Eerste onderhandeling voor nieuwe cao Dierhouderij

Afgelopen week was de eerste onderhandeling voor de nieuwe cao voor medewerkers in de dierhouderij. Wij hebben daar onze voorstellen toegelicht en gepleit voor een loon dat past bij de stijgende levenskosten waar medewerkers mee te maken hebben.

De onzekerheid in de dierhouderij is groot, en dat is merkbaar in ieder gesprek dat wij met werkgevers en landbouworganisaties hebben. Dat komt door de discussies over stikstof en de toekomst van de veehouderij. De afgelopen jaren hebben wij meerdere keren onze zorg uitgesproken. De boodschap van vakbond CNV: houd rekening met de werkgelegenheid in de dierhouderij en de sectoren die daar van afhankelijk zijn.

Eerste onderhandelingsronde

Die onzekerheid komt ook terug op de onderhandelingstafel, waar we met werkgevers afspraken willen maken voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de tienduizend medewerkers in de dierhouderij.

Werkgevers geven enerzijds aan dat de sector onder druk staat door onzekerheid, maar tegelijkertijd dat het nodig is de sector aantrekkelijk te maken voor nieuwe en jonge medewerkers. De gesprekken waren constructief en er is begrip bij werkgevers voor het feit dat de loonvraag van vakbonden dit jaar hoog is.

Tegelijktijd is dat ook hun grote zorg, omdat de ontwikkelingen in de verschillende sectoren in de dierhouderij (voornamelijk melkvee, pluimvee en varkens) niet overal even goed zijn. Donderdag 30 november hebben we de volgende onderhandelingsronde.

Voorstellen van vakbond CNV

De voorstellen die wij afgelopen week hebben ingebracht zijn - samengevat - de volgende. (De volledige voorstellenbrief lees je in de bijlage)
  1. Verminder uitzendcontracten en flexwerk, zet in op vaste contracten.
  2. Gebruik de fiscale mogelijkheden voor oudere medewerkers met zwaar werk. Denk aan vervroegd uittreden of verlofsparen.
  3. Maak een sectoraal sociaal plan, waarin goede afspraken staan voor werknemers als een bedrijf wordt uitgekocht of moet krimpen vanwege stikstofmaatregelen.
  4. De inflatie was vorig jaar 10%, dit jaar waarschijnlijk 5%.
    1. De lonen moeten stijgen om de boodschappen te kunnen betalen
    2. De laagste lonen moeten tenminste 5% hoger zijn dan het wettelijk minimum
    3. De jeugdlonen starten bij 18 jaar, dus ook werknemers onder de 18 verdienen het loon van een 18-jarige
    4. Stagiairs krijgen een vergoeding van 550 per maand
  5. Werknemers in de dierhouderij werken vaak in kleine vaak familiale bedrijven en zijn erg loyaal. Dat maakt het soms lastig om de cao te handhaven en dierhouderijmedewerkers nemen daardoor soms genoegen met minder. Daar moeten we iets aan doen.
  6. Iedereen heeft recht op 14 dagen kortdurend zorgverlof per jaar als je acuut zorgtaken voor je naasten moet vervullen. Wettelijk heb je dan recht op 70% van je salaris. We pleiten er voor dit aan te vullen tot 100%.
  7. Een langdurige cao heeft de voorkeur als we goede afspraken kunnen maken over de loonontwikkeling en andere arbeidsvoorwaarden.
We houden je op de hoogte van de verdere ontwikkelingen. Heb je vragen, of wil je mee weten. Neem contact op. Na donderdag is er wellicht meer nieuws. Volg het cao-traject hier.

Vriendelijke groet, Erik Honkoop

Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl

Downloads

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error