Cao-onderhandelingen Arkema Vlissingen: Ledenraadpleging

Afgelopen maandag 5 december 2022 hebben we als CNV Vakmensen en FNV voor de tweede keer onderhandeld met de directie van Arkema Vlissingen. Helaas ligt het bod van de werkgever nog te ver verwijderd van wat voor ons acceptabel is om aan jullie voor te leggen. We nodigen jullie allemaal uit voor een ledenraadpleging op woensdag 11 januari 2023.

Wij hebben tijdens de onderhandelingen aangegeven dat voor ons een flinke, structurele loonsverhoging, die rekening houdt met de huidige inflatie, een prioriteit is. Niet alleen omdat de medewerkers de rekeningen moeten kunnen blijven betalen, maar ook omdat we een leegloop naar andere bedrijven willen voorkomen. Andere bedrijven in de chemische sector uit de regio zitten immers ook niet stil, en zijn bereid de portemonnee te trekken om nieuwe medewerkers aan te trekken. Ook hebben we onze zorgen uitgesproken over het feit dat het voor veel medewerkers onduidelijk is wat op termijn de plannen zijn met Arkema Vlissingen. De directie heeft toegezegd om jullie over dat laatste punt op korte termijn meer duidelijkheid te zullen geven.

Wat vragen wij?

Zoals gezegd, liggen de bonden en de directie nog ver uit elkaar tijdens de onderhandelingen. Naast een flinke structurele loonsverhoging hebben we onder meer nog gevraagd om hogere reiskostenvergoeding, aanvulling geboorteverlof tot 100%, een bijdrage aan de gestegen kosten voor de zorgverzekering. Ook wilden we concrete afspraken maken over duurzame inzetbaarheid en werkdrukvermindering. Al onze voorstellen lees je in de voorstellenbrief in de bijlage, die we eerder al hadden toegestuurd.

Waar is wél overeenstemming over?

Er is tot nu toe overeenstemming met Arkema Vlissingen over:

  • Arkema zal met de OR afspraken maken over een hogere reiskostenvergoeding voor woon-werk per 1 januari 2023. Vermoedelijk naar €0,21 ct. netto per kilometer;
  • De RVU-regeling (mogelijkheid tot onder voorwaarden vervroegd uittreden) zal worden verlengd tot minimaal 31 december 2025;
  • De werkgever zal tijdens de cao-looptijd de WGA-gedifferentieerde premie volledig betalen. Dat betekent dus dat werknemers die premie niet hoeven te betalen;
  • Arkema zal meewerken aan fiscaal vriendelijk verrekenen van de vakbondscontributie;
  • De afspraken over de participatiewet worden voortgezet. Dat betekent dat Arkema zich moet inzetten om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden.

Er is geen overeenstemming over:

  • Aanvullend geboorteverlof: werkgever wil alleen de mogelijkheid bieden om bij geboorteverlof tot 100% salaris aan te vullen als de werknemer daarvoor zijn bovenwettelijke verlofdagen inruilt. Dat is in feite een sigaar uit eigen doos dus. Wij willen niet dat mensen hun verlofdagen ervoor hoeven in te ruilen;
  • De werkgever wil niet mee in de door ons gevraagde uitbreiding van het rouwverlof bij overlijden van een familielid;
  • De werkgever wil geen aanvullende afspraken maken die de werkdruk kunnen verminderen of de belasting van werknemers kunnen verlagen;
  • En dus waarschijnlijk het belangrijkste struikelblok, het loon. De werkgever heeft aangegeven 4% loonsverhoging te bieden bij een cao met de looptijd van een jaar (juli 2022 tot juli 2023). Ze wijzen daarbij op de volgens hen slechte afzet en moeilijke positie in de wereldeconomie. Er zit wel weer een nieuw product aan te komen die veel kansen biedt voor de toekomst, maar die zou pas vanaf 2024/25 geproduceerd kunnen worden. Wij realiseren ons wel dat de productie nu ook stil ligt, maar de productie gaat al jaren met pieken en dalen bij Arkema. We vinden het niet redelijk om de rekening steeds bij werknemers neer te leggen, die ook met flink gestegen kosten zitten, en vinden het loonbod te laag.

Ledenraadpleging op woensdag 11 januari 2023

Uiteindelijk is het woord natuurlijk aan de leden. Wij nodigen je dan ook graag uit om aan te sluiten tijdens één van de ledenraadplegingen op woensdag 11 januari 2023 om 14.00 uur of 16.00 uur in de kantineruimte. Dat zal een gezamenlijke bijeenkomst zijn van CNV Vakmensen en FNV. We willen namelijk graag van jullie weten wat voor jullie de belangrijkste punten zijn en wat voor jullie acceptabel is en wat niet. De reden dat we deze in januari plannen is dat we tijdens de productiestop van de afgelopen tijd nu eenmaal weinig positie hebben om stevig de onderhandelingen verder in te gaan. We nemen jullie mening mee en zullen vervolgens verder met de directie onderhandelen op vrijdag 13 januari 2023. We hopen jullie allemaal te zien op 11 januari 2023!

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraagstellen. Ga direct naar de cao-pagina.

Vragen?

Bij vragen kun je terecht bij Peter Vlaming en Hubert Koetsveld (bestuurders CNV) of Wilbert Verbeek (bestuurder FNV) of Jeffrey Menu (kaderlid FNV).

Hubert Koetsveld
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-28 86 65 79
E  h.koetsveld@cnvvakmensen.nl

Peter Vlaming
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-53 29 52 56
E  p.vlaming@cnvvakmensen.nl

Downloads