Afwikkeling faillissement NEG - claimen van uren

In deze nieuwsbrief een korte update over de zaken die nog ondernomen moeten of kunnen worden naar aanleiding van het faillissement van EGFN.

In de nieuwsbrief van 18 oktober hebben we een uiteenzetting gedaan van de belangrijke momenten/mijlpalen tussen het faillissement en de daadwerkelijke beeindiging van de werkzaamheden op de fabriek. Voor het grootste gedeelte van de leden werkzaam bij NEG geldt dat 13 november de dag is waarop de opzegtermijn verloopt. Daarom nog even jullie aandacht voor de volgende zaken. 

WW aanvraag
In de vorige nieuwsbrief hebben we al aangegeven dat we ondersteuning kunnen bieden bij het aanvragen van de WW uitkering. Ook op het bedrijf is door de werkgever en he uwv een mogelijkheid geboden om hulp te krijgen bij de aanvraag. Door sommigen van jullie is hier gebruik van gemaakt, ook CNV kaderlid Maarten Spithoff heeft enkele van jullie nog bij kunnen staan. Zelf heb ik geen hulp verzoeken ontvangen, ik neem dus aan dat het een ieder gelukt is om de aanvraag te doen. Mocht je alsnog hulp nodig hebben, laat dan van je horen. 

1 december, uren invullen
Op 1 december moeten de gewerkte uren opnieuw ingevuld worden voor de maand november. Dit kun je doen op dezelfde manier als je hebt gedaan voor de maand september en oktober. Mocht je hulp nodig hebben, neem dan contact op met Maarten of met mij. 

Eindafrekening UWV
Als het goed is heb je een brief ontvangen van het UWV waarin zij aangeven dat ze je uiterlijk in april 2024 een eindafrekening zullen sturen. Dit is een belangrijk moment en document. Aan de hand van deze afrekening kun je namelijk alle niet betaalde uren claimen als schuld bij de curator. Simpel gezegd: de curator is verplicht om de schulden die ontstaan zijn door het faillissement (bijvoorbeeld jouw niet uitgekeerde verlof uren) met voorrang te betalen. 

Of er voldoende geld in het faillissement zal blijken te zijn om iedereen te kunnen betalen is de vraag, maar alleen door de claim te doen kun je hier met zekerheid achter komen. In de brief die je van de werkgever hebt ontvangen staat duidelijk aangegeven wat je hiervoor nodig hebt. Bewaar deze documenten dus goed:

1. De eindafrekening van het UWV;
2. De laatste salarisstrook van de werkgever;
3. De vakantiekaart met alle verlof uren hier op t/m 12 november.

In de bijlage tref je voor de zekerheid nog een keer de brief die de werkgever hier over heeft gestuurd. 

Mogelijk lukt het je prima zelf om deze claim te doen bij de curator, maar we helpen je hier natuurlijk graag bij. Mocht je een beroep willen doen op de vakbond voor ondersteuning, neem dan contact op met mij via onderstaande contact gegevens. 

Ondersteuning van de vakbond 
Nu het faillissement definitief is en de fabriek straks stil komt te liggen breekt voor jullie ook een nieuwe tijd aan. Een tijd die gepaard zal gaan met gevoelens van verlies en verdriet, een baan kwijtraken waar je zoveel jaren hart en ziel in hebt geinvesteerd is niet zomaar iets. Dat doet pijn. Voor sommigen zal gelden dat ze het liefst zo snel mogelijk weer elders aan de slag kunnen en voor een ander deel geldt dat er echt een pas op de plaats gemaakt moet worden. Er is geen goede of foute manier om hier mee om te gaan. 

Mocht je in jouw zoektocht naar een nieuwe baan de ondersteuning van de vakbond nodig hebben, weet dan dat we er ook in dat geval voor je zijn. Via http://www.hetnoordenwerktdoor.nl kun je in contact komen met de dienstverleners van het regionale mobiliteitsteam. Natuurlijk kan dat ook via de contactgegevens van de collega's die eerder ook langs zijn geweest om een presentatie te geven. Voel je daarnaast ook altijd vrij om mij rechtstreeks te benaderen wanneer je het idee hebt dat ik je ergens bij kan helpen. 

Rest mij voor nu niets anders dan jullie te bedanken voor de goede samenwerking tot op dit moment. Ik wens je alle goeds toe voor de toekomst en veel succes bij hetgeen je hierna gaat doen. Wellicht treffen wij elkaar nog, tot dat moment. 

Met vriendelijke groet,

Mede namens CNV Kaderlid Maarten Spithoff

Anthony Williams
Bestuurder CNV Vakmensen
06-18711343
a.williams@cnvvakmensen.nl

Downloads