Update cao Metaal en Techniek - werkgevers bieden niks!

Op 14 maart 2024 is er voor de derde keer overleg gevoerd met de werkgevers over een nieuwe cao. Werkgevers in de Metaal en Techniek zijn tijdens de onderhandelingen over een nieuwe cao alleen nog maar met verslechteringen gekomen. Ook het derde overleg zijn we wéér niet verder gekomen.

Vandaag was de derde formele ronde in de cao-onderhandelingen. Nadat werkgevers in de eerste twee rondes alle vakbondsvoorstellen van tafel veegden (‘maar wel sympathieke ideeën vonden’), weigerden ze vandaag nog steeds een voorstel voor een loonsverhoging op tafel te leggen. Er is kort overleg gevoerd over de uitkomsten van de werkgroep jeugdlonen. In de werkgroep zijn geen afspraken gemaakt om te komen tot het afschaffen van de jeugdlonen zoals was afgesproken in de huidige cao. Een voorstel vanuit de vakbonden om hier afspraken over te maken, had geen draagvlak vanuit werkgevers. En andersom hebben werkgevers in deze werkgroep geen voorstellen tot veranderingen gedaan. Op het onderwerp jeugdlonen zitten we dus in een impasse.

Dat heeft er ook toe geleid dat er 14 maart ook nog geen concreet loonbod op tafel is gelegd. Wij snappen daar niks van. Medewerkers lopen mijlenver achter op de inflatie. Ze wachten nog steeds op de grote compensatieronde die andere werknemers in Nederland al wel hebben gehad. Maar de werkgevers willen niet eens een voorstel doen. Zo neem je je eigen mensen wat ons betreft niet serieus.

Wij verbazen ons over de lakse houding van werkgevers. Het personeelstekort wordt steeds nijpender. Wat wij van leden en vanuit de sector horen is dat er behoefte is aan met name jonge werknemers. Door werkgevers wordt echter aangegeven dat de instroom in de markt geen probleem is. Je zou verwachten dat werkgevers er alles aan doen om een aantrekkelijke branche te zijn voor werknemers. Maar het lijkt erop dat werkgevers juist het tegendeel willen bewerkstelligen. Jongeren bieden ze niks en voor ouderen worden verslechteringsvoorstellen gedaan.

Werkgevers hebben het overleg nu geschorst tot 28 maart 2024. Concreet betekent dit dat we pas 3 dagen voor het einde van de looptijd misschien een loonbod krijgen. Een onvoorstelbare gang van zaken, maar helaas wel de realiteit. Gezien de houding van de werkgevers zien wij niet in dat ze nog een grote draai gaan maken. We hopen dat we in vierde en laatste ronde tot een resultaat kunnen komen dat tot tevredenheid van de werknemers leidt en recht doet aan het werk dat wordt verzet in de sector.

De cao online

Het cao-traject is ook online te volgen. Reageer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga hier naar de cao-pagina

Mede namens Bernard Zijlstra en Peter de Vries

Johann Honders
bestuurder 
M: +31 6 3020 5136
j.honders@cnvvakmensen.nl