Stand van zaken QPS

Nog een (hopelijk) laatste update voor het weekend, na weer een enerverende dag in de ‘QPS soap’, zo kunnen we haast wel zeggen. Allereerst weten wij dat het voor jullie allemaal zenuwslopende dagen zijn geweest. Ondanks al onze pogingen om alles in goede banen te leiden en duidelijk te communiceren, bleek dit in de praktijk erg lastig doordat jullie werkgever steeds ook weer met nieuwe dingen en termijnen kwam.

Wij willen jullie ontzettend bedanken dat jullie zoveel vertrouwen in ons hebben gehad, zelfs al hoorden jullie niets terwijl de tijd doortikte! En ook voor het feit dat jullie alle informatie steeds super snel en goed aangeleverd hebben, dat is echt super en heeft ons enorm geholpen.

Ik heb voor jullie allemaal vandaag een reactie naar de advocaat van QPS gestuurd (zo niet, dan hoor ik (Janneke) het graag!) en jullie hebben inmiddels ook een nieuwe versie van de vaststellingsovereenkomst gekregen. Dit is nog niet de definitieve versie, die volgt nog op basis van de doorgegeven individuele keuzes ten aanzien van je budget. Als jullie die definitieve overeenkomsten straks ontvangen, willen jullie die dan naar (j.vanderveen@cnvvakmensen.nl) doorsturen? Die overeenkomst checken wij dan nog voor jullie, waarbij we ook de berekening van de vergoeding nog zullen controleren.

Voor een snelle afhandeling in dit kader de volgende verzoeken:

  • Willen jullie vast zelf ook de overeenkomst doornemen en kijken of je nog fouten ziet en als dat zo is, die in de mail aan mij vermelden?
  • Wil je ook de berekening van de vergoeding in grote lijnen controleren of je hele gekke dingen ziet en als dat zo is, die aan mij doorgeven? Kijk met name of de totaalbedragen in het excel bestand onder de koppen ‘Allowances’ (vergoedingen voor consignatie, extra gewerkte uren, toeslaguren e.d.) kloppen met de uitbetalingen die jullie in dit kader in de afgelopen 12 maanden hebben ontvangen. Wij controleren de berekening natuurlijk ook nog, maar dan kunnen wij de controles sneller uitvoeren.
  • VERZOEK: ik heb nog niet van iedereen de excel berekening van de vergoeding ontvangen, graag deze nog toesturen als je dat nog niet hebt gedaan!

De overeenkomst die jullie vandaag hebben gekregen is de versie waar gisteren akkoord op is gegeven. Er zijn best wat wijzigingen doorgevoerd maar er staan nog steeds twee dingen in die we er bij voorkeur uit had willen hebben, maar dat bleek onbespreekbaar voor QPS. Deze punten waren simpelweg niet onderhandelbaar. Ik vind het wel belangrijk om dit nog even toe te lichten, voor alle duidelijkheid.

  1. Artikel 2.6: de verplichting om een WW aan te vragen als je op de beëindigingsdatum (dus de ontslagdatum) geen ander werk hebt. QPS heeft een heel belangrijke reden om dit artikel er zo in te laten staan. Als je namelijk uit dienst treedt en je zou geen andere baan hebben en ook geen uitkering aanvragen bij het UWV en vervolgens raak je ziek binnen bepaalde termijn, dan is QPS alsnog weer verantwoordelijk voor jouw verzuim. Met alles wat daarbij komt kijken, dus zowel qua re-integratie als financieel. Dat is in de wet zo geregeld. Deze verantwoordelijkheid kan nog wel tot 12 jaar doorlopen. Als je een nieuwe werkgever hebt, dan val je in geval van ziekte onder diens verantwoordelijkheid en als je een WW aanvraag gedaan hebt, dan val je in het vangnet bij het UWV in geval van ziekte. QPS wil het risico van deze verantwoordelijk niet lopen en was dus niet bereid om deze bepaling te schrappen. Dit is dan ook wat het is. Overigens: denken wij -zeker gelet op hoe QPS gehandeld heeft in dit hele proces- dat jullie zelf ook beter af zijn bij het UWV dan bij QPS in het onverhoopte geval je arbeidsongeschikt raakt!
  • Het is dus wel heel belangrijk om deze afspraak in acht te nemen en inderdaad de WW uitkering aan te vragen als je geen ander werk hebt gevonden per de ontslagdatum. De uitkering kun je later ook altijd stopzetten als je dat wilt.
  1. Artikel 4.3 met daarin de afspraak dat partijen (dus je werkgever en jij) zich over en weer niet negatief over elkaar zullen uitlaten. Daar is ook een boete aan gekoppeld. Ook dit was een punt waar QPS onder geen beding van af wilde stappen. Er is hierover uitgebreid gediscussieerd met de advocaat, want er zijn een hoop emoties bij iedereen en dat is logisch en moet ook kunnen. QPS is echter zeer gefrustreerd geraakt vanwege het persbericht dat wij afgelopen week hebben doen uitgaan in de media. Iets was wij ter kennisgeving aannemen en niet meer dan dat. De mening van ons als vakbond is duidelijk. QPS stelt echter dat dit hun goede naam en eer zeer schaadt en wil niet nog meer onrust. Nu is het ook gebruikelijk dat als je in onderling overleg afscheid van elkaar neemt via een vaststellingsovereenkomst, dat je dan ook afspreekt dat je je in het vervolg verder niet meer negatief over elkaar uitlaat. Wat geweest is, is geweest en vanaf het moment van ondertekenen gaat ieder straks verder z’n eigen weg en kunnen jullie je gaan richten op de toekomst. Dan moet de storm ook gaan liggen, zo is de gedachte.
  • Wees je ook op dit punt in ieder geval wel bewust dat je best emotioneel mag zijn (ook hierna nog) maar ga niet de media nog opzoeken bijvoorbeeld of je bewust heel negatief uitlaten over QPS. Wij hebben ons zegje gedaan en ik denk dat de boodschap ook echt wel duidelijk is overgekomen bij jullie werkgever!

Er kwam ook nog een vraag of er nu echt duidelijk in de VSO staat dat je recht behoudt op alle vergoedingen als je zelf eerder weggaat. JA, dat staat er goed in. Zowel door de verwijzing naar de Sociale Paragraaf als met de zin in artikel 3.1: “….. behoudt werknemer alle aanspraken uit deze vaststellingsovereenkomst…..”. Daaronder worden (ook) alle vergoedingen begrepen.

Voor iedereen geldt: je hebt en houdt nog steeds de mogelijkheid om te besluiten om toch niet in te stemmen met de uiteindelijke vaststellingsovereenkomst straks. En ook na de ondertekening kun je je nog 14 dagen bedenken. Laat het vooral weten als je nog twijfels hebt of vragen/opmerkingen. Besluit je niet te tekenen, dan horen wij dat ook graag.

Vervolg

Volgende week dan nog de laatste loodjes. Als jullie na ontvangst de definitieve overeenkomsten toesturen, dan beoordelen wij die nog en dan zullen we iedereen afzonderlijk laten weten of je wat ons betreft tot ondertekening kunt overgaan of niet. Uiterlijk volgende week woensdag moeten de overeenkomsten dan ondertekend bij jullie werkgever binnen zijn, die termijn houden wij uiteraard weer in de gaten.

Ik hoop dat voor nu alles duidelijk is, anders weten jullie ons te vinden. Voor nu wensen wij jullie een fijn weekend!

Groet Janneke en Sijtze 
CNV Vakmensen