Het ultimatum is verlopen. Daarom komen er nieuwe acties voor een nieuwe cao Openbaar Vervoer. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Cao Openbaar Vervoer

Looptijd: -
Nieuwe cao in onderhandeling

De cao Openbaar Vervoer is één van de twee bedrijfstak-cao’s in het stads- en streekvervoer. De andere is de cao Multimodaal Vervoer. Daarnaast hebben een aantal grote stadsvervoerders een eigen bedrijfs-cao , zoals bijvoorbeeld GVB in Amsterdam, RET in Rotterdam en HTM in Den Haag. In de cao Openbaar Vervoer 2022 staan afspraken over, werktijden, arbeidsomstandigheden, vakantie, pensioen en veilig en gezond werken. Ook vind je er informatie over de Openbaar Vervoer loonschalen en salaris.

Meer informatie cao Openbaar Vervoer

Looptijd cao

De huidige cao loopt tot 31 december 2022. De onderhandelingen voor cao Openbaar Vervoer 2023 starten weer in het najaar. Als lid van CNV Vakmensen bepaal jij mede wat er in de cao moet komen. De onderhandelaar zal je vlak voor de nieuwe onderhandelingen vragen wat jij belangrijk vindt.

Voor wie

Cao Openbaar Vervoer geldt voor werknemers van in Nederland gevestigde ondernemingen die openbaar vervoer verrichten.

Er zijn een aantal uitzonderingen. De cao Openbaar Vervoer geldt bijvoorbeeld niet voor medewerkers van GVB Holding NV, RET, HTM personenvervoer en HTMbuzz BV. Ook medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen vallen niet onder deze cao.

Extra regelingen voor de cao Openbaar Vervoer

Scholing en opleiding

Als jij valt onder de cao Openbaar Vervoer dan kun je in aanmerking komen voor scholing en opleiding. In de regel geldt: hoe meer de werkgever gebaat is bij jouw scholing of opleiding, hoe meer hij hiervoor zal betalen. Als werknemer heb jij recht op drie dagen betaald scholingsverlof per jaar. Je kunt deze gedurende drie jaar opsparen. Een opleiding die noodzakelijk is voor jouw functie wordt volledig door je werkgever betaald en de opleiding kan je volledig onder werktijd volgen.

Eerder stoppen met werken

Vanaf 1 juli 2022 is het mogelijk om 2 jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd te stoppen met werken. Als werknemers ontvang je dan twee keer een uitkering ter hoogte van de RVU-drempelvrijstelling. De RVU-drempelvrijstelling wordt jaarlijks bepaald en is gekoppeld aan de AOW. Voor 2022 is dat €22.488 bruto per jaar.

Veelgestelde vragen cao Openbaar Vervoer

Veelgestelde vragen

Contactpersonen

Hanane Chikhi
Onderhandelaar
Evert-Jan van de Mheen
Onderhandelaar

Vragen of opmerkingen over de cao?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error

Word lid van CNV Vakmensen

Als lid van CNV Vakmensen maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte