Agterberg krijgt erkende beloningsstructuur

Het heeft enige tijd geduurd voordat de werkgever hiermee aan de slag is gegaan, maar we kunnen melden dat er nu een tijdspad is uitgezet om vóór de zomer van 2024 een functiegebouw en -waardering in te voeren bij Agterberg op basis van het erkende ORBA-systeem.

In het onderhandelingsresultaat voor de cao Agterberg van 25 februari 2022 staat opgenomen dat Agterberg eind 2022 -met instemming van de vakbonden FNV en CNV Vakmensen- een functiegebouw heeft opgesteld voor de medewerkers met daaraan gekoppeld een beloningsstructuur. Dit is -ondanks aandringen van de bonden- steeds op de plank blijven liggen bij jullie werkgever. Maar het is goed dat dit nu wordt opgepakt.

Hoe werkt het invoeren van een nieuw functiegebouw?

Normaal wordt zo'n functiegebouw opgesteld volgens een erkend functiewaarderingssysteem. Er zijn in ons land tien door de vakorganisaties erkende functiewaarderingssystemen. Dat betekent dat deze systemen door deskundigen van de vakorganisaties zijn aangemerkt als betrouwbaar, valide, actueel en inzichtelijk. Het ORBA-systeem is één van deze tien in Nederland erkende systemen. Jullie werkgever wil dit systeem gaan gebruiken om jullie functies te rangschikken.

Objectieve onderbouwing van beloningsverschillen

Een functiewaarderingssysteem is een objectieve methode om functies binnen een bedrijf te rangschikken. Dit systeem geeft het verschil in zwaarte van functies ten opzichte van elkaar aan, en zorgt zo voor een transparante en objectieve onderbouwing van/voor onderlinge beloningsverschillen.
Bij Agterberg wordt dit traject nu eindelijk in gang gezet. Er is voor gekozen het traject zorgvuldig aan te pakken en in 2024 gereed te hebben.

Hoe werkt een functiewaarderingssysteem?

Bij functiewaardering worden alle functies in een bedrijf beschreven, en vervolgens ten opzichte van elkaar gewaardeerd. In een functiebeschrijving staan de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de werknemer in die functie beschreven. In veel cao's is de functiebeschrijving onderdeel van de arbeidsovereenkomst.

Welke stappen vallen er te onderscheiden?

Bij Agterberg hebben we de afspraak dat de werkgever volgens planning:

  • eind september 2023: de zogenoemde referentiefuncties (een soort ijkfuncties zoals die er ook bij andere bedrijven zijn) zijn vastgesteld. Indien niet aanwezig, dan worden die opgesteld op basis van de functieomschrijvingen volgens ORBA-methodiek: dit wordt besproken met de betrokken medewerkers.
  • Eind oktober 2023: de beoordeling van de functieomschrijving door functiewaarderingsdeskundige AWVN is gereed en de goedgekeurde functieomschrijvingen worden uiterlijk eind november ter goedkeuring bij de bonden neerlegt, zodat die hun experts ernaar kunnen laten kijken.
  • Eind februari 2024: zullen alle andere functies opnieuw zijn gewaardeerd.
  • Eind juni 2024: alle medewerkers binnen Agterberg zijn ingedeeld volgens de nieuwe functie-indeling.

Vragen?

Mochten jullie nog vragen hebben over dit proces die niet (kunnen) worden beantwoord door je werkgever? Meld je dan bij mij! Je vindt meer informatie ook op de cao-pagina: Cao Agterberg | CNV Vakmensen 
Om vast te stellen of de nieuw beschreven functies aansluiten bij de praktijk wordt jouw hulp gevraagd. Geef je op als aanspreekpunt voor je collega’s en als contactpersoon voor mij. Dit doe je door een mail te sturen naar n.abelskamp@cnvvakmensen.nl

Samen staan we sterker!

Zorg dat ook jouw collega lid wordt zodat we nog meer goede afspraken kunnen maken voor jouw toekomst bij Agterberg Bedrijven. Dit doe je door hem/haar aan te melden via de volgende link: https://www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/

Nancy Abelskamp, CNV-bestuurder
M 06 5125 1159 / n.abelskamp@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error