Update stand van zaken QPS

Naar aanleiding van een recente vraag over hoe het nou zit met de einddatum en tot wanneer er gewerkt moet worden, het volgende. Deze vraag hebben wij namelijk vaker voorbij horen komen en het is natuurlijk wel heel belangrijk dat je weet wat er nog wel (of niet) van je verwacht wordt.

Jullie werkgever heeft om onduidelijke redenen bij veel mensen (of misschien wel bij iedereen) 1 november 2023 als beëindigingsdatum genoemd in de brief behorende bij de uitreiking van de vaststellingsovereenkomst. Dit is echter NIET de datum dat je uit dienst treedt en ook niet de datum waarop je kunt stoppen met werken. Ze hebben deze datum genoemd omdat vanaf dan de opzegtermijn begint te lopen. Maar een dienstverband eindigt pas (en daarmee ook de verplichting van de werkgever om jullie loon te betalen maar óók jullie verplichting tot werken) als de opzegtermijn volledig voorbij is. De einddatum is dus in alle gevallen de beëindigingsdatum als vermeld in de vaststellingsovereenkomst en tot die datum moet in beginsel gewoon doorgewerkt worden. Helaas is dit weer een voorbeeld van de (zéér) gebrekkige communicatie vanuit de werkgever, waarmee ook weer verkeerde verwachtingen zijn gewekt.

Ook is de werkgever gevraagd om dit duidelijker in de overeenkomst te vermelden en dat gaat gebeuren. De definitieve tekst van de overeenkomst is inmiddels bijna klaar en daarin zal ook duidelijk opgenomen zijn wat de einddatum is en dat er tot die tijd in principe gewoon doorgewerkt moet worden. Als er op enig moment geen werk meer voor iemand is, dan kan QPS mensen daarna wel vrijstellen van werk. Maar dat wordt dan expliciet op dat moment aan je gecommuniceerd en pas vanaf dat moment kun en mag je thuisblijven. Je loon wordt in dat geval wel gewoon doorbetaald tot de einddatum.

Verder kunnen wij jullie vertellen dat er een betere regeling is afgesproken met betrekking tot een eerder vertrek op eigen verzoek, althans voor mensen met een langere opzegtermijn. Iedereen kan eerder weg als hij of zij dat wil (bijvoorbeeld vanwege het verkrijgen van een nieuwe baan), met inachtneming van een opzegtermijn van één maand waarbij er dan tegen het einde van de maand moet worden opgezegd (in geval van een akkoord op de vaststellingsovereenkomst). Dus als je bijvoorbeeld deze maand een nieuwe baan vindt, dan kun je zelf opzeggen en dan kun je per 1 december 2023 uit dienst treden bij QPS en elders beginnen. Je houdt dan je aanspraken op de overeengekomen vergoedingen. Deze maand opzegtermijn komt overeen met de wettelijke opzegtermijn die je als werknemer normaal gesproken op grond van de wet zelf ook in acht hebt te nemen. We hopen hiermee tegemoet te komen aan jullie wens om vrijuit te kunnen gaan solliciteren en ander werk te aanvaarden. Het artikel over het verval van de vergoeding als je concreet uitzicht hebt op een andere baan, wordt overigens ook geschrapt.

Tot zover voor nu, jullie kunnen de nieuwe VSO’s vandaag of morgen tegemoet zien, waarin deze punten (en nog andere, zoals het verval van de belemmerende bedingen zoals het concurrentiebeding) als het goed is door jullie werkgever zijn verwerkt. Die ontvangen wij dan graag ter controle van jullie.

Nogmaals iedereen hoort dus deze dagen van ons, maar iedereen nu telefonisch spreken lukt ons domweg niet. Alle specifieke en individuele vragen en opmerkingen van jullie worden beantwoord. We vragen van jullie dan ook om niet contact met het CNV hoofdkantoor op te nemen want dan gaan zaken door elkaar lopen en dat willen we omwille van de zorgvuldigheid en snelheid niet.