Metaal en Techniek: ultimatum verstreken, acties aangebroken!

De werkgevers hebben geen gehoor gegeven aan ons ultimatum van de bonden voor een nieuwe cao Metaal en Techniek. Werkgevers hebben aangeven niet in te gaan op onze eisen. Daarom gaan we nu over tot actie.

De eerste regionale actiedag staat al gepland komende maandag 22 april 2024 in regio Noord. Leden ontvangen daar zeer binnenkort een stakingsoproep voor. Ook in de regio’s Oost, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Alkmaar staan volgende week stakingen gepland. Houd je mailbox in de gaten voor onze stakingsoproepen.

Hier doen we het voor!

Wij vinden dat jouw koopkrachtverlies van de afgelopen 2 cao-jaren gecompenseerd moet worden, net als de inflatie van dit jaar. Dat komt neer op 12,5% loonsverhoging voor één jaar. Verder hebben we meerdere eisen die de branche als geheel aantrekkelijk moeten maken om in te werken. Dat is heel noodzakelijk nu de personeelstekorten oplopen.

Helaas denken de werkgevers daar heel anders over. Hun eindbod komt niet in de buurt van een fatsoenlijke cao. Daarom komen we in actie. Genoeg is genoeg wat ons betreft!

Voorstellen CNV  Eindbod werkgevers
12,5% loonsverhoging per 1 april 2024 (looptijd 12 maanden) 7% per 1 juli 2024, € 50 per 1 april 2025, 0,75% per 1 januari 2026 (looptijd 22 maanden, tot 1 februari 2026).
(Inclusief verrekenclausule voor eventuele extra structurele loonsverhogingen per 1 september 2022: dus als je in deze periode een loonsverhoging hebt gekregen, mag die worden verrekend)

Een stagevergoeding van € 450

Mogen individuele werkgevers zelf beslissen

€ 2500 diplomabonus voor BBL-leerlingen

Onderzoek naar diplomabonus

60-80-100 generatieregeling als recht

Niet bespreekbaar

Een verduurzamingsbudget van € 2500 en aanvulling geboorteverlof (5 weken 100%)

Sympathiek, niet bespreekbaar

Kilometervergoeding van 0,23

Niet bespreekbaar

RVU-regeling in stand houden

Premie vanaf 2025 wordt hervat

5 mei als collectieve feestdag

Niet bespreekbaar

€ 15.000 voor internationaal vakbondswerk

Sympathiek, niet bespreekbaar

Seniorendagen behouden en toekennen tot AOW

Seniorendagen worden voor 55, 56 en 57 jaar verwijderd. Daarna worden seniorendagen toegekend tot AOW-leeftijd

Staken is een recht

Binnenkort ontvang je dus een stakingsoproep van ons. En ja, we realiseren het ons. Dat is heel spannend! Daarom is het goed te weten dat er Nederland een recht op staken bestaat. En dat is niet voor niks! Wij hebben werkgevers inmiddels gemeld dat er door het hele land gestaakt gaat worden. Het is niet verplicht om zelf te melden dat je staakt, maar het mag uiteraard wel. Heb je vragen over de staking? Ga naar onze site: www.cnv.nl/themas/staken.

Stakingsuitkering

Als vakbondslid heb je recht op een stakingsuitkering. Neem daarom de QR-code uit de stakingsoproep mee (en je IBAN-nummer) naar jouw inschrijflocatie (staat in de oproep). Als je vóór of op de stakingsdag lid bent of wordt, dan ontvang je een stakingsuitkering.

Ieders inzet is nodig

Een cao komt er niet vanzelf. We hebben jouw steun en inzet hierbij nodig. Hoe meer leden en collega’s zich inzetten, hoe sterker we staan.
Ondertussen loopt onze online poll snel op. Laat ook digitaal van je horen en steun de acties voor een goede cao op: www.cnvvakmensen.nl/industrie/metaaltechniek/cao-metaal-en-techniek/!  of klik hier voor de cao-pagina

LET OP: heb jij deze nieuwsbrief per post ontvangen, dan hebben wij geen e-mailadres van jou. Je ontvangt dan ook geen stakingsoproepen. Wil jij de stakingsoproepen wel ontvangen, geef dan je e-mailadres aan ons door via: www.cnv.nl/mijncnv/. Lukt dit niet, bel dan met 030 – 7511570 en geef jouw mailadres telefonisch door aan één van onze CNV-collega’s op het secretariaat. Een mail sturen kan ook. Stuur deze naar actiemt@cnv.nl met daarin jouw relatienummer, naam, geboortedatum en woonplaats.

Johann Honders
bestuurder CNV
M: 06 3020 5136
E: j.honders@cnv.nl