CAO voorstel Tata Steel. Stem nu!

Afgelopen week werden we verrast door de directie van Tata Steel over de cao. Zonder dat er ook maar sprake is geweest van onderhandelen dan wel uitvraag onder leden van CNV Vakmensen en andere bonden deed Tata Steel ons een aanbod om de cao te verlengen. Alles afwegende heeft de cao commissie, bestaande uit CNV leden werkzaam bij Tata Steel, besloten om dit bod aan jullie voor te leggen ter stemming. Kom ter nadere toelichting naar de ledenvergaderingen of gebruik je stemrecht en laat weten wat je ervan vindt.

Inhoud voorstel Tata Steel
Tata Steel wil de cao vanaf 1 oktober 2023 met 18 maanden verlengen. In het voorstel gaan de lonen per 1 oktober 2023 met 7% (voor de schalen 6 tot en met 17) en 5% (voor de schalen 18 tot en met 20) omhoog. Daarna volgt een verhoging op 1 juli 2024 met 3,25%. Het generatiepact wordt met 2 jaar verlengd waarbij de geboortejaren van potentiële deelnemers dus worden uitgebreid. Daarnaast wil Tata Steel een aantal overige onderwerpen nader uitwerken gedurende de looptijd waaronder het invoeren van een systeem van flexibele arbeidsvoorwaarden (IKB). Een willekeurig voorbeeld hiervan zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat, als de medewerker dit zou willen, vakantiegeld per maand wordt betaald in plaats van in 1x per jaar. Het initiatief hiervoor ligt bij de medewerker. Dit soort systemen komt steeds vaker voor. Met name in de zakelijke dienstverlening of bij de overheid.

Uitleg proces
Een cao voorstel doen zonder dat er sprake is geweest van onderhandelen is hoogst ongebruikelijk en niet wenselijk. De input en ideeën van leden van CNV Vakmensen ter verbetering van hun arbeidsvoorwaarden worden op deze manier niet meegenomen en dat is kwalijk. Tata Steel Nederland heeft echter een beroep gedaan op onze verantwoordelijkheid. Er staat zoveel ongezonde druk op het bedrijf op diverse onderdelen (interne bedrijfsvoering en haperende productieprocessen, matige staalmarkt, (sociale) media, juridische procedures, noodzakelijke investeringen in groen staal etc etc) dat zo’n zeer ongebruikelijke stap vanuit het gezichtspunt van Tata Steel te begrijpen valt. Men wil rust en stabiliteit op het cao vlak realiseren.

Beoordeling cao commissie CNV Tata Steel
De cao commissie CNV Tata Steel bestaat uit bij Tata Steel werkzame collega’s die lid zijn van CNV Vakmensen. Zij hebben, in samenspraak met ondergetekende, dit cao voorstel van de werkgever beoordeeld. De loonsverhoging ligt, vergeleken met het gemiddelde in Nederland, op een acceptabel niveau. We  vinden wel dat de knip tussen loonschalen eigenlijk niet is uit te leggen. De inflatie is al langere tijd hoog maar tot nu toe wordt door het Centraal Economisch Planbureau (CPB) verwacht dat dit de komende maanden langzaam maar zeker zal gaan dalen. Het Generatiepact is een uitstekende regeling waarvan we blij zijn dat het langer blijft en we hebben er vertrouwen in dat de overige onderwerpen tot cao resultaten zullen leiden waar jullie uiteindelijk je voordeel mee kunnen doen. Al met al zijn we gematigd positief over dit voorstel. (Zie de bijlage bij deze nieuwsbrief voor de uitleg van Tata Steel en het cao- voorstel).
We vinden echter wel dat de directie Tata Steel ook naar zichzelf mag kijken. Waarom komen we in deze onwenselijke cao situatie? We hebben Tata Steel dan ook opgeroepen om meer daadkracht en snelheid te laten zien. De trein moet snel weer op de rails komen!

Stemmen over dit voorstel van Tata Steel
Vakbonden zijn democratische instanties. Leden stemmen over cao voorstellen en bepalen daarmee of een cao tot stand komt. Hoewel we niet tevreden zijn met dit proces, vinden we dit cao voorstel het voorleggen waard. Leden mogen bepalen of dit cao voorstel van de directie van Tata Steel acceptabel is of niet. Nogmaals; wij zijn gematigd positief. Je kunt stemmen tot 14 juli a.s.

https://q.crowdtech.com/NOCLNXSErkmsYvYqcx342g

Ledenvergaderingen
We begrijpen dat deze situatie veel vragen en onduidelijkheden oplevert. Om jullie gelegenheid te geven om je vragen te stellen en/of opmerkingen te maken organiseren we twee ledenvergaderingen. Zowel fysiek als via Microsoft Teams.

De fysieke bijeenkomst organiseren we op:
Wanneer: Donderdag 13 juli
Hoe laat: 14.15 uur
Waar: Gebouw IJzersterk, CNV kantoor 1e verdieping, Grote Hout of Koningsweg 233, 1951 GR Velsen-Noord

De digitale vergadering is op donderdag 13 juli om 19.00 uur. Je kunt je hiervoor aanmelden door mij een mail te sturen. Bij aanmelding ontvang je dan van mij een Teamslink.

Vragen en/of opmerkingen?
Je kunt hiervoor terecht bij CNV kader- en cao commissielid Gerard Kuijper (gerard.kuijper@tatasteeleurope.com) of ondergetekende.

Marten Jukema
Vakbondsonderhandelaar
m.jukema@cnvvakmensen.nl
06-13204112

Downloads

Heb je een vraag of opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error