Weinig vooruitgang in de cao-onderhandelingen bos en natuur

Op donderdag 23 maart heeft de tweede onderhandelingsronde plaatsgevonden voor de nieuwe cao Bos en Natuur. We zijn erg teleurgesteld in de voortgang van de gesprekken. Tot nu toe lijkt het er niet op dat de werkgevers tot goede afspraken willen komen met ons. We praten je graag bij over de huidige stand van zaken.

De werkgevers hebben tijdens de tweede ronde het spits afgebeten door een reactie te geven op de voorstellenbrieven van het CNV en de FNV. Deze reactie was zeer teleurstellend.

Voorstellen CNV en reactie werkgevers
-Looptijd cao 1 jaar - akkoord
-RVU regeling - niet bespreekbaar
-WGA premie niet verhalen op werknemers - afspraak niet voortzetten en weer verhalen op werknemers (0.4% van het salaris)
-Loonsverhoging ook voor bevroren salarissen uitloopperiodieken Natuurmonumenten - willen de werkgevers niet in meegaan
-Extra periodiek voor salarisschalen bosbouw - niet bespreekbaar
-Reiskosten woon-werkverkeer - hoort niet thuis in de cao dus niet bespreekbaar
-Fietsplan - willen we op bedrijfsniveau regelen dus niet bespreekbaar
-Bereikbaarheidsvergoeding ook toepassen voor werknemers die bereikbaar zijn voor vrijwilligers buiten hun rooster - niet bespreekbaar
-Thuiswerkvergoeding - niet bespreekbaar
-Mogelijkheid voor sabbatical voor alle ondernemingsdelen - niet bespreekbaar
-Afspraken voor scholingsmogelijkheden - niet bespreekbaar
-5 mei standaard vrij - werkgevers wensen geen aanpassing in de huidige tekst

En tot slot hebben de werkgevers een vernieuwd loonbod gedaan van 4.25%. Echter is dit in werkelijkheid minder omdat de werkgevers straks de WGA-premie weer voor de helft willen verhalen op de werknemers. Dit komt neer op 0.4% van het salaris dus de werkelijke loonsverhoging komt dan uit op 3.85%

Wat opvalt is dat werkgevers alleen maar over het loon willen praten en alle andere voorstellen van tafel vegen. Helaas is ook het loonbod niet om over naar huis te schrijven.

Wij vragen ons af hoe we hier verder mee om moeten gaan, het verschil is enorm en de werkgevers zijn tot nu toe ook niet bereid om over onze andere voorstellen te praten. Dit maakt het lastig om naar elkaar toe te bewegen. Wij gaan ons beraden op onze volgende stappen, op donderdag 6 april staat het volgende cao-overleg gepland.

Praat erover met je collega’s, zorg dat mensen betrokken raken bij de cao-onderhandelingen. Een goede cao is niet vanzelfsprekend.

Bij vragen kun je altijd contact met mij opnemen.

Rick Pellis
Bestuurder CNV Vakmensen
E:   r.pellis@cnvvakmensen.nl
M: 06 5120 2994

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error