Reorganisatie Zeelandia

CNV Vakmensen heeft van Zeelandia bericht ontvangen dat zij een voorgenomen besluit hebben genomen om te gaan reorganiseren. Zeelandia schrijft in haar brief aan ons dat vanwege bedrijfseconomische redenen aanpassingen nodig zijn in de bezetting.

Gedwongen ontslagen
Vanmorgen heb ik gesproken met de directie van Zeelandia. Omdat Zeelandia een melding heeft gemaakt van gedwongen ontslagen is het in ieder geval duidelijk dat het om een forse reorganisatie gaat. Bij 20 of meer gedwongen ontslagen is een bedrijf wettelijk verplicht een melding te doen. Dat betekent dus dat er een behoorlijk aantal mensen gedwongen op straat komt te staan. Wanneer dat gaat plaatsvinden dat weten wij niet en dat is ook niet tegen ons gezegd.

Ondernemingsraad wil zelf sociaal plan afsluiten
Zeelandia heeft ons gezegd dat zij vooralsnog niet van plan zijn een sociaal plan af te sluiten met de vakbonden. De reden is dat de ondernemingsraad heeft aangegeven dat zij zelf een sociaal plan willen afsluiten met de directie. De ondernemingsraad denkt daarvoor zelf voldoende kennis is huis te hebben. Het is gebruikelijk dat vakbonden een sociaal plan afspreken, maar de OR mag dat ook. Een sociaal plan wat de ondernemingsraad afsluit is echter niet bindend. Normaal gesproken is het zo dat de ondernemingsraad advies uitbrengt over de organisatorische gevolgen van de reorganisatie en vakbonden afspraken maken om de sociale gevolgen van het verliezen van je arbeidsplaats te verzachten. De ondernemingsraad doet dat kennelijk anders.
Als bijlage heb ik informatie toegevoegd wat er doorgaans bij een reorganisatie komt kijken. Uiteraard mag je die flyer verder verspreiden.

Wat betekent het voor jou als vakbondslid
Ik kan mij voorstellen dat je vragen hebt naar aanleiding van deze nieuwsbrief. Allereerst is het belangrijk voor mij om te weten of jij als vakbondslid wil dat wij betrokken moeten worden bij het maken van afspraken over een sociaal plan. Vakbonden hebben geen traditie bij Zeelandia, dat is waarschijnlijk de reden dat de ondernemingsraad zelf afspraken wil maken. Belangrijk is echter niet wat de OR wil, maar wat jullie willen. Jullie zijn de leden en juist voor dit soort zaken ben je ook lid. Ik hoop graag een reactie van jullie te horen. Mijn e-mail en mobiel vind je hieronder.

Juridische ondersteuning
Wanneer jij bij de medewerkers hoort die gedwongen ontslagen worden, dan kun jij als lid rekenen op juridische bijstand. Je kunt daarvoor CNV Info bellen, telefoonnummer 030-7511007. Zij kunnen jou de juiste hulp geven.

Mocht je andere vragen hebben naar aanleiding van deze nieuwsbrief, bel of mail mij. 

Tenslotte nog dit. Jij weet wat het voordeel is om lid te zijn van CNV Vaksmensen. Wijs ook jouw collega op de voordelen van een lidmaatschap van de vakbond, juist nu. Als ze nu lid worden, dan zijn ze de eerste 6 maanden lid voor maar €20,23. Info over lidmaatschap vind je op onze website Word lid | CNV Vakmensen - Sluit je aan | CNV Vakmensen.

Evert Jan van de Mheen, Vakgroepbestuurder
Tel: 06 5373 6490
ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl




Downloads

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error

Stel hier je vraag

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error