Update cao onderhandeling bos en natuur

Vanmorgen heeft de derde onderhandelingsronde plaatsgevonden voor de cao Bos en Natuur. Wij praten je graag bij over de laatste ontwikkelingen.

Het was deze ronde onze beurt om met een reactie te komen. De werkgevers hadden vorige keer een loonbod gedaan van 4.25%. Wat eigenlijk 3.85% is doordat de helft van de WGA premie weer verhaald zou gaan worden op de werknemers (0.4% van het salaris). De overige voorstellen die wij gedaan hadden waren niet bespreekbaar.

Wij hebben ons de afgelopen weken beraden op de stap die wij zouden gaan zetten. Er is overleg geweest met onze cao commissie en we hebben een digitale ledenbijeenkomst gehouden. Dit heeft erin geresulteerd dat wij weinig ruimte zien om een beweging te maken naar de werkgevers toe. Op het gebied van loon willen ze een loonafspraak maken die ver onder de inflatie ligt en andere onderwerpen waren niet bespreekbaar.

Tegenbod vakbonden

Ten eerste hebben wij opgemerkt dat de discussie teveel gaat over de problemen van werkgevers. De werknemers hebben ook een probleem, namelijk een enorm koopkrachtverlies. Dit mag meer naar voren komen en wij willen hier een oplossing voor vinden met elkaar.

Wij hebben de werkgevers een tegenbod gedaan die je kunt vinden in de bijlage. Wij hebben een aantal voorstellen concreter geformuleerd en op het gebied van loon houden wij vast aan compensatie van de inflatie van 2022. Deze was gemiddeld over het hele jaar 11.8% (CPI afgeleid, cijfers van het CBS). Wij rekenen met de afgeleide inflatie, wat betekent dat er in dit cijfer geen rekening wordt gehouden met maatregelen die de overheid neemt om de inflatie te dempen. Deze maatregelen, zoals het energieplafond en verhoogde arbeidskorting, zijn namelijk maar tijdelijk en zullen na dit jaar mogelijk weer stoppen.

Reactie werkgevers

Werkgevers hebben na een schorsing nog een reactie gedaan op onze voorstellen. Helaas zijn er geen concrete toezeggingen gedaan. De werkgevers hebben enkel aangegeven onderstaande punten te willen bespreken met hun achterban of dit op tafel mag komen.

-Verlofsparen tot 13 weken ook voor de landschappen, de bosbouw wil hier niet in mee
-reiskostenvergoeding van (minimaal) 21 cent voor alle ondernemingsdelen
-WGA premie voor de looptijd van de cao volledig blijven betalen (0.4% van het salaris)
-80/90/100 regeling voor iedereen met een vast contract
-loonsverhoging blijft 4.25%

We willen benadrukken dat de werkgevers enkel aangeven dit te willen bespreken met hun achterban en dat dit geen nieuw voorstel is.

Hoe nu verder?

Wij merken dat de werkgevers weinig bewegen en dat we nog mijlenver uit elkaar liggen. Het verschil in wat de werkgevers bieden en wat wij vragen ter compensatie van koopkrachtverlies, komt overeen met bijna een maandsalaris per jaar. Wij zien op dit moment nog te weinig beweging bij de werkgevers. Samen met de FNV zullen we daarom ook gaan starten met een petitie actie.

Hopelijk komen de werkgevers zo meer tot het besef dat de werknemers verwachten dat er een compensatie zal komen in het salaris en dat er op een aantal andere punten ook afspraken gemaakt worden.

Cao-online

Op de website is bij CNV Vakmensen het hele cao-traject te volgen via de cao-tijdlijn. Je kunt alle stappen zien. Je kunt je vragen stellen en ook reageren. ga naar jouw cao-pagina

Het is nu paasweekend, hierdoor kunnen we pas volgende week gaan starten met de petitie. Aanvullend wordt er samen met de FNV een online bijeenkomst gehouden om iedereen bij te praten. We zullen hierover volgende week meer informatie sturen.

Voor nu een fijn paasweekend!

Rick Pellis
Bestuurder CNV Vakmensen
06 5120 2994
r.pellis@cnvvakmensen.nl

Downloads

Heb je een vraag of opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error