Instemming met cao voorstel Tata Steel

Een ruime meerderheid (77%) van de leden van CNV Vakmensen heeft vóór het cao voorstel van Tata Steel gestemd. Omdat ook de overige vakbonden instemmen is de nieuwe cao per 1 oktober van toepassing. Hartelijk dank aan degenen die hebben gestemd.

Inhoud voorstel
De nieuwe cao loopt tot 31 maart 2025 en kent loonsverhogingen van 7% (5% voor de schalen 18 en hoger) per 1 oktober en 3,25% per 1 juli 2024. Het generatiepact wordt twee jaar verlengd. Er wordt een start gemaakt met een individueel keuzebudget. Een systeem waarbij je jouw arbeidsvoorwaarden eventueel flexibel in kunt zetten. Daarnaast zijn er nog een paar onderwerpen die gedurende de looptijd van de cao nader ingevuld worden. Hierover houden we jou vanzelfsprekend op de hoogte.

Reacties leden
De voorstemmers geven in hun commentaar aan dat men de argumentatie van Tata Steel snapt, het een mooi bod vindt en kiest voor rust in het bedrijf op dit vlak.

Tegenstemmers vinden het loonbod (veel) te laag, anderen vinden het principieel onjuist dat leden van vakbonden hun input niet hebben kunnen meegeven aan de cao tafel en er dus niet is onderhandeld. Daarnaast worden afspraken gemist die ten goede komen aan de jongere generatie zoals betaald ouderschapsverlof. Ook aandacht voor werkplezier en scholing wordt gemist. De knip tussen 17 en 18 is ook reden om tegen te stemmen, waarbij men zich ook afvraagt of het (loon) verschil tussen collega’s in 17 en 18 niet te klein aan het worden is. Zorgen zijn er ook over de toegenomen reiskosten en de vergoeding daarvan door Tata Steel.
Dan wordt er ook gevraagd om een deadline wanneer er daadwerkelijke beslissingen worden genomen over het IKB en de ‘overige onderwerpen’.

We hebben werkgever Tata Steel gevraagd rekening te houden met deze opmerkingen bij het nader uitwerken van het cao akkoord.

Sociaal Contract Groen Staal
Vorige week hebben we nadere puntjes op de i gezet voor wat betreft het Sociaal Contract Groen Staal en hierover een akkoord bereikt. Dit zijn de regelingen die tot doel hebben om ervoor te zorgen dat de (uiteindelijk te sluiten) fabrieken tot de laatste dag kunnen blijven draaien terwijl de daarbij betrokken collega’s een goede (werk) toekomst voor zich hebben. De teksten van dit Sociaal Contract zullen binnenkort op onze website worden geplaatst.

Zorgen over bedrijfsvoering
(Kader)leden maken zich zorgen om de bedrijfsvoering van Tata Steel. Op teveel plekken in het bedrijf gaat het niet goed, lopen er planningen achter en is er achterstallig onderhoud. Wellicht heeft dat niet direct betrekking op de cao maar is wel de reden dat we in deze cao situatie met de werkgever zijn gekomen. De CNV cao commissie heeft dan ook richting het bedrijf de absolute wens uitgesproken dat de operationele situatie zo snel mogelijk wordt verbeterd en dat deze manier van het tot stand komen van een cao éénmalig zal zijn.

Vragen en/of opmerkingen?
Je kunt hiervoor terecht bij kaderlid en Tata Steel collega Gerard Kuijper (gerard.kuijper@tatasteeleurope.com)  en ondergetekende.
Je kunt ook terecht op onze cao pagina. Cao Tata Steel / Sociale Eenheid IJmuiden | CNV Vakmensen

Een fijne zomerperiode gewenst!

Marten Jukema
Vakbondsbestuurder
m.jukema@cnvvakmensen.nl
06-13204112 

Heb je een vraag of opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error