Nieuwsupdate Arriva Twente

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat er veel discussie gaande is rondom het noodpakket waar jullie mee rijden. Arriva heeft laten weten dat het niet haalbaar is om eind april met een nieuw dienstenpakket te komen. Er wordt nu gemikt op september, waarbij een harde toezegging vanuit Arriva uitblijft.

Afgelopen weken hebben wij ons hier veel mee bezig gehouden. Achter de schermen is er veel gebeurd rondom dit dossier. Goed om jullie hier kennis van te geven.

Vorige week hebben jullie al een nieuwsbrief ontvangen van ons dat wij besloten hebben om de brief van FNV (d.d. 5 april) niet mee te tekenen. Reden hiervoor was dat onze advocaten aangaven dat een kort geding geen haalbare kaart is, er lag namelijk geen goede basis voor een kort geding. Voor deze kwestie is de OR in de lead en is het ook aan hen om te bepalen of zij naar de Ondernemingskamer willen stappen of niet.

Ook bij onze mede bondgenoten blijkt dit besef er nu te zijn, reden ook om het over een andere boeg te gooien. Terecht ook, want Arriva maakt er een potje van en met een torenhoog ziekteverzuim percentage valt niet te ontkennen dat de situatie ongezond is voor de medewerkers.

CNV heeft afgelopen week veelvuldig overleg gehad met onze kaderleden, advocaten en de FNV over de vervolgstappen. De FNV gaf aan samen met CNV een nieuwe brief te willen sturen naar Arriva waarin we ook gezamenlijk ledenbijeenkomsten zouden organiseren aanstaande woensdag. Hier hebben wij intern veel over gesproken en wij waren nog in afwachting van een concept tekst van deze brief/uitnodiging.

Echter waren wij verrast door het feit dat de FNV afgelopen vrijdag deze brief al naar Arriva heeft gestuurd zonder ons hier bij te betrekken.  Helaas kiezen de collega’s ervoor niet samen op te trekken. Wij vinden dat jammer.

CNV zal dan ook niet aanwezig zijn op de aangekondigde bijeenkomsten woensdag a.s.
Wij nodigen onze leden ook niet uit hier naartoe te gaan.

Standpunt CNV
Wij zijn er nog steeds van overtuigd, dat het uitbrengen van een ultimatum (en dus uitroepen van een staking) een risico met zich meebrengt. Arriva zal dit voor de rechter aanvechten en de kans dat de rechter hierin meegaat, achten wij groot. In dat geval zijn we verder van huis.

Wij zien meer in een oproep aan Arriva waarin we willen praten over de (ongezonde) werkdruk en op basis hiervan iets voor jullie te kunnen betekenen.

De FNV heeft aangegeven dat dit wat hun betreft te lang duurt en dat zij een andere koers willen varen en door middel van acties Arriva onder druk willen zetten. Alhoewel dat niet onze lijn is, vinden wij het niet verstandig nu Arriva een brief te schrijven.

Dit maakt dat wij momenteel besloten hebben om geen brief te sturen en de komende week maar even af te wachten wat erg gaat gebeuren. Echter laten wij dit onderwerp niet los. Wij zijn en blijven van mening dat jullie gebaat zijn bij een gezond dienstenpakket. En het huidige noodpakket is dat wat ons betreft zeker niet. We houden jullie op de hoogte.  

Dit even voor nu. Mocht je hier vragen of opmerkingen over hebben, schroom niet om contact op te nemen.

Rick Pellis
Bestuurder CNV
r.pellis@cnv.nl