Metalektro

Cao Metalektro

-
Nieuwe cao in onderhandeling

De cao Metalektro geldt voor werknemers in zeer uiteenlopende bedrijven: machine- en motorenbouw, automotive, scheepsbouw, elektrotechnische installaties, defensie-apparatuur, vliegtuig- en ruimtevaarttechniek, lifttechniek, staalgieterijen, walserijen en onderhoudsbedrijven. Ook grote bedrijven als Scania, VDL Nedcar, Fokker, Thales en DAF vallen onder deze cao. In de cao staan afspraken over salaris, werktijden, arbeidsomstandigheden, vakantie, pensioen en veilig en gezond werken.

Als de nieuwe cao-tekst nog niet beschikbaar is, vind je hieronder bij Downloads nog de oude cao.

Wat speelt er in de cao?

Na maandenlange acties is er een cao-akkoord bereikt voor 160.000 werknemers in de Metalektro. De werknemers verspreid over ruim 1.000 bedrijven krijgen een nieuwe cao, mits de bondsleden voor het onderhandelaarsakkoord stemmen. Arthur Bot, onderhandelaar CNV Vakmensen: ‘We zijn blij dat er een einde kan komen aan een conflict dat wat ons betreft onnodig was en veel te lang heeft geduurd.’

De huidige cao was per 1 januari 2021 verlopen. Bekijk in het nieuwsoverzicht de laatste informatie over de nieuwe cao.

Als lid van CNV Vakmensen bepaal jij mede wat er in de cao moet komen. De onderhandelaar zal je vlak voor de onderhandelingen vragen wat jij belangrijk vindt.

Over de metalektro

De metalektro (ook wel grootmetaal) omvat ruim 1.300 bedrijven met ruim 162.000 werknemers. Het gaat om bedrijven die zich bezighouden met het smeden, smelten, vormen en het verzinken of vertinnen van metalen. Ook assemblage, demontage, onderhoud en revisie van metalen en elektronische constructies, werktuigen, apparaten en verbrandingsmotoren vallen onder de sector metalektro.

Als er meer dan 1.200 uur per week dit soort werk wordt verricht gaat het om metalektro-bedrijvigheid. Als dat minder is wordt een onderneming gerekend tot de Metaal en Techniek.

Naast de vele bedrijven die onder de cao Metalektro vallen, zijn er in deze branche ook ondernemings-cao’s. Zo’n cao sluiten vakbonden af met 1 werkgever en is geldig voor dat betreffende bedrijf. Een voorbeeld is Tata Steel.

Veelgestelde vragen

Contactpersoon

Arthur Bot
Onderhandelaar
Telefoon
06 20 44 51 9

Downloads

Download jouw cao

Word lid van CNV Vakmensen

Als lid van CNV Vakmensen maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen.

Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte