Cao-onderhandeling bij EVOS West van start

Op 26 juni jl. zijn we gestart met de onderhandelingen bij Evos West. De delegatie van de werkgever bestaat uit Maartje van Staden, Robert Jan Dubbeldam, Rob Rutten, Edwin Weitenberg (finance) en Geke Klinkhamer (AWVN). Deze eerste dag hebben we een toelichting gegeven op de voorstellen van onze achterban. In september gaan we verder.

Voorstellen vakbonden
De voorstellen die wij maandag hebben ingebracht zijn wensen vanuit de werknemers die lid zijn van FNV Havens of CNV vakmensen. Deze voorstellen zijn vooraf in concept toegestuurd aan de achterban. Hier zijn nog reacties op geweest van tevredenheid dan wel opmerkingen van zaken die nog spelen door leden die niet konden inbellen op de ledenvergadering.

Voorstellen werkgever
Werkgever begint de onderhandelingen met een toelichting op de business en hoe Evos West er financieel voor staat.. De werkgever heeft voorlopige voorstellen in afwachting van de uitkomst van de enquête van werknemers welke sluit op 2 juli a.s. Vooralsnog kunnen we een indruk krijgen van hetgeen werkgever voor ogen heeft met deze onderhandelingen:

  1. Loonontwikkeling: Werkgever wil een dak op de APC en geen initiële loonsverhoging gezien de situatie van Evos West, namelijk afbouw fossiele brandstoffen richting de toekomst. Dit laatste betekent een forse investering in het ombouwen van de terminals voor de nieuwe producten.  Dit is voor de vakbonden onbespreekbaar. APC is en blijft zoals het nu in de cao staat.
       2. Samenwerking met East -> een salaristabel. Werkgever wil het aanname beleid onder de loep nemen. De salaristabellen van de twee vestigingen zou werkgever willen vervangen door 1 nieuw tabel dat is gebaseerd op een relatieve salaris positie toe te passen (RSP). De RSP geeft het actuele salaris weer als percentage ten opzichte van een zeker referentieniveau. Een RSP hoger dan 100% betekent dat het desbetreffende salaris boven het referentieniveau ligt. Bij een RSP minder dan 100% ligt het daaronder.

Hiermee wil werkgever de nieuwe werknemers die in dienst komen perspectief bieden op snellere doorgroei in loon. Dit gaat echter ten koste van de werknemers die wat verder in de schaal zitten omdat hun loonontwikkeling wat langzamer zal verlopen.

      3. Vereenvoudiging en verduidelijking van cao teksten
De werkgever wil  de cao teksten aanpassen waar onduidelijkheid is en waar discussie is geweest de afgelopen tijd. Denk daarbij aan de discussie over de standby vergoedingen bij CS.  
Daarnaast de kilometer vergoeding naar één regeling voor iedereen.

      4. Overige
Tekstuele aanpassing pensioenregeling conform afspraken. 
AOW hiaat welke in de denktank wordt besproken aangepast opnemen in een nieuwe cao.
De collectiviteitskorting op de zorgverzekering, die nu nog in jullie cao staat, is afgeschaft door Den Haag sinds januari dit jaar. In plaats van collectiviteitskorting wil werkgever naar een andere manier kijken om bij te dragen aan de zorgkosten van haar werknemers.  Daarbij wordt gekeken naar de cao van East, waarbij elke werknemer een vast bedrag per jaar krijgt dat ook jaarlijks geïndexeerd wordt met de rekenpremie. Iedereen die deelneemt aan het collectief ontvangt nu een bijdrage van 65 euro p/m. Dat betekent het huidige totaal bedrag (wordt per persoon daarmee lager) verdelen over alle werknemers (ook niet cao). Dit bedrag is bedoeld als ‘vitaliteitstoelage’  die werknemers zelf mogen besteden aan  bijvoorbeeld een sport bijdrage of leeftstijlcoaching etc.

Op 20 september zullen we verder gaan met de onderhandelingen. We houden jullie op de hoogte!

Mochten er vragen zijn over deze nieuwsbrief of andere zaken, dan kun je jouw collega kaderlid aanspreken op de werkvloer of je vakbondsbestuurder bellen, appen of mailen: f.toufik@cnvvakmensen.nl, 0610208590

In de cao-commissie zitten: Ayolt Vaatstra, Bertus Spanjersberg en Jan Maarten Klaassen
Martijn Wiebes en Ercan Oraz behoren ook tot de kadergroep. 


Met vriendelijke groet,
Fadua Toufik
vakbondsbestuurder 


Downloads

Heb je vragen of opmerkingen?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error