Staking in Emmen komt er aan

Werkgevers overspelen hun hand. Met de vakbonden hadden ze een fatsoenlijke en eigentijdse cao-Metalektro kunnen afsluiten. Daarvoor kiezen ze niet. Liever beledigen ze hun eigen werknemers door vast te houden aan ‘kostenbeheersing’ en grenzeloze flexibiliteit. Wanneer het de werkgevers wél bevalt een beschaafde loonsverhoging te betalen, een nette uittredingsregeling af te spreken en de loeiende flexibiliteit in te perken, laat zich raden: voorlopig kun je daar de eerste jaren naar fluiten...

Stakingen onafwendbaar

Opnieuw moeten werknemers uit de Metalektro het stakingswapen uit de kast trekken. Het is niet wat we willen, maar akkoord gaan met de laatste voorstellen van de werkgevers werpt je als metaalwerknemer járen terug.

Fatsoen ophalen

Op bijna alle onderwerpen die werkgevers beschouwen als ‘evenwichtig’, ‘fatsoenlijk’ en ‘verantwoord’, is de uitkomst dat werkgevers er ‘met de poet’ vandoor gaan. Dat varieert van een loonsverhoging die veel te laag is tot en met een regeling om eerder te stoppen met werken, waar werkgevers soms zelfs geld aan overhouden.

Corona als excuus

Het lijkt erop dat werkgevers de huidige corona-crisis gebruiken om vakbonden te beschuldigen van onverantwoordelijk gedrag. Ze vergeten te zeggen dat FNV Metaal en CNV Vakmensen op bedrijfsniveau juist afspraken willen maken daar waar corona flink heeft toegeslagen. De werkgevers vinden daartegenover dat álle werknemers, ongeacht het bedrijfsresultaat, een pas op de plaats moeten maken.

Loon

In twee jaar bieden werkgevers je 2,25%. Dat is per jaar nét 1,1%. Het CPB verwacht een gemiddelde prijsstijging van 1,4% per jaar. Lagere inkomens zijn door het loonbod nog eens extra de pineut.

Eerder stoppen door zwaar werk

De werknemer die bruto niet meer dan € 3470 per maand verdient, mag van de werkgevers slechts gebruik maken van de ‘zwaar-werk-regeling’ en komt er ook geen aparte regeling voor ploegendienst. ‘Anders kost het teveel.’

Flexibele krachten

Bestaanszekerheid geldt niet voor jullie. Flexibele krachten moeten maar op de bank wachten tot ze een keer door de werkgever worden opgeroepen. Dat heeft niks met ‘modern’ te maken, maar alles met armoe. Door ‘inverdieneffecten’, verlofdagen én een flinke subsidie van de overheid, kan het zelfs zomaar zijn dat werkgevers aan deze regeling verdienen!

Werkgevers laten we hier niet mee wegkomen

Kijk niet gek op als ook op jouw bedrijf de salarissen van de topbestuurders ‘marktconform’ worden bijgesteld. Omhoog dus. En dat datzelfde gaat gelden voor de dividenduitkeringen voor de aandeelhouders. ‘Samen uit de crisis’, roepen de werkgevers nu naar de vakbonden. Voor de werkgevers het ‘samen’ en voor werknemers ‘de crisis’ bedoelen ze kennelijk...

En verder..

  • Generatiepact - Recht op generatiepact niet verankerd. Werkgevers blokkeren recht om zonder meer op je 60ste jaar een stapje terug te doen en zo gezond je AOW te halen.
  • Gelijke beloning - Gelijke beloning voor mannen en vrouwen. Werkgevers zijn er nog niet aan toe om een verbod op ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen op te nemen in de cao... (ja, die zin moet je nog maar eens lezen...)
  • Pensioenopbouw over ploegentoeslag - ‘Niet te doen voor werkgevers – kostenverhogend’.
  • Jeugdloon - Dit wordt afgeschaft per 1-1-2022. Waarom niet eerder einde aan die discriminatie? Omdat FME vindt dat werkgevers aan deze kostenverhoging (0,0005% van de loonsom) moeten wennen...
  • Vakantietoeslag over overuren - Te duur, vindt de FME. Da’s wel bijzonder, omdat er volgens de FME niet zoveel wordt overgewerkt, en de kosten daarom ook zullen meevallen.

Zodra het kan gaat het gebeuren

Natuurlijk laat ook jij je niet door je werkgever met een kluitje het riet insturen. Doe daarom mee aan de acties. Je wenst per slot een beetje fatsoen en respect in de cao-afspraken terug te zien. We staken binnenkort in Emmen coronaproof, zonder programma of toespraken. Hou de berichtgeving van ons nauwlettend in de gaten. Meer informatie ontvang je snel!

Nadere toelichting op de cao-voorstellen?

 We hebben op elk onderwerp de rekentrucs en andere foefjes van de werkgevers ontrafeld. Zijn jij en je collega’s daarin geïnteresseerd? Vraag je collega’s om deel te nemen aan een digitale ontmoeting met een van onze vakbondsbestuurders – neem contact met ons op. Een afspraak is zo gemaakt!

Staken doe je samen!

In Nederland is er een recht op staken en dat is niet voor niks! In het hele land vinden de komende periode stakingen plaats voor een eerlijke en fatsoenlijke cao Metalektro. Wij melden vooraf aan werkgevers dat er gestaakt wordt. Het is niet verplicht om zelf te melden dat je staakt, maar het mag uiteraard wel. 
Een cao komt er niet vanzelf. We hebben jouw steun en inzet hierbij nodig. Hoe meer leden zich inzetten, hoe sterker we staan.

Word ook lid! >

Vragen?

CNV Vakmensen: 030-751 1450 | actie@cnvvakmensen.nl