CNV stelt werkgevers cao Metaal en Techniek ultimatum!

28 maart is de 4de en laatste onderhandelingsronde geweest om te komen tot een nieuwe cao. Na dit overleg is onderzocht of er aan werkgeverszijde meer mandaat mogelijk was. Als dat het geval was, zou er 9 april verder worden gesproken.

Op 9 april heeft de cao-commissie van CNV gesproken over de ontstane impasse. De cao-commissie van metaal en techniek heeft daarom unaniem ingestemd met het versturen van het ultimatum en daarmee hebben ze ingestemd met acties in de sector. Op 15 april kwamen de werkgevers met een nieuw eindbod. Dit eindbod is wat ons betreft een verslechtering op wat er al lag.  

De verschillen

Samengevat zien de verschillen er als volgt uit:

CNV voorstellen  Eindbod werkgevers
12,5% loonsverhoging per 1 april 2024 (looptijd 12 maanden)

7% per 1 juli 2024, €50,- per 1 april 2025, 0,75% per 1 januari 2026 (looptijd 22 maanden, tot 1 februari 2026)

(Inclusief verrekenclausule voor eventuele extra structurele loonsverhogingen per 1 september 2022: dus als je in deze periode een loonsverhoging hebt gekregen, mag die worden verrekend met dit voorstel)

Een stagevergoeding van €450,- Mogen individuele werkgevers zelf beslissen
€2500,- diplomabonus voor BBL Leerlingen Onderzoek naar diplomabonus
60-80-100 generatieregeling als recht Sympathiek, niet bespreekbaar
Een verduurzamingsbudget van €2500,- en aanvulling geboorteverlof (5 weken 100%) Sympathiek, niet bespreekbaar
Kilometervergoeding van 0,23 Niet bespreekbaar
RVU regeling in stand houden Premie vanaf 2025 wordt hervat
5 mei als collectieve feestdag Niet bespreekbaar
€15.000 voor internationaal vakbondswerk Sympathiek, niet bespreekbaar
Seniordagen behouden en toekennen tot AOW Seniorendagen worden voor 55,56 en 57 afgeschaft. Daarna worden seniorendagen toegekend tot AOW leeftijd. 

De tekst van het volledige eindbod vind je in de bijlage. 

Wat ons betreft voldoet ook dit eindbod bij lange na niet. Typerend is dat er een verslechterd voorstel op tafel ligt. Waar de loonsverhoging in het eerdere voorstel berekend over 1 jaar gemiddeld 5% was, ligt dat er nu zelfs onder. Daarnaast liggen er meerdere verslechteringsvoorstellen op tafel zoals het afschaffen van seniorendagen op 55, 56 en 57  jarige leeftijd. Met het hervatten van de premie voor de RVU Regeling wordt het huidige probleem van de wachtrij alleen maar verschoven. Voor CNV is dit eindbod onvoldoende. Het eindbod is in de cao commissie besproken en verworpen.

Ultimatum

Daarom heeft het CNV vandaag 15 april 2024 de werkgevers een ultimatum gesteld. In dit ultimatum eisen wij van werkgevers om in te gaan op de voorstellen die wij doen in onze voorstellenbrief. Werkgevers krijgen van ons tot aankomende woensdag 17 april 18.00 uur tijd om zich te beraden en in te gaan op onze eisen. Houd je mail de komende weken in de gaten voor actieoproepen en bijeenkomsten. 

Deel dit gerust met je collega’s en maak ze lid! Maak hier jouw collega lid

Mail of post?

Heb jij deze nieuwsbrief per post ontvangen dan hebben wij geen email adres van jou. Zeker in deze tijd is het handig om digitaal (dus sneller) op de hoogte te worden gebracht. Zeker als het gaat om actieoproepen. Pas daarom jouw gegevens aan en vul je email adres is. Pas hier jouw gegevens aan Lukt het niet? stuur dan een mail naar actiemt@cnv.nl en geef jouw email adres door (graag ook je naam, relatienummer, geboortedatum en telefoonnummer) 

De cao online

Wil je alles over de onderhandelingen in dit cao-traject teruglezen, reageren of je vragen stellen? Ga dan hier naar de cao-pagina
Ook vind je op deze pagina een nieuwe poll die we aangemaakt hebben nav het nieuwe eindbod van de werkgevers. Vul deze in!

Namens de cao commissie

Johann Honders
bestuurder CNV 
M: 06 3020 5136
E: j.honders@cnv.nl
 

Downloads