Update cao onderhandelingen Bos en Natuur

Op 25 mei heeft de laatste onderhandelingsronde plaatsgevonden voor de nieuwe cao Bos en Natuur. Het overleg dat morgen gepland stond is opgeschort, omdat partijen niet dichter tot elkaar komen. Het volgende overleg staat gepland op donderdag 22 juni. We praten je graag bij over de laatste stand van zaken.

Op 19 april hebben werkgevers een bod uitgebracht wat neerkomt op het volgende:
-Een loonsverhoging van 3.6% en 75,- euro erbij voor alle loonschalen, dit komt neer op een gemiddelde van 5.33%.
-Voortzetten van de afspraak dat werkgevers het werknemersdeel van de WGA premie voor hun rekening nemen, tijdens de looptijd van deze cao. Dit kost ongeveer 0.4% aan loon.

De inzet van ons als vakbonden is:
-10% loonsverhoging
-Toeslagen voor onregelmatig werk en weekenddiensten
-Bereikbaarheidsvergoeding voor werken met vrijwilligers buiten dienstrooster
-ATV regelingen gelijk trekken
-Thuiswerkvergoeding van 3,- euro per dag
-Fietsplan

Na 19 april hebben werkgevers geen stap meer in onze richting gezet en blijven zij hun standpunten herhalen dat dit het maximaal haalbare is voor deze cao. Ook blijven zij van mening dat de overige punten uit onze voorstellenbrief niet in de cao geregeld moeten worden.

Erg jammer om te merken dat er geen stappen genomen worden om tot elkaar te komen, er liggen genoeg punten op tafel waar we over kunnen praten. Doorgaan op deze manier bied geen uitzicht is op een mooi resultaat. Wat dit gaat betekenen voor het overleg op 22 juni, is nog onbekend. Vooralsnog is dit de laatste onderhandelingsronde die gepland staat.

Ook hebben wij vernomen dat de werkgevers al zullen overgaan tot uitvoering van hun laatst gedane bod, voordat er een cao akkoord is. Hiermee wekken ze de indruk dat ze niet meer van plan zijn om hun voorstel te gaan wijzigen.

Mogelijke uitkomsten van de onderhandelingen
De onderhandelingen kunnen straks op 2 manieren eindigen. Ofwel bereiken we een onderhandelingsresultaat met de werkgevers, waarin we toch nader tot elkaar zijn gekomen. Anderzijds kunnen de werkgevers een eindbod doen, waarmee ze afstand doen van verdere onderhandelingen. We zullen het resultaat of eindbod altijd ter stemming gaan brengen onder de leden, die hebben het laatste woord.

We wachten de laatste onderhandelingsronde af, naderhand zal er spoedig een nieuwe update komen.

Rick Pellis
Bestuurder CNV Vakmensen
06 5120 2994

Heb je vragen aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error