Overname Bakker Holding door STEF Nederland: wordt vervolgd

Naar aanleiding van de aangekondigde overname van Bakker Holding door STEF Nederland zijn de ondernemingsraad (OR) en de vakbonden CNV Vakmensen en FNV op 17 november bij elkaar gekomen. In dit constructief overleg met de directies van beide bedrijven zijn ook de eerder schriftelijk gestelde vragen van de vakbonden en de ondernemingsraad besproken. Er is een vervolgoverleg met de directie en HR-manager van STEF Nederland gepland op donderdag 23 november, om te kijken of er ook afspraken te maken zijn over het afdichten van onvoorziene sociale consequenties die door de integratie van de beide bedrijven kunnen ontstaan. 
De woorden ‘vertrouwen’, ‘rust’ en ‘geen haast’ vallen vaak gedurende het gesprek afgelopen vrijdag 17 november. De mensen van Bakker en van STEF willen hiermee de relatie tot elkaar duiden, en duiden hoe STEF Nederland met de medewerkers wenst om te gaan. Blijkbaar is er de bedrijven veel aan gelegen om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk gedoe ontstaat gedurende deze overname.
Alle mooie woorden ten spijt, zowel FNV als CNV Vakmensen hebben nadrukkelijk aangegeven graag een sociale regeling af te spreken voor als er gedurende, of na dit proces, toch onverhoopt afscheid moet worden genomen van medewerkers. Of als er toch iets in functies wijzigt, ook al voorzien de beide bedrijven dit nu niet. 

Toelichting

De toelichting die de bedrijven gaven op de vooraf gestelde vragen wekte meer vertrouwen bij beide vakbonden dan de eerder ontvangen korte schriftelijke antwoorden. Daardoor ontstond eerder het gevoel dat de bedrijven überhaupt geen antwoorden wensten te geven. Dit gevoel namen de directieleden weg, zij schetsten eerlijk wat hun verwachtingen waren. Namelijk dat het driejarenplan - wat Bakker volgt - voldoende vertrouwen geeft aan STEF om dit de komende tijd voort te zetten. En om dan te kijken hoe de oud-Bakkerbedrijven meegaan in de visie-cyclus van plannen van STEF. 

Visieplan en adviesaanvraag delen

Daarop vroeg de ondernemingsraad of het mogelijk is om dit plan ook te ontvangen. Wat de directie heeft toegezegd. Evenals het delen van de adviesaanvraag en de uitkomst er van, ook die zal met de bonden en de OR van Bakker worden gedeeld. Want ondanks eerdere verzoeken en in tegenstelling tot eerdere antwoorden zijn deze  toch nog niet gedeeld.
Aangezien er geen personele consequenties worden verwacht, was er verbazing over de wens van bonden over het afsluiten van een sociale regeling. 

Praten over een sociale regeling

Maar onder het motto: het is beter om in goede tijden – als er geen vuiltje aan de lucht is – wederzijdse afspraken te maken over hoe je in onvoorziene slechte tijden uit elkaar gaat, stond de directie van STEF open om verder te praten over een sociale regeling. Met het verzoek of bonden dan een aantal voorbeelden van afspraken uit sociale regelingen wilden toezenden. Wat CNV Vakmensen en FNV natuurlijk komende dagen doen. Zodat het gesprek de 23e soepel kan verlopen.

Context overname

Bij Bakker is er de afgelopen jaren gestreefd naar rust. Na de miljoenen verliezen in 2021 en 2022 en de tegenslag van een brand in Heerenveen, wordt 2023 toch winstgevend afgesloten. Daarnaast zie je in de markt sowieso een beeld van bedrijfsovernames. Dat – en het feit dat er geen opvolger is voor het bedrijf – maakte dat de familie Bakker denkt dat nu het geschikte moment is aangebroken om het bedrijf over te dragen. En juist begin dit jaar maakte STEF Nederland bekend interesse te hebben in Bakker.
Bij Bakker werken momenteel – inclusief de flexibele schil – zo’n 1200 mensen. Bij STEF – een beursgenoteerd bedrijf (met familyroots) zo’n 22.000.
 
Voor de Bakkerbedrijven wordt de komende tijd gestreefd naar een simpelere bedrijfsstructuur, waarbij veel overbodige en lege BV’s worden opgeheven, voordat de overname geeffectueerd is. Om zo een mooie start binnen STEF te krijgen. Bonden hebben in dat kader afgesproken dat zij er alle vertrouwen in hebben dat het nu al maken van afspraken over een sociale regeling zal bijdragen aan die goede start. Zodat iedereen binnen het bedrijf weet hoe er met je wordt omgegaan als er toch onverhoopt een moment komt dat je arbeidsvoorwaarden moeten veranderen of afscheid genomen moet worden van elkaar.

Wordt vervolgd dus op donderdag 23 november.

Roel van Dijk, Bestuurder CNV Vakmensen Bakker Zeewolde: 06 - 53384473 of r.vandijk@cnvvakmensen.nl;
Nancy Abelskamp, Bestuurder CNV Vakmensen STEF Nederland: 06-51251159 of n.abelskamp@cnvvakmensen.nl