CNV leden stemmen in met cao voorstellen Metalektro

Ruim 90% van de leden heeft ingestemd met onze voorstellen voor een nieuwe cao in de Metalektro. Dat is het resultaat van de enquête die wij vorige maand hebben gehouden. Deze leden vinden onze voorstellen zeer redelijk vanwege inflatie, gedraaide winsten en het grote aantal vacatures in de sector.

De concept-voorstellen zijn dus nu de voorstellen. Lees ze hier terug. De krappe 10% van de leden die daar anders over denkt willen wij niet zomaar aan de kant schuiven. De meeste leden die het niet eens waren met de voorstellen vonden de loonsverhogingen te laag in vergelijking met andere sectoren en hoge inflatie. Daarom hieronder de belangrijkste opmerkingen én antwoorden op een rij. 

Op een rij

Vraag/opmerking  Antwoord
In de metaal en techniek vragen de bonden ruim 10% loon erbij, bij de motorvoertuigen is eerder in januari ruim 10% erbij afgesproken. De huidige metalektro cao loopt tot 1 juni 2024. Loonsverhogingen werden afgesproken in februari + december 2022 (= 8,5% plus €60, = korting pensioenpremie per maand vanaf december) en 1 januari 2024 (3,5%). CNV kijkt naar koopkrachtbehoud. In ’22, ’23 en ’24. 2022 is dit geregeld. 2023 moet gecompenseerd worden met 4%. Eind 2024 willen wij afspreken wat er nog gecompenseerd moet worden (buiten de al gegeven 3,5% per 1 januari in dit jaar). Daarnaast willen wij een verbetering van de koopkracht afspreken ter grootte van 3,5% omdat de sector in de afgelopen jaren heeft gedraaid als een tierelier. We komen op deze manier aan ons voorstel om totaal 7,5% loon erbij + de afspraak dat we aan het eind van dit jaar inflatie boven de 3,5% willen compenseren.
Veel mensen in de industrie lopen op hun tandvlees vanaf hun 60ste. Het generatiepact moet ruimer worden en beter aansluiten op een eveneens ruimere RVU-regeling? Generatiepact moet eigenlijk gelden voor iedereen vanaf 60 jaar waarna gebruik moet kunnen worden gemaakt van een RVU-uitkering gebaseerd op een fulltime dienstverband. De RVU-uitkering moet eigenlijk sowieso omhoog omdat lang niet iedereen pensioen naar voren kan halen of andere inkomsten heeft. Wij nemen dit mee in onze voorstellen
Ik wil extra geld (‘centen’) en geen procenten? Vooral de hogere lonen profiteren weer. Wij vragen geld (‘centen’) én procenten. De centen komen als het aan ons ligt via verlenging van de korting op pensioenpremie voor werknemers met €60,= per maand. De procenten via de loonsverhoging. Het is moeilijk om hier iedereen helemaal tevreden te krijgen omdat de leden die midden- en hogere lonen krijgen stellen dat hun loonsverhoging vooral richting belasting gaat. Wij denken op deze manier tegemoet te komen aan de verwachtingen van de meeste leden.

Cao-online

Op de website van CNV Vakmensen heb jij een eigen cao omgeving. De cao-pagina Metalektro. Nu het cao-traject gestart is zie je daar ook de cao-tijdlijn. Alle stappen van het cao-traject zijn daar duidelijk en eenvoudig zichtbaar en toegankelijk. Voor jou als lid maar ook voor jouw collega die (nog) geen lid is.

  • Heb jij vragen? Die kun je daar 24/7 kwijt
  • Wil je reageren? Dat kan daar 24/7!
De kans is aanwezig dat we de komende tijd af en toe een vraag stellen in de vorm van een Poll, zodat wij snel jouw mening over bepaalde onderwerpen kunnen ophalen. Sla de cao-pagina op als favoriet.  

>>De cao-pagina metalektro<<

Is jouw collega al lid?

Hoe meer leden er zijn in een sector, hoe groter de invloed. De kans dat we dan een vuist kunnen maken voor een betere cao is dan ook veel groter. Schrijf jij nu een collega in als lid dan ontvang jij een keuze cadeaubon ter waarde van € 20 ,- per lid. Het neiuwe lid betaalt de eerste 6 maanden in totaal maar € 24,-. En het nieuwe lid kan meteen van alle diensten gebruik maken die bij het lidmaatschap horen. Kijk op www.cnvvakmensen.nl/werven voor alle info en de actie!



Arthur Bot
Onderhandelaar
M 06 20445190
E a.bot@cnvvakmensen.nl