Onduidelijke reorganisatie Tata Steel

Gisteren heeft de directie van Tata Steel bezuinigingsplannen bekend gemaakt die tot gevolg kunnen hebben dat 800 mensen in IJmuiden hun baan gaan verliezen. CNV Vakmensen is door de directie op de hoogte gebracht van de plannen. Die zijn echter voor het CNV vooral erg onduidelijk. De directie zal eerst vele vragen moeten beantwoorden voordat we eventueel komen te spreken over een Sociaal Plan.

Twee redenen
In de toelichting die de directie van Tata Steel gisteren heeft gegeven op de voorgenomen reorganisatie worden twee redenen aangegeven waarom er gereorganiseerd moet worden. Ten eerste is de staalmarkt wereldwijd slecht. Het bedrijf maakt daardoor flink verlies momenteel. Daarnaast zijn volgens de directie de personeelskosten structureel te hoog. Die moeten naar beneden om voldoende geld over te houden om ‘groen staal’ mogelijk te maken.

800 arbeidsplaatsen
Tata Steel geeft aan dat men 500 man eigen personeel en 300 mensen die worden ingehuurd wil laten afvloeien. Hoe dit precies in elkaar zit is volstrekt onduidelijk. Voor zover wij hebben begrepen wordt er vooral gekeken naar de hogere staffuncties van functiegroep 17 en hoger. Daar komen ook collega’s bij die boven cao zijn ingeschaald. Daarnaast wil men stoppen met bepaalde projecten en vacatures niet meer invullen. Ook gaat de directie kijken naar het (gedeeltelijk) uitbesteden van stafafdelingen HR, finance en inkoop. Medewerkers die actief zijn in de 5-ploegendiensten blijven volgens de directie buiten schot want die zijn nodig in het primaire proces van staal maken.

Mening CNV Vakmensen
CNV Vakmensen zet grote vraagtekens bij deze reorganisatie. Omdat de plannen op hoofdlijnen zijn moet het volgens de directie per afdeling nader worden uitgewerkt. Hierdoor is het totaal niet duidelijk wat dit plan concreet inhoudt, waar de klappen gaan vallen en wat de reorganisatie qua bezuiniging oplevert. Ook over de 300 mensen die (straks niet meer) worden ingehuurd is veel onduidelijk. Zijn dit consultants, uitzendkrachten, zzp’ers?
Tata Steel zal zijn plannen eerst goed moeten onderbouwen willen we in gesprek gaan om de sociale gevolgen van de medewerkers op te vangen via een Sociaal Plan. Tata Steel heeft een werkgelegenheidspact (wgp) met de bonden afgesproken. Volgens dit wgp zou werkzekerheid gewaarborgd moeten zijn. Het wgp zou volgens de cao tekst alleen niet van toepassing zijn: “als door onvoorziene omstandigheden het oplossend vermogen van het wgp niet toereikend is”. De onvoorziene omstandigheden waar Tata Steel op doelt zijn ons nog zeker niet duidelijk. De koppeling van de reorganisatie aan de plannen voor ‘groen staal’ die de directie maakt lijken een slap excuus om het personeelsbestand flink af te bouwen. Besparingen op het personeel zijn bij lange na niet voldoende om het groen staal plan te financieren.

Onzekere tijden
Uiteindelijk zijn deze plannen vooral erg vervelend voor de collega’s die in de nabije toekomst geraakt zullen worden. De komende tijd zal door de centrale ondernemingsraad (COR) nut en noodzaak van deze plannen moeten worden beoordeeld. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot aanpassing van de plannen. Daarnaast is er een rol weggelegd voor CNV Vakmensen en andere vakbonden om de sociale gevolgen op te vangen. Vakbonden en COR zullen nauw samenwerken. De verwachting is dat het gehele proces nog wel enkele maanden zal duren. Tot die tijd zal er nog geen duidelijkheid zijn. Voor CNV Vakmensen gaat zorgvuldigheid voor snelheid. De tijdslijn van de reorganisatie die Tata Steel gister aan jullie gepresenteerd heeft is niet met ons afgesproken. We zullen bezien hoe zich dit in de praktijk ontwikkeld. We zullen je gelijk informeren als er nieuws te melden is.

Vragen, onduidelijkheden en/ of opmerkingen?
Zoals hierboven aangegeven heeft CNV Vakmensen zelf nog vele vragen en onduidelijkheden over de aangekondigde reorganisatie. Maar vanzelfsprekend zijn we er ook voor jou als je hierover vragen hebt. Kaderlid Gerard Kuijper (06-12991426) en ondergetekende zijn voor jou bereikbaar. Je kunt je reactie ook kwijt op onze website: Cao Tata Steel / Sociale Eenheid IJmuiden | CNV Vakmensen - Metalektro | CNV Vakmensen

Marten Jukema
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
m.jukema@cnvvakmensen.nl
06-13204112

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error