Teleurstellend openingsbod! Onderhandelingen cao Metalektro

Tijdens de laatste ronde hebben werkgevers een openingsbod gedaan voor de nieuwe cao Metalektro. Een bod wat voor jullie en ons onacceptabel is. Werkgevers hebben een loonbod gedaan, maar voor bijna alle andere onderwerpen komen zij niet in de buurt van jullie cao-voorstellen. Een cao bestaat uit meer onderwerpen dan loon alleen! Zowel werkgevers als werknemers stellen vast dat zonder extra mandaat van de achterbannen verder onderhandelen vandaag geen zin heeft. Vakbonden en werkgevers gaan in overleg hoe nu verder.

Loon

Werkgevers hebben een loonbod gedaan voor een cao-looptijd van 20 maanden. Dit betekent:

  • Per 1 juni 2024 een loonsverhoging van 2,5%
  • Per 1 januari 2025 een loonsverhoging van 2,2%
  • Per 1 september 2025 een loonsverhoging van 2,2%

Gemiddeld betekent dit een loonsverhoging van 4,14% over 12 maanden. Opmerkelijk is dat werkgevers in de toelichting van het openingsbod de loonindexatie van januari dit jaar óók meenemen (3,5% per 1 januari 2024). Wij kijken natuurlijk niet achteruit als het over de loonparagraaf gaat, maar vooruit.

Arbeidstijden

Werkgevers willen af van de “oude arbeidstijdenwet” en verder experimenteren in proeftuinen. Dit kan leiden tot verruiming van werktijden en meer risico’s voor jou en je collega’s, zonder voldoende aandacht voor jullie belangen en privéleven. Experimenten met arbeidstijden moet wat ons betreft voordeel opleveren voor zowel werkgevers als werknemers en niet alleen voor werkgevers.

Extra onderhandelingsronde

Werkgevers moeten met een totaalvoorstel komen om de onderhandelingen vlot te trekken. Met die gedachte hebben wij ingestemd met een extra onderhandelingsronde. We gaan dan een ultieme poging doen om er een fatsoenlijke cao uit te slepen.

Tot slot

We bieden werkgevers nog een laatste kans. De huidige cao Metalektro loopt nog tot 1 juni 2024. Dus we hebben nog tijd, maar we zitten wel in de verlenging! We houden je op de hoogte.

De cao online

Je kan de cao ook online volgen. Reageer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao. Ga hier naar de cao-pagina
Heb je deze nieuwbrief per post ontvangen? Dan hebben wij geen email adres van jou. Wil je in het vervolg de nieuwsbrief ook liever digitaal (dus ook sneller) ontvangen? Ga dan naar https://cnvvakmensen.nl/mijncnv of bel met CNV Info via 030 - 7511001. 

Met jouw collega’s staan we sterker

Nodig ze uit! Introduceer jouw collega’s en laat ze meeprofiteren van onze voordelen. Bij ieder nieuw lid krijgt jij een cadeaubon van €20. Ook het nieuwe lid profiteert. Zij betalen een speciaal actietarief: de eerste 6 maanden €24, dit is slechts €4 per maand. nodig hier jouw collega's uit

Arthur Bot
bestuurder CNV 
M: 06 - 2044 5190
E: a.bot@cnv.nl