Stand van zaken cao Openbaar Vervoer

Afgelopen weken veel vragen van de leden gehad met betrekking tot de onderhandelingen van een nieuwe cao. Hieronder lees je laatste stand van zaken.

Terugblik


Op 19 juli hebben cao-partijen voor het laatst formeel met elkaar gesproken rondom het vraagstuk “eerder stoppen met werken. In de laatste cao, welke afliep op 1 juli 2021, hebben cao-partijen afgesproken dat zij tot een “Eerder stoppen met werken-regeling” zullen komen. Helaas bleek tijdens dit laatste overleg dat de werkgevers de financiering van deze regeling niet rond konden krijgen. Hier waren wij op zijn zachts gezegd erg ontstemt over. Vervolgens hebben vakbonden geprobeerd achter de schermen met de werkgevers, informeel dus, toch te kijken of we alsnog tot afspraken kunnen komen. Vakbonden hebben getracht water bij de wijn te doen, zodat we op 1 januari 2022 toch tot een regeling kunnen komen. Ook deze informele pogingen hebben helaas niet tot afspraken geleid.

Huidige stand van zaken


Nu het informeel niet lukte tot afspraken te komen, hebben cao-partijen aangegeven dat het geen zin meer heeft om nog langer informeel te spreken en was het de bedoeling dat er op 22 november jl. weer formeel onderhandeld zou gaan worden.
Op het laatste moment hebben werkgevers deze afspraak afgezegd, omdat er iemand ziek was geworden in de onderhandelingsdelegatie van de werkgevers. Dit is uiteraard heel spijtig, maar hierdoor zijn de onderhandelingen dus nog altijd niet herstart.

Hoe nu verder


Cao-partijen hebben nu een nieuwe afspraak ingepland, namelijk op 4 januari. We snappen dat het voor de werknemers die uitkijken naar deze regeling enorm vervelend is dat er nog altijd geen duidelijkheid is. Maar ook voor de “jongere” leden is het balen dat dat er nog geen nieuwe cao is afgesproken. Want ook zij hebben al 2 jaar geen loonsverhoging gehad. De noodzaak om snel tot een nieuwe cao te komen hebben we meermaals onderstreept bij de werkgevers. Wat ons betreft komt deze cao er dan ook snel en dient daarin een fatsoenlijke loonsverhoging te worden afgesproken, waarin ook koopkrachtherstel moet worden meegenomen.

We houden jullie op de hoogte van eventuele ontwikkelingen.


Het cao-traject online


Het hele cao-traject kun je nu online volgen op de cao-pagina van de nieuwe webiste. Ook kun je daar vragen stellen en reageren op anderen. Neem snel een kijkje

Met vriendelijke groet,

Hanane Chikhi                                                        Evert Jan van de Mheen
Bestuurder CNV Vakmensen                                  Bestuurder CNV Vakmensen

Wil je reageren?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error