CNV Vakmensen bereidt acties op het spoor voor

Onderwaardering spoormedewerkers leidt tot hoge actiebereidheid NS medewerkers

NS is niet ingegaan op de eisen van CNV Vakmensen in het gestelde ultimatum. Gevolg is dat komende week acties voorbereid worden waarbij stakingen niet zijn uitgesloten. CNV-onderhandelaar Ike Wiersinga: ‘Nog steeds laat NS op geen enkele wijze waardering voor het werk van de NS medewerkers blijken. Gevolg is dat, zeker na de moeilijke Corona periode, steeds meer medewerkers vertrekken. In het belang van de kwaliteit van de dienstverlening voor medewerkers én reizigers, zou de werkgever er verstandig aan doen tegemoet te komen aan de voorstellen van de bond’.

Actiebereidheid

Tijdens de ledenvergaderingen hebben de leden van bonden in ruime meerderheid laten weten actie te willen voeren. Wiersinga: ’Werknemers op alle niveaus zijn in hoge mate bereid om acties te voeren. Zowel rijdend personeel als medewerkers in het onderhoud, op kantoor, de stations en bijvoorbeeld planners, willen nu eindelijk wel eens gewaardeerd worden door hun werkgever.’

Acties

CNV Vakmensen overlegt begin komende week met kaderleden en collega vakbonden over de wijze van actievoeren. Zodra dat de vorm en de tijden van de acties bekend zijn zullen de leden hierover worden geïnformeerd.

Acties gaan in de kern over waardering van het personeel

De CNV Vakmensen-bestuurder gaf eerder al aan dat je in deze tijd van krapte, werkdruk én na de moeilijke corona jaren, van de Nederlandse Spoorwegen zou verwachten dat ze via de cao hun waardering zouden tonen. ‘Helaas hebben meerdere onderhandelingen én het ultimatum de werkgever niet in beweging gebracht om tot goede afspraken te komen’ aldus Wiersinga. ’Het lijkt er daardoor op dat NS alleen maar geïnteresseerd is in rendementen en niet in medewerkers en reizigers.’

CNV Vakmensen wil voor de leden komen tot een cao met koopkrachtverbetering en een aantal andere zaken zoals goede pensioenopbouw, vervroegde uittreding en opleidingsmogelijkheden. Wiersinga: ‘Als de NS daarmee over de brug zou komen wordt personeel behouden, nieuw personeel aangetrokken maar bovenal wordt daarmee de broodnodige waardering getoond.