Werkgelegenheidspact van toepassing bij reorganisatie Tata Steel

CNV Vakmensen heeft vandaag, samen met de andere vakbonden, een gesprek gehad met Tata Steel over de stand van zaken van de reorganisatie. Belangrijkste conclusie uit dit (goede) gesprek is dat Tata Steel het werkgelegenheidspact (WGP) uit de cao zal gaan toepassen om de gevolgen van de reorganisatie op te vangen. Vakbonden hadden al eerder hun nadrukkelijke voorkeur uitgesproken voor het WGP. Tata Steel stapt hiermee af van hun eerdere inzet om te komen tot een Sociaal Plan. Dit is goed nieuws voor medewerkers.

Geen Sociaal Plan
Afgelopen november werd aangekondigd dat er 800 medewerkers van Tata Steel hun baan zouden verliezen en dat vanwege deze aantallen met vakbonden gesproken zou worden over een Sociaal Plan. Een Sociaal Plan dat zou moeten dienen als vangnet voor alle boventalligen. Vakbonden wezen de directie echter direct op het bestaande WGP en wilden niet praten over een Sociaal Plan. Nu, 5 maanden later, blijkt uit de adviesaanvragen die Tata Steel bij de COR heeft ingediend dat het met de aantallen gaat meevallen. Een van de redenen daarvoor is dat de uitbestedingsplannen zijn ingetrokken. Maar ook pensionering van collega’s, niet invullen van vacatures en minder inhuur zorgt ervoor dat er flink minder mensen echt geraakt gaan worden. Ook de directie is daarom nu tot de conclusie gekomen dat het WGP van toepassing blijft.

Werkgelegenheidspact (WGP)
Het WGP is al langere tijd onderdeel van de cao en beoogt om problemen ten aanzien van de werkgelegenheid intern binnen Tata Steel op te lossen. Dit betekent dat als er boventalligheid dreigt er allerlei werkgelegenheidsinstrumenten kunnen worden ingezet zoals interne stages en detachering, scholing en individuele pensioenafspraken. Dit om te voorkomen dat er personeel tegen hun wil moet vertrekken. Ook kunnen er op verzoek van de werknemer ook mogelijkheden op werk buiten Tata Steel worden onderzocht. Dit alles wordt gecoördineerd door het interne Tata Steel mobiliteitscentrum. Herplaatsingstrajecten met actieve bemiddeling met als doel behoud van werk binnen Tata Steel kunnen 18 maanden duren waarbij een verlenging van 3 maanden tot de mogelijkheden behoort.

Afspraak
Met werkgever is nu dus de afspraak gemaakt dat iedereen een beroep kan blijven doen op dit WGP. Dit betreft met name de collega’s die de negatieve gevolgen van de reorganisatie gaan ervaren nadat de COR heeft geadviseerd en de bestuurder zijn besluit heeft genomen. Want totdat de uiteindelijke beslissing is genomen kan er op geen enkele wijze al invulling worden gegeven aan de plannen en bijvoorbeeld op individueel niveau al van boventalligheid sprake zijn. Natuurlijk kan het voorkomen dat er in individuele gevallen naar een maatwerkafspraak moet worden gezocht en kan het voorkomen dat een gezamenlijke conclusie is dat een baan buiten Tata Steel betere kansen biedt. Maar als CNV willen we iedereen die zich momenteel in de gevarenzone bevindt vooral attenderen op de tekst van het WGP uit de cao. Hier kan je je aan vasthouden. Je kunt deze tekst vinden via onze site: Cao Tata Steel / Sociale Eenheid IJmuiden | CNV Vakmensen - Metalektro | CNV Vakmensen

Vervolg
De komende tijd zullen we afwachten met welke adviezen de COR gaat komen en hoe de directie van Tata Steel daarop zal reageren. Maar als vakbonden houden we stevig vinger aan de pols en willen we zeer regelmatig door de directie worden bijgepraat. De volgende afspraak daarover staat al komende week.

Vragen en/ of opmerkingen?
Vanzelfsprekend zijn we er ook voor jou als je over bovenstaande vragen hebt. CNV kaderleden Gerard Kuijper (06-12991426), Dennis Kruit (06-46214854) en ondergetekende zijn voor jou bereikbaar. Je kunt ook kijken of je vraag stellen op onze website.

Marten Jukema
Vakbondsbestuurder
m.jukema@cnvvakmensen.nl
06-13204112