Nieuwsbrief cao Forbo Flooring 2022

Op 4 oktober werd in Coevorden voor de eerste keer onderhandeld over een nieuwe cao voor Forbo Flooring (en tegelijkertijd over een nieuwe cao Novilon). Voorafgaand aan de onderhandelingen was er ruimte voor het zogenaamde najaarsoverleg tussen vakbonden en directies.

CNV Vakmensen heeft de voorstellenbrief, zoals die aan jullie is gemaild, gepresenteerd aan de directie. Een voorstellenbrief die in grote lijnen overeenkomt met de voorstellenbrief van Novilon en die tevens is afgestemd met de collega’s van FNV, want samen sterk.

Toch staan er ook een aantal specifieke Flooring onderwerpen in de voorstellenbrief, zoals de bezettingsproblematiek. CNV en FNV vraagt aan Forbo om -IN OVERLEG MET DE BETROKKEN WERKNEMERS- vast te stellen wat de minimale bezetting van vakkrachten per afdeling is. Met andere woorden hoeveel goed ingewerkte collega’s heb je nodig om jouw afdeling op een verantwoorde wijze te laten draaien. Wat ons betreft zou dat een eerste stap zijn in het oplossen van werkdruk, maar ook een garantie op veilig en verantwoord kunnen werken.

Thuiswerkregeling
Ook een thuiswerkregeling is een nadrukkelijke Forbo Flooring vraag, die terugkomt in onze voorstellenbrief. Vorige keer was Zwitserland nog niet toe aan een thuiswerkregeling. Deze ronde hebben we de directie laten weten dat werknemers het inmiddels onaanvaardbaar vinden dat zij wel complimenten krijgen, omdat ze al thuiswerkend het bedrijf zo goed hebben laten draaien, maar dat het recht op thuiswerken (in combinatie met een redelijke thuiswerkvergoeding) nog steeds niet is vastgelegd.

Voorstellen Forbo
De directie op haar beurt had geen voorstellen voorbereid en kon ons slechts toezeggen dat wij de werkgeversvoorstellen ruim voor de volgende bijeenkomst zullen ontvangen. “Vol verwachting klopt ons hart”, zullen we maar zeggen…

ADV
Verder is afgesproken om in 2 separate sessies te spreken over de ADV regeling van Flooring en het effect dat er is op de uurloonwaarde in combinatie met wel of geen ADV. Doel is om voor eens en al duidelijkheid te scheppen in de cao teksten omtrent dit onderwerp. De data hiervoor zijn 25 oktober en 2 november.

De cao onderhandelingen worden vervolgd op 4 november in Assendelft.

Je mening over bovenstaande is welkom, ik ben bereikbaar op onderstaande gegevens.

Hartelijke groet,
mede namens Piet Albert, (kaderlid)

Hank Oomkes
bestuurder CNV Vakmensen

h.oomkes@cnvvakmensen.nl
06-51602057