Extra hulpmiddelen voor de cao Metalektro
Regeling Vervroegd Uittreden
Eerder stoppen met werken met de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Hoe doe je een beroep op deze regeling en hoe vraag je een uitkering aan?
De cao Metalektro (ook bekend als de cao Grootmetaal) geldt voor werknemers in zeer uiteenlopende bedrijven: machine- en motorenbouw, automotive, scheepsbouw, elektrotechnische installaties, defensie-apparatuur, vliegtuig- en ruimtevaarttechniek, lifttechniek, staalgieterijen, walserijen en onderhoudsbedrijven. Ook grote bedrijven als Scania, VDL Nedcar, Fokker, Thales en DAF vallen onder deze cao. In de cao Metalektro 2022 staan afspraken over salaris, werktijden, arbeidsomstandigheden, vakantie, pensioen en veilig en gezond werken.
Loonsverhoging van 3,5% per 1 januari 2024
De bedragen van de minimum verhoging bij voltijd arbeid en van de minimum vakantietoeslag bij voltijd arbeid zullen op de gebruikelijke manier worden berekend. Het feitelijke uurloon bedraagt daarmee per januari 2024 minimaal € 14 (op voltijdsbasis).
Binnenkort starten de onderhandelingen voor jouw nieuwe cao. Op deze cao-tijdlijn kun jij het cao proces volgen en meepraten over de onderhandelingen. Wil je laten weten wat jij belangrijk vindt? Dat kan. Deel jouw idee of reageer op een bericht van iemand anders. Hou het nieuws van de onderhandelaar in de gaten.
Wat vind jij belangrijk in de nieuwe cao? Voor de start van de onderhandelingen worden ideeën van werknemers opgehaald. Dit kan op verschillende manieren. Dat door het uitzetten van enquêtes en door hier jouw idee te delen. Ideeën worden gerangschikt op het aantal stemmen en gebruikt om de inzet voor de cao-onderhandeling te bepalen. Jouw mening is dus belangrijk.
Plaats zelf een idee voor deze cao of stem op de ideeën van anderen door op ‘goed idee’ te klikken. De ideeën worden gerangschikt op het aantal stemmen en worden gebruikt om de inzet voor de cao-onderhandeling te bepalen.
Hier vind je de voorstellen voor de nieuwe cao. De voorstellen zijn de eisen die de onderhandelaar van CNV Vakmensen mee naar de onderhandelingstafel brengt. Deze zijn gemaakt op basis van jullie ideeën, wensen en input.
poll__results
Hier vind je het laatste nieuws over de onderhandelingen. Dit is een belangrijke fase in het cao-proces. Hier wordt uiteindelijk de inhoud van jouw nieuwe cao bepaald. CNV Vakmensen onderhandelt namens de werknemers met de werkgevers over de nieuwe afspraken.
poll__results
Er kan gestemd worden op het onderhandelingsresultaat, eindbod of principeakkoord. Iedereen mag stemmen, ook niet-leden. Maar de stemmen van leden tellen doorslaggevend mee voor het eindresultaat. Ben je geen lid? Dan beschouwen wij jouw stem als raadgevend.
poll__results
Een meerderheid van de stemmen is positief. Het onderhandelingsresultaat, eindbod of principeakkoord is dus nu een echt akkoord. Nu worden de gemaakte afspraken definitief vastgelegd: dat is de nieuwe cao.
poll__results
Op dit moment wordt de nieuwe de cao-tekst geschreven. Tot die kun je de oude cao downloaden. Wil je weten wat de nieuwe afspraken zijn? Lees de nieuwsbrief over het onderhandelingsresultaat op deze pagina.
poll__results
Eerder stoppen met werken met de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Hoe doe je een beroep op deze regeling en hoe vraag je een uitkering aan?
Elke dag met plezier naar je werk en gezond weer naar huis. Een mooi voornemen voor het nieuwe jaar, toch? Dan helpt het in beweging te blijven. Ook in je loopbaan!
poll__results
Reacties
poll__results
Bedankt voor je stem!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief over werk en inkomen. Je ontvangt deze 1x per maand.