Gesprekken over Sociaal Contract Groen Staal begonnen

CNV Vakmensen heeft vorige week een eerste gesprek gevoerd met Tata Steel over de gevolgen van de invoering van ‘Groen Staal”. Er zullen in de toekomst andere fabrieken komen en andere manieren van werken. Dit zal van velen van jullie andere kwaliteiten en vaardigheden vragen. CNV en andere vakbonden willen op voorhand met Tata Steel afspraken maken hoe alle collega’s die hiermee te maken krijgen worden voorbereid op de toekomst.

Het zijn zeer spannende tijden voor Tata Steel. Alles wat er in het bedrijf gebeurt ligt onder een vergrootglas. De discussie met de omgeving(sdienst) over de KGF en het dreigen met het intrekken van de vergunningen staat op scherp. Tata Steel is bezig om verbeteringen op de korte termijn door te voeren maar het lijkt duidelijk dat de huidige manier van staal maken niet houdbaar is. Daarom is de zogenaamde waterstofroute bedacht waarbij het de bedoeling is dat de Hoogovens en de KGF op termijn worden vervangen door fabrieken die staal maken via zogenaamde DRI technologie.

Dit betekent nogal wat voor bedrijf en medewerkers want de fabriek moet blijven draaien terwijl er daarnaast iets nieuws wordt gebouwd. Naar verwachting zal het tot 2040 duren voordat de nieuwe manier van werken volledig is gerealiseerd. Hiervoor zijn in eerste instantie veel nieuwe collega’s nodig. Maar gedurende dit proces zullen er ook fabrieken gaan sluiten en zal het aantal personeelsleden daardoor afnemen. Ons doel als CNV Vakmensen is om er voor te zorgen dat medewerkers waarvan werkzaamheden gaan veranderen of verdwijnen ook in de toekomst zeker zijn van (leuk) werk en (goed) inkomen.

Tijdens onze gesprekken over Groen Staal willen we met de werkgever afspraken maken hoe dit te realiseren. Het gaat dan o.a. over loopbaanpaden, carrièreplannen, opleidingsmogelijkheden en eventuele financiële stimuleringsregelingen. CNV Vakmensen wil zo snel mogelijk hierover duidelijkheid om te voorkomen dat collega’s ervoor kiezen om elders aan de slag te gaan. Volgende week staat er wederom een overleg gepland. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

Graag attendeer ik je nog op de communicatie die afgelopen week is verstuurd door de COR. Op 9 november a.s. staat er een debat gepland in de Tweede Kamer over de verduurzaming van de industrie. De situatie van Tata Steel zal hierbij nadrukkelijk ter sprake komen. Er wordt voor het Tweede Kamer debat een manifestatie georganiseerd in Den Haag door onze collega vakbond die wij als CNV'ers ondersteunen. Meld je dus aan (tata@fnv.nl) en laat je stem horen!

Vragen en/ of opmerkingen?
Je kunt hiervoor terecht bij de onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen bestaande uit Hans Winter, Gerard Kuijper en ondergetekende.

Marten Jukema
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
E: m.jukema@cnvvakmensen.nl
T: 06-13204112

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error