Meer informatie cao Openbaar Vervoer
Looptijd cao
De huidige cao loopt tot 31 december 2022. De onderhandelingen voor cao Openbaar Vervoer 2023 starten weer in het najaar. Als lid van CNV Vakmensen bepaal jij mede wat er in de cao moet komen. De onderhandelaar zal je vlak voor de nieuwe onderhandelingen vragen wat jij belangrijk vindt.
Voor wie
Cao Openbaar Vervoer geldt voor werknemers van in Nederland gevestigde ondernemingen die openbaar vervoer verrichten.
Er zijn een aantal uitzonderingen. De cao Openbaar Vervoer geldt bijvoorbeeld niet voor medewerkers van GVB Holding NV, RET, HTM personenvervoer en HTMbuzz BV. Ook medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen vallen niet onder deze cao.
Extra regelingen voor de cao Openbaar Vervoer
Scholing en opleiding
Als jij valt onder de cao Openbaar Vervoer dan kun je in aanmerking komen voor scholing en opleiding. In de regel geldt: hoe meer de werkgever gebaat is bij jouw scholing of opleiding, hoe meer hij hiervoor zal betalen. Als werknemer heb jij recht op drie dagen betaald scholingsverlof per jaar. Je kunt deze gedurende drie jaar opsparen. Een opleiding die noodzakelijk is voor jouw functie wordt volledig door je werkgever betaald en de opleiding kan je volledig onder werktijd volgen.
Eerder stoppen met werken
Vanaf 1 juli 2022 is het mogelijk om 2 jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd te stoppen met werken. Als werknemers ontvang je dan twee keer een uitkering ter hoogte van de RVU-drempelvrijstelling. De RVU-drempelvrijstelling wordt jaarlijks bepaald en is gekoppeld aan de AOW. Voor 2022 is dat €22.488 bruto per jaar.
Reacties