Onderweg naar een nieuwe pensioenregeling voor het Slagersbedrijf

De Wet Toekomst Pensioenen is op 1 juli 2023 is van kracht geworden. Alle pensioenfondsen hebben tot uiterlijk 1 januari 2028 de tijd gekregen om aan deze nieuwe wet te voldoen.  De afspraken om te komen tot de nieuwe pensioenregeling leggen ze vast in een ‘transitieplan’. Voordat dit plan wordt ingevoerd kunnen de deelnemers aan het pensioenfonds nog hun mening daarover geven. CNV Vakmensen en FNV leggen het plan in 2024 ter stemming voor aan de leden.

De afgelopen tijd is er al vaak voorbereidend overlegd tussen de vakbonden, de werkgevers en het pensioenfonds voor het Slagersbedrijf over hoe we willen dat het pensioenfonds gaat voldoen aan de nieuwe wetgevingsregels. Het bestuur van het Pensioenfonds voor het Slagersbedrijf streeft er naar om ruim op tijd -al op 1 januari 2026- deze overgang naar de nieuwe pensioenregeling te maken, zodat er tijdig over alles is nagedacht. Dat betekent dat het doel is om halverwege 2024 alle relevante stukken gereed te hebben, zodat die op tijd naar deelnemers en de toetsende instanties (DNB en AFM) kunnen worden gestuurd.

Waar moeten we over beslissen?

Om er voor te zorgen dat het pensioen voor de Slagersbranche aan de nieuwe wettelijke vereisten voldoet, moeten er voor die tijd belangrijke inhoudelijke keuzen worden gemaakt en die moeten worden vastgelegd in een zogenoemd transitieplan.

Een voorbeeld van een van die te maken keuzes: kiezen we voor een solidaire regeling of een flexibele regeling? Bij de solidaire regeling ligt de nadruk meer op het samen beleggen en samen risico’s delen. De flexibele regeling gaat meer uit van het kunnen maken van eigen, individuele keuzes bij het beleggen van de ingebrachte premies. Het huidige pensioen is gebaseerd op solidariteit en dat willen we behouden.

Maar er zijn meer keuzes te maken, zoals: Willen we wel of geen nabestaandenpensioen? Willen we de oude pensioenregeling ‘invaren’ en hoe? Willen we de nadelen en voordelen eerlijk verdelen ? Willen we risico nemen of risico dempen? En vanaf welke leeftijd? Op basis van al die keuzes komt er een transitieplan.

Uitgangspunt voor de keuzes van CNV Vakmensen en FNV is dat we zoveel mogelijk uitgaan van solidariteit, lage uitvoeringskosten, zoveel mogelijk zaken uit de huidige pensioenregeling behouden en de voor- en nadelen zoveel mogelijk verdelen over alle deelnemers aan het pensioenfonds.

Werknemers

De komende tijd worden er meer richtlijnen en keuzes ingevuld door de sociale partners en het pensioenfonds. Uiteindelijk worden die keuzes vastgelegd in een concept transitieplan, wat de bonden vervolgens voorleggen aan de leden werkzaam in de slagersbranche. Zo kunnen de leden hun mening geven.

Gepensioneerden

Voor verenigingen van gepensioneerden en voor verenigingen van voormalige deelnemers van pensioenfondsen geldt een wettelijk hoorrecht. Deze verenigingen krijgen de mogelijkheid om hun oordeel te geven over het voorstel hoe de pensioenen worden omgezet naar de nieuwe regels. Bij zowel de sociale partners als bij het pensioenfonds voor de slagersbranche zijn geen verenigingen van gepensioneerden bekend. Daarom heeft het pensioenfonds afgelopen zomer een oproep op haar website geplaatst: Nieuw pensioenstelsel - Slagers (pensioenslagers.nl)

Wie beslist over de nieuwe pensioenregeling?

De pensioenregeling is onderdeel van de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) tussen werkgevers en vakbonden. En doordat we door de nieuwe wettelijke eisen een nieuw pensioencontract moeten opstellen, moeten de leden van vakbonden en werkgeversorganisaties hier mee instemmen. Leden stemmen niet over de ‘hoogte’ van het pensioen, maar over de aanpassing van het pensioen aan nieuwe regels en de keuzen die we daarbij maken.

Als het transitieplan gereed is krijgen de in de slagersbranche werkzame leden van CNV Vakmensen en FNV hiervoor per mail een stemformulier toegestuurd. Leden die geen mailadres hebben doorgegeven krijgen een stemformulier per post.

Meer weten?

Wil je je meer verdiepen, dan staan hieronder een aantal links over de wijzigingen in het stelsel:

Alles over de nieuwe pensioenregels: Informatie van de Rijksoverheid: Wet toekomst pensioenen in werking | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Alles over pensioen in heldere taal: Home | Pensioenduidelijkheid
Alles over CNV en het nieuwe pensioen: CNV Informatie over het pensioenstelsel: Op weg naar een nieuw pensioenstelsel (cnv.nl)

Nancy Abelskamp
Bestuurder CNV Vakmensen
E n.abelskamp@cnvvakmensen.nl
M 06 5125 1159

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error