'Woest aantrekkelijke' uitkoopregeling zet banen op de tocht

"Het is onvoorstelbaar dat er voor werknemers niets is geregeld in het stikstofbeleid." Met die boodschap kwam CNV-voorzitter Piet Fortuin vandaag naar buiten in reactie op de stikstofplannen van de overheid. Niet alleen banen in de dierhouderij en agrarische bedrijfsverzorging worden geraakt, ook banen in het transport, toelevering, zuivel en voeding staan op de tocht door mogelijke stikstofmaatregelen. Maar daar is nauwelijks aandacht voor.

Al in 2019 waarschuwde (link) vakbond CNV voor de gevolgen van stikstofmaatregelen voor de werkgelegenheid. Wij hebben er toen voor gepleit om werkgelegenheid en leefbaarheid op het platteland een belangrijk onderdeel te laten zijn in het stikstofdebat. We zijn nu bijna vier jaar verder en het debat lijkt te versmallen tot een uitkoopregeling. Een uitkoopregeling die totaal geen rekening houdt met werkgelegenheid en leefbaarheid op het platteland.

Voorzichtige schattingen van vakbond CNV wijzen er op dat het stikstofbeleid ongeveer 30000 banen gaat kosten. Onderzoekers aan de Wageningen Universiteit bevestigen die cijfers, hoewel er nog veel onzekerheid is over de exacte gevolgen van de maatregelen. Wel is duidelijk dat sanering van de dierhouderij vooral hard aankomt in gebieden waar weinig alternatieve werkgelegenheid is. Met name in het Noorden en Oosten van Nederland.

In de Telegraaf vandaag deed CNV-voorzitter Piet Fortuin opnieuw een oproep om veel meer rekening te houden met de belangen van werknemers in de dierhouderij en agrarische bedrijfsverzorging. Fortuin: "Toen de mijnen dichtgingen hebben we ook geregeld dat mijnwerkers naar ander werk werden begeleid. Ja, dat kost geld. Maar het gaat niet alleen om stikstof en natuur, het gaat ook om mensen en de gemeenschap waar ze deel van uitmaken. Nederlanders in de regio hebben toch al het idee dat Den Haag met de rug naar hen toe staat.”

De enige reactie vanuit het ministerie van Landbouw is dat "verduurzaming mogelijk nieuwe banen oplevert". Het ministerie onderbouwt deze stelling niet en daar maken wij ons als vakbond grote zorgen over. De komende tijd blijft vakbond CNV er voor pleiten om de werkgelegenheid en leefbaarheid op het platteland hoger op de agenda te zetten. Het kan niet zo zijn dat ondernemers compensatie krijgen voor milieumaatregelen, terwijl de negatieve gevolgen volledig op het bordje van werknemers in de regio terecht komen.

Erik Honkoop
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error