Stemmen: Eindbod voor nieuwe cao Dierhouderij

Werkgevers en vakbonden zijn niet tot goede afspraken gekomen voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor medewerkers in de dierhouderij. Het verschil tussen wat wij vragen voor de medewerkers en wat werkgevers bieden, is te groot. Werkgevers hebben daarom een eindbod neergelegd. Wij leggen dit eindbod bij onze leden ter stemming voor. Is het voldoende of wijzen jullie het af?

Wat is het eindbod van werkgevers?

Het volledige eindbod van werkgever in de dierhouderij, lees je in de bijlage. Deze cao geldt voor bijna tienduizend medewerkers in de melkveehouderij, pluimveehouderij en varkenshouderij.

Samengevat zijn de voorstellen als volgt:
  • Een tweejarige cao die loopt tot eind 2025.
  • Een loonstijging op 1 janauri 2024 van:
    • 8% voor functiegroep B en C
    • 7% voor functiegroep D
    • 6% voor functiegroep E
    • 5% voor functiegroep F en G
  • Een loonstijging op 1 januari 2025 van 2%. Is de inflatie hoger dan 2% dan wordt de loonstijging tot een maximum loonstijging van 4% bijgesteld
  • Een kilometervergoeding van 23 cent per kilometer, zonder maximum
Daarnaast bieden werkgevers aan om de komende twee jaar afspraken te maken om de seniorenregeling verder uit te breiden.

Waarom zijn wij er niet uitgekomen?

We vinden vooral de loonontwikkeling te mager, onze inzet is dat iedereen er op zijn minst 8% op vooruit gaat. De inflatie is hoog geweest afgelopen jaren en daarom vinden we een hogere loonstijging gerechtvaardigd.

Het idee om de lonen onderin het gebouw meer te laten stijgen dan bovenin, steunen we wel. Dit moet ook wel omdat het wettelijk minimum loon omhoog gaat. 

Stemadvies?

Het eindbod dat nu voorligt is het laatste voorstel van werkgevers. Stemmen jullie voor, dan is er voor twee jaar een cao. Stemmen leden tegen dan moeten we verder praten, maar er is geen garantie dat we daar een beter voorstel uithalen. Tegen stemmen kan ook betekenen dat we onze leden zullen vragen om op andere manieren in actie te komen.

Je stem uitbrengen kan via de knoppen die je in de mail hebt gekregen. Stemmen kan tot uiterlijk 2 januari 2024 om 17 uur


Vriendelijke groet, Erik Honkoop

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht

Downloads