder leden is het moeilijk om goede afspraken te maken. Met elk nieuw CNV-lid worden we sterker en zijn we meer representatief bij je werkgever. 
Voor je collega die nog geen lid is, hebben we daarom een aantrekkelijk aanbod. Nieuwe leden betalen de eerste 6 maanden €20,23 voor het lidmaatschap. Als jij dit nieuwe lid bij ons aanbrengt, krijg jij van ons een cadeaubon van €20,-. Voor meer informatie over onze campagne en hoe je jouw collega kunt inschrijven als lid, kun je terecht op de website www.cnv-ledenwerven.nl 

En verder...

De komende tijd zal ik je vaker bijpraten over de sector, de cao en over de voortgang. Als je nog vragen hebt over onderhandelingsresultaat neem dan gerust contact met mij op. Ik kom graag in contact met je. 

Niels Rook
Bestuurder CNV vakmensen
M 06 8141 9161
E n.rook@cnvvakmensen.nl

Downloads