Tata Steel: Reorganisatienieuws

CNV Vakmensen heeft inmiddels meegekregen dat er meerdere adviesaanvragen zijn ingediend bij de Centrale Ondernemings Raad (COR). Daarmee doorbreekt Tata Steel de langdurige stilte die het bedrijf sinds de aangekondigde reorganisatie op 13 november jongstleden in acht heeft genomen. Voor CNV Vakmensen geldt tot nader order dat zij Tata Steel zal houden aan het overgekomen werkgelegenheidspact (WGP) en niet akkoord gaat met het eventueel uitbesteden van werk. Heb je vragen of onduidelijkheden over je situatie neem dan contact op met de CNV vertegenwoordigers / kaderleden.

Plannen Tata Steel
Eind vorig jaar kondigde Tata Steel aan dat er wegens de kosten die zijn gemoeid met de overgang naar het produceren van ‘groen staal’ 800 collega’s zouden moeten vertrekken. Daarvan sprak men over 500 vaste medewerkers en 300 krachten die op flexibele basis werken en vacatures welke niet worden ingevuld. Het ging met name om de salarisschalen 17 tot en hoger. Daarna bleef het langere tijd stil. De directie bleek van bovenaf een kosten besparings doelstelling te hebben opgelegd die kennelijk moesten worden ingevuld op afdelingsniveau. Met enorme vertraging en onduidelijkheid voor de medewerkers tot gevolg.

Reactie CNV Vakmensen
CNV Vakmensen heeft al direct aangegeven dat wij grote twijfels hebben over deze reorganisatie. Ten eerste is de echte reden van deze reorganisatie de slechte staalmarkt maar daarnaast speelt ook de ons inziens zeer matige bedrijfsvoering. Diverse projecten (zoals renovatie Hoogoven 6) lopen enorm uit of komen niet van de grond. Daarnaast zijn er vele onduidelijkheden waarom het (externe) personeelsaantal de afgelopen jaren zo is gegroeid vooral in de hogere salarisschalen. Bij Tata Steel geldt tot oktober 2026 een WGP. Dat houdt kortgezegd in dat voor medewerkers die boventallig worden passende oplossingen worden gezocht zoals herplaatsing, detachering, omscholing, vertrekstimulering enz. CNV Vakmensen ziet tot op de dag van vandaag geen reden om van dit WGP af te wijken. Daarbij ziet CNV totaal geen reden om werkzaamheden te gaan uitbesteden. Iets wat Tata Steel graag wil. Waarom zou dit voor Tata Steel goedkoper zijn dan nu???

Adviesaanvragen
Inmiddels zijn er dus meerdere adviesaanvragen met de COR gedeeld. De COR, die in nauw contact staat met de vakbonden, heeft al eerder aangegeven dat zij de adviesaanvragen integraal wil behandelen. Dat betekent dat zij pas gaat adviseren als zij kan overzien wat de totale personele- en inhoudelijke impact is op de Sociale Eenheid IJmuiden. Op basis van de geluiden die bij het CNV bekend zijn gaat het nog wel enkele weken duren voordat alle adviesaanvragen er daadwerkelijk zijn. Dat betekent dus dat de behandeling door de COR naar verwachting pas later van start kan gaan.

Persoonlijke gevolgen
Enkele adviesaanvragen zijn nu dus op diverse afdelingen bekend en daarmee ook de mogelijke boventalligheid. Dat betekent nog niet dat daarmee vaststaat hoe de plannen zullen uitpakken en de onzekerheid aanhoudt. De rol van de COR is belangrijk. Maar ook vakbonden spelen een rol. Ze kunnen eventueel onderhandelen over een Sociaal Plan (SP) als daar reden toe is. In een SP worden afspraken gemaakt om personele gevolgen op te vangen zoals een financiële vertrek regeling of begeleiding naar ander werk. Tata Steel heeft al vaker aangegeven met ons te willen praten over een SP omdat dat in dit geval volgens Tata Steel noodzakelijk zou zijn. CNV Vakmensen en andere vakbonden zijn tot heden niet overtuigd dat een SP noodzakelijk is omdat volgens de vakbonden het WGP voldoende instrumenten biedt om de sociale problemen op te lossen.
We houden jullie vanzelfsprekend op de hoogte als er ontwikkelingen te melden zijn.

Vragen, onduidelijkheden en/ of opmerkingen?
Zoals hierboven aangegeven heeft CNV Vakmensen nog vele vragen en onduidelijkheden over het verloop van de reorganisatie. Maar vanzelfsprekend zijn we er ook voor jou als je hierover vragen hebt. CNV kaderleden Gerard Kuijper (06-12991426), Dennis Kruit (06-46214854) en ondergetekende zijn voor jou bereikbaar. Je kunt ook kijken of je vraag stellen op onze website: Cao Tata Steel / Sociale Eenheid IJmuiden | CNV Vakmensen - Metalektro | CNV Vakmensen

CNV Vakmensen heeft meer leden nodig!
In deze tijden is het goed om lid te zijn van een vakbond. Je hebt direct hulp als je die nodig hebt. Om samen nog sterker te staan in deze onzekere tijden zijn er meer leden nodig. Hoe meer leden, hoe meer wij voor jullie kunnen bereiken. Vraag dus je ongeorganiseerde collega om lid te worden van het CNV via Sluit je aan | CNV Vakmensen - Vakmensen | CNV Vakmensen
Vriendelijk verzoek om deze nieuwsbrief uit te printen en op te hangen op het mededelingsbord van je afdeling.

Marten Jukema
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
m.jukema@cnvvakmensen.nl
06-13204112