Cao Metalektro

De cao Metalektro (ook bekend als de cao Grootmetaal) geldt voor werknemers in zeer uiteenlopende bedrijven: machine- en motorenbouw, automotive, scheepsbouw, elektrotechnische installaties, defensie-apparatuur, vliegtuig- en ruimtevaarttechniek, lifttechniek, staalgieterijen, walserijen en onderhoudsbedrijven. Ook grote bedrijven als Scania, VDL Nedcar, Fokker, Thales en DAF vallen onder deze cao. In de cao Metalektro 2022 staan afspraken over salaris, werktijden, arbeidsomstandigheden, vakantie, pensioen en veilig en gezond werken.

Belangrijkste punten

 • Loonsverhoging van 2,3% per 1 juli 2021

 • Loonsverhoging van 3% per 1 februari 2022

 • Eenmalige compensatie per 1 oktober 2021, voor de gemiste loonsverhoging over de periode 1 december 2020 – 1 juli 2021 (2,3% over die 7 maanden)

 • Perspectief op vast werk voor 2.400 uitzendkrachten

 • Zwaar-werkregeling: mogelijkheid om eerder te stoppen met werken

 • Afschaffing jeugdlonen per 1 januari 2022

 • Maximaal 10 uur per 4 weken overwerk

Meer informatie over de cao Metalektro

Looptijd cao

De huidige cao loopt nog tot 1 december 2022. De onderhandelingen voor een nieuwe cao starten doorgaans ruim voor die tijd. Bekijk in het nieuwsoverzicht de laatste informatie over de nieuwe cao. Als lid van CNV Vakmensen bepaal jij mede wat er in de cao moet komen. De onderhandelaar zal je vlak voor de onderhandelingen vragen wat jij belangrijk vindt.

Voor wie

De metalektro (ook wel Grootmetaal) omvat ruim 1.300 bedrijven met ruim 162.000 werknemers. Het gaat om bedrijven die zich bezighouden met het smeden, smelten, vormen en het verzinken of vertinnen van metalen. Ook assemblage, demontage, onderhoud en revisie van metalen en elektronische constructies, werktuigen, apparaten en verbrandingsmotoren vallen onder de sector metalektro. Als er meer dan 1.200 uur per week dit soort werk wordt verricht gaat het om metalektro-bedrijvigheid. Als dat minder is wordt een onderneming gerekend tot de Metaal en Techniek.

Naast de vele bedrijven die onder de cao Metalektro vallen, zijn er in deze branche ook ondernemings-cao’s. Zo’n cao sluiten vakbonden af met 1 werkgever en is geldig voor dat betreffende bedrijf. Voorbeelden zijn Tata Steel. Leer meer over de verschillende ondernemings-cao's.

Extra hulpmiddelen voor de cao Metalektro

Regeling Vervroegd Uittreden

Eerder stoppen met werken met de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Hoe doe je een beroep op deze regeling en hoe vraag je een uitkering aan?

Doe de gratis Skilltest

Altijd al willen weten wat jouw sterkste Metalektro-skills zijn? En welke werkzaamheden daarbij passen?

Scholingsvouchers, gratis loopbaancoaching & online workshops

Elke dag met plezier naar je werk en gezond weer naar huis. Een mooi voornemen voor het nieuwe jaar, toch? Dan helpt het in beweging te blijven. Ook in je loopbaan!

Veelgestelde vragen over de cao Metalektro

Veelgestelde vragen

Contactpersoon

Arthur Bot
Onderhandelaar

Vragen of opmerkingen over de cao?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error

Word lid van CNV Vakmensen

Als lid van CNV Vakmensen maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

 • Deskundig advies
 • Rechtshulp voor werk en privé
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte